Ellen Heemskerk - 08 Juli 2009

DE KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Yvonne Voorn Sito (38) en Ellen (36) Heemskerk uit. Ellen komt oorspronkelijk uit Waverveen. Sinds tien jaar woont ze op de boerderij in De Kwakel. Ze is getrouwd met Sito, die oorspronkelijk uit De Kwakel komt. Samen hebben ze vier kinderen, die op de boerderij opgroeien. Yvonne wil hen vragen hoe zij op het idee zijn gekomen om appartementen te gaan verhuren naast het runnen van hun boerenbedrijf.

Op de eerste vraag antwoordt Ellen: ,,Ik werk zelf pas sinds twee jaar mee in het bedrijf. We hebben een kaasmakerij. Daarvoor heb ik altijd elders gewerkt. Ik heb een opleiding op het gebied van toerisme gevolgd en in die sector werkte ik ook." Sito: ,,Ik heb het bedrijf zes jaar geleden overgenomen van mijn vader. Het bedrijf was daarvoor, vanaf de jaren dertig, van mijn opa. Kaas maken was de hoofdactiviteit van het bedrijf. We maakten eerst altijd Leidse kaas. Op een gegeven moment merkten we dat steeds meer mensen graag een kijkje wilden nemen bij het bedrijf. Daarom zijn we begonnen met het geven van rondleidingen. Dat gaat prima in combinatie met kaasmaken. Het bedrijf kan eigenlijk niet meer groeien, maar we wilden niet op een dood spoor terechtkomen. Omdat Ellen een toeristische opleiding heeft gevolgd, begonnen we aan het geven van rondleidingen te denken. Alleen van een boerenbedrijf kun je eigenlijk niet meer leven, we moesten er iets bij gaan doen om te kunnen blijven bestaan." Ellen: ,,Ik had altijd buiten de deur gewerkt, maar met de kinderen erbij was dat best zwaar. Vroeger werkte mijn schoonvader samen met Sito, inmiddels heb ik die taken overgenomen en maak ik nu ook kaas. Ik moet zeggen dat ik, doordat ik nu meewerk, ook meer binding heb gekregen met het bedrijf, ik ben er veel meer mee bezig dan vroeger. We kregen altijd al veel toeristen die hier kwamen kijken. We kwamen in contact met een keten, Groene Hart Logies, zo kwamen we op het idee om appartementen te gaan bouwen en die te verhuren." Sito: ,,Het idee is al langer geleden ontstaan. We hadden nog een schuur waar vroeger varkens in stonden. We hebben overlegd met de gemeente, met het oog op de toekomst moesten we er wel iets bij gaan doen, de schuur is inmiddels plat gegooid en de bouw van de appartementen is begonnen. De kaasmakerij willen we erbij houden. Het is een streekgebonden product waar we ook qua toerisme veel kanten mee op kunnen. Toeristen vinden kaas maken leuk, net als klompen en molens hoort het echt bij Nederland. De combinatie met het verhuren van de appartementen is volgens ons heel leuk om te doen."

Kunnen jullie iets vertellen over de kaas?

Ellen: ,,Vroeger werd op deze boerderij alleen boeren Leidse gemaakt. Er zijn nog maar 13 boeren die dat merk mogen gebruiken. Vorig jaar zijn we gestopt met kaas leveren aan de groothandel, nu zetten we de kaas vooral in de regio af." Sito: ,,We maken nu ook meer andere soorten kaas, zoals magere kaas met kruiden, en dat slaat aan. Deze Amstellander Light is vrij nieuw, maar puur natuur. We gebruiken geen kleur-, geur- en smaakstoffen in de kaas. We merken dat vooral een bepaald publiek zulke kaas zoekt, daar ligt onze klandizie. Het gaat vooral om klanten die de boerderijproducten ontdekt hebben en er tijd voor willen uittrekken om lekkere en gezonde producten in huis te halen."

Wanneer moet de bouw klaar zijn?

Ellen: ,,Op 1 oktober moet het klaar zijn. Er komen zes appartementen, geschikt voor 4 à 6 personen, op driesterrenniveau. Omdat we zelf een groot gezin hebben, hebben we daar rekening mee gehouden. Erg geschikt is de boerderij voor bijvoorbeeld familiefeesten." Sito: ,,Het boerderijgebeuren gaat dan twee kanten op. We hebben nu 70 melkkoeien en 20 schapen. Met de appartementen erbij hebben we dan echt een verbreding van het bedrijf. Dat is nodig omdat een boerenbedrijf alleen niet meer voldoende oplevert om ervan te bestaan. We hebben geen biologisch, maar wel een duurzaam bedrijf. In feite hangen we tegen biologisch aan. Biologisch is niet zaligmakend; er zitten ook nadelen aan. We hebben dan om te beginnen meer land nodig. Natuurlijk hebben we er wel aan gedacht en wie weet stappen we in de toekomst toch over. Voor de kwaliteit van de producten maakt het niet uit of het biologisch of gangbaar is. Het gaat bij biologisch vooral om de naam."

Hoe is de combinatie werken en kinderen?

Ellen: ,,De combinatie is heel leuk, zeker nu ik thuis werk. Je bent er altijd voor ze en ik merk dat dat heel leuk is. Ik moet mijn werk beter plannen, maar het is uitstekend te doen. Ik zie veel meer van de kinderen en ik maak nu veel meer van hen mee dan toen ik elders werkte. Het is ook heel leuk als andere kinderen op de boerderij komen spelen. Op een boerderij kun je veel doen en ze groeien heel vrij op. Ik vind deze boerderij de mooiste plek in de gemeente."

Wie willen jullie uitnodigen voor het volgende Kettinggesprek en wat willen jullie vragen?

Sito: ,,We willen Mart en Marcel Heemskerk uitnodigen. Zij hebben een slagerij, Mart al vijftig jaar.
We willen weten hoe het familiebedrijf draait en of er veel veranderd is in de loop der jaren."

Witte Weekblad: Tekst- Samira Fiesler Foto- Jaap Maars