Mathijs van der Knaap en Arnoud Overwater - 29 September 2010

DE KWAKEL - Net als veel dorpsgenoten kijkt vorige kandidaat Marga Westerbos uit naar de Kwakelse veiling. Gelukkig zijn er twee nieuwe veilingmeesters opgestaan. Marga wil van Mathijs van der Knaap en Arnoud Overwater weten wat hen heeft doen besluiten om de hamer van Willem Klijn over te nemen. ,,In eerste instantie betrokkenheid bij De Kwakel. We waren allebei actief betrokken bij de Kwakelse veiling. Het is ons met de paplepel ingegoten. We werden benaderd. We vonden dat een Kwakelaar het moest blijven doen. Het is goed dat we met z'n tweeën zijn, als er een keer één ziek is, kan de ander het opvangen."

Welke kwaliteiten moet een veilingmeester hebben?

,,We zijn niet gescreend op bepaalde eigenschappen. Anderen denken dat wij de capaciteit hebben. Misschien zakken we wel door het ijs. We kunnen niet meer dan ons best doen.
We zullen wel af en toe een grapje maken, maar we gaan geen grappen instuderen, dat is te geforceerd. Het moet spontaan gebeuren. We gaan het niet over een andere boeg gooien. We willen dat de veiling blijft zoals hij is, ouderwets gezellig. We streven ernaar het eindbedrag van de vorige keer te evenaren."

Waar zien jullie tegenop?

,,We voelen een gezonde spanning, maar laten het maar op ons af komen. Onze grootste vrees is dat we mensen niet bij naam kennen. Het is leuk als iemand iets koopt, dat we dan hun naam noemen of de naam van hun bedrijf. We kennen veel mensen van gezicht, maar het is lastig om het beessie bij naam te noemen. Dus we zijn nu al bezig om namen te oefenen. Gelukkig lopen er ook vrijwilligers rond om ons te helpen."

Wat is de kracht van de veiling?

,,Gezelligheid. Iedereen zit gezellig met elkaar te praten, lekker wat drinken erbij en als ze even niets tegen elkaar te zeggen hebben, worden ze vermaakt door de veilingmeesters. Het is gegarandeerd een avondje plezier. De avond begint om acht uur en duurt soms wel tot half drie. Tussen half elf en een uur is de piek. Degenen die op tijd komen, krijgen een gratis kopje koffie of thee aangeboden. Het is leuk als de kantine vol zit, als we om half negen beginnen. Om meer mensen binnen te krijgen wordt onder alle kopers van het eerste uur een rollade verloot."

Hoe verloopt de rest van de avond?

,,Aan het begin en het eind van de avond proberen we zoveel mogelijk spraakmakende koopjes aan te bieden. De eerste kavel is een levensmiddelenpakket. Om de 2.500 euro is er een premie. Dan gaat er een toeter en gaan alle handen in rap tempo omhoog. Uiteindelijk blijven er een paar over die het echt willen hebben. De kavels worden door de Kwakelaars en door de middenstand geschonken. Het veilingbestuur levert daar bovenop nog een extra premie. Alle kavels komen in een catalogus die van tevoren wordt bezorgd." Het is een hele organisatie.

,,Eerst worden er folders rondgebracht, waarop mensen kunnen aangeven wat ze willen doneren. Dat kan een product of dienst zijn of een financiële bijdrage. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. We verkopen geen rommel. Dan komen de wijklopers om de kavels op te halen. Er wordt een catalogus samengesteld en die wordt huis aan huis verspreid. Van het geld worden spullen gekocht. Op vrijdagmiddag en -avond worden alle goederen naar de KDO-kantine gebracht, gecontroleerd en op volgorde gezet. Tijdens de veilingavonden zijn er veel vrijwilligers actief. Er is een notaris aanwezig. Er zijn medewerkers van de Rabobank, zodat mensen een eenmalige machtiging kunnen afgeven om hun koop te betalen. In de nacht worden alle goederen op route gezet, zodat ze de volgende ochtend met busjes thuisgebracht kunnen worden. Iedereen draagt zijn steentje bij. Wij staan toevallig in de picture, maar wij zijn ook maar een schakel."

Noem eens iets wat er zoals aangeboden wordt.
,,Dat varieert van speelgoed, levensmiddelenpakketten, pondjes paling, weekendjes weg, maar ook avondjes gratis bier drinken voor 10 personen. Waardebonnen voor massages, om gratis te kunnen sporten, een avondje oppas. Taarten, meters krentenbrood, planten, tuinbeelden, allerlei soorten gereedschap en nog veel meer."

Welk jaar herinner je nog?

,,Het afscheid van Willem Klijn vorig jaar vind ik noemenswaardig. Er is veel waardering voor hem. Hij heeft het bijna vijftig jaar gedaan en is nooit ziek geweest. Waar we ook bij willen stilstaan is bij het overlijden van twee iconen namelijk Jan Noteboom en Wim van Rijn. Deze mannen hebben veel voor de Kwakelse gemeenschap betekend en in het bijzonder voor de Kwakelse veiling."

Wat gebeurt er met de opbrengst?

,,Verenigingen uit De Kwakel kunnen zich inschrijven en een project noemen waaraan ze het geld willen besteden. Of dat nu het zangkoor, het vrouwengilde of de scouting is, elke vereniging kan aanspraak maken op een bedrag. De opbrengst gaat terug naar de Kwakelse samenleving. Een paar weken na de veiling is er een bedankavond voor alle vrijwilligers.
Op deze avond wordt bekend gemaakt welke vereniging welk bedrag heeft gekregen. We hopen op een grote opkomst op zaterdag 30 oktober en 6 november. Dat zal ons zeker helpen om ons debuut als veilingmeesters te doen slagen."

Wie willen jullie als volgende kandidaat vragen?

,,Marco Voorn van de scouting St. Joannes. Wij hebben zelf ook bij de scouting gezeten. Er is pas een reünie geweest, omdat het oude clubhuis, dat in 1948 werd gebouwd, plat gaat. We willen van hem weten of hij het jammer vindt dat het oude clubhuis gesloopt gaat worden."

Bron: Witte Weekblad 2010 - Tekst : Conny Vos Foto:Jaap Maars.