Puck Bruine de Bruin - 24 juli 2008

Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Berry Verlaan Puck Bruine de Bruin uit. Puck is 68 jaar oud, getrouwd en heeft vijf kinderen en tien kleinkinderen. Ze komt oorspronkelijk uit Leimuiden maar na haar huwelijk met een man uit Aalsmeer verhuisde ze naar De Kwakel. Jarenlang hadden ze een kwekerij aan de Iepenlaan. Puck legde zich toe op de verzorging van de kinderen en hielp op de achtergrond mee in de kwekerij. Ze deed onder andere de administratie. Nadat de kwekerij in 1992 verkocht werd verhuisde Puck samen met haar man naar Uithoorn. Puck heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan en dat doet ze nu nog. Berry wil haar vragen wat stichting de Zonnebloem nu precies doet.

Op de eerste vraag antwoordt Puck: "Stichting de Zonnebloem doet heel veel voor mensen. Zelf ben ik voorzitter van de afdeling De Kwakel-Vrouwenakker. Het belangrijkste werk dat de stichting doet is het bezoeken van ouderen en mensen met een beperking die daardoor aan huis gekluisterd zijn. Dit bezoekwerk zoals we het noemen is de hoofdtaak van de vrijwilligers van de Zonnebloem. We zijn allemaal vrijwilligers die dus met regelmaat bezoekjes brengen bij mensen thuis. Dat kan eens in de twee weken zijn, juist vaker of juist minder vaak, net wat de gast wil. De vrijwilligers bezoeken een vaste gast en daar komen vaak leuke contacten uit voort. Daarnaast organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de gasten van onze afdeling. Zo organiseren we bingomiddagen, plannen dagjes uit bijvoorbeeld naar Avifauna. Het regiobestuur van de stichting organiseert ook tal van activiteiten die wij weer bij onze gasten onder de aandacht brengen. In Breda is het hoofdbestuur gevestigd en wij vallen als afdeling dus ook onder het regiobestuur en het hoofdbestuur dat een overkoepelende functie heeft. Verder gaan we met een groepje gasten van onze afdeling ook wel eens een dagje winkelen of naar het bos. Elk jaar is er een boottocht voor gasten van onze afdeling. Bij jubilea of ernstige ziekte zorgt de afdeling dat de gast een bloemetje krijgt en in september hebben we altijd een extra dag voor de gasten en ze worden dan compleet verzorgd met een lekkere lunch en dergelijke. We zijn dus heel actief!"

U bent voorzitter. Hoe bent u bij de Zonnebloem gekomen?

"Jaren geleden ging ik wel eens een kop koffie drinken bij een mevrouw die een lichamelijke
beperking had. Ze was eenzaam en ik zocht haar regelmatig op. Toen was ik nog niet officieel vrijwilliger maar na een paar jaar heb ik me er wel bij aangesloten. Dat is inmiddels al ruim twintig jaar geleden. Ongeveer twaalf jaar geleden gaf de toenmalige voorzitter aan ermee te willen stoppen. Omdat niemand zich geroepen voelde werd ik gevraagd de functie op me te nemen en ik heb dat gedaan. Op dit moment zijn we wel op zoek naar een nieuwe voorzitter want ik heb inmiddels drie termijnen vol gemaakt. Een beetje nieuw bloed in het bestuur is wat mij betreft heel goed en mijn functie is wat dat betreft dus beschikbaar. Momenteel hebben we ongeveer negentig gasten die er meer of minder ernstig aan toe zijn wanneer het gaat om gezondheid. We hebben een fantastische groep vrijwilligers die bestaat uit vrouwen en enkele mannen. Het bestuur vormt een hechte groep en we werken uitstekend samen met de andere vrijwilligers."

Zijn de ouderen van nu anders dan vroeger toen u net bij de Stichting kwam en wat is het verschil?

"De ouderen zijn mondiger geworden en weten heel goed wat ze wel en vooral wat ze niet willen. Bij een uitje zijn er altijd wel mensen die daar geen zin in hebben en tegenwoordig maken ze dat kenbaar terwijl de ouderen vroeger gewoon mee gingen. Hun voorkeur voor activiteiten maken ze meer duidelijk en daar kunnen wij ons voordeel mee doen. We spelen vooral in op de wens van ouderen want daar zijn we voor. Wat ook veranderd is zijn de activiteiten. Meer dan twintig jaar geleden waren er nog veel ouderen die graag wilden breien of haken. Dat is tegenwoordig niet meer zo.

Iets dat ook langzaam is verdwenen zijn de kerkdiensten. Vroeger namen we ouderen wel mee naar de kerk maar in die tijd waren de mensen nog overwegend katholiek en stelden dat enorm op prijs. Ook dat is tegenwoordig niet meer gebruikelijk. Als afdeling kan ik zeggen dat wij ontzettend blij zijn met de sponsors die we hebben. De Kwakel heeft een groot sociaal hart en de Zonnebloem is heel blij met de donaties van onder andere de Kwakelse Veiling en zoals van KDO die eens tijdens een laatste competitiewedstrijd van het seizoen een collecte hield. Dankzij die sponsors kunnen wij activiteiten
organiseren, anders zou het niet kunnen."

Wat vindt u zelf zo leuk aan het werk bij de Zonnebloem?

"Ik vind het heerlijk als ik merk hoe blij de gasten zijn bij uitstapjes en hoe heerlijk ze het hebben gehad na een leuke dag. Ze knappen er enorm van op en daar voel ik mezelf ook goed bij. In het verleden ben ik vaak meegegaan tijdens de jaarlijkse vakantieweek.
Bij zo'n week gaan er vanuit elke afdeling enkele gasten met begeleiding mee. Het is een 1-op-1 situatie en als vrijwilliger help je de gast de hele dag. Het is pittig maar geeft enorm veel voldoening. Ook bij andere uitjes zoals de boottocht, merk je hoe leuk de gasten het vinden en vaak gaat het dan vooral om het contact onderling. Zelf ben ik graag bezig voor de gasten maar dat geldt ook voor het helpen van andere mensen. Ik ben acht jaar oppasoma geweest en nu pas ik nog regelmatig op bij mijn kleinkinderen. Momenteel werk ik nog één dag per week op de veiling met bloemen en dat vind ik erg leuk om te doen voor mezelf. Als vrijwilliger ben ik ook betrokken bij de Kwakelse Begrafenisvereniging. Ik doe de laatste verzorging van de overledenen. Dat doe ik inmiddels ook al bijna twintig jaar. Mijn man is al ruim twintig jaar drager en destijds hadden ze iemand nodig voor de taak die ik uitvoer. Ik moest er wel even over nadenken maar ik heb er geen spijt van gehad dat ik toen 'ja' heb gezegd. Soms is het erg moeilijk maar het geeft ook veel voldoening om iemand zo mooi mogelijk te maken."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek?

"Ik wil graag Catja van Raay uitnodigen. Catja woont bij ons in de buurt en is bekend
omdat ze altijd het zwerfvuil opruimt. Ik heb veel bewondering voor haar en ben heel
benieuwd waarom ze dat doet."

Witte Weekblad Tekst:Samira Fiesler Foto:Patrick Hesse, Visionquest.nl