'Prima team met vader en broer' Peter van Tol

01 oktober 2009

Vorige week nodigde Pim Oussoren Peter van Tol uit. Peter is geboren en getogen in de Kwakel. Hij is 28 jaar oud en woont samen met Daphne. Ze hebben geen kinderen. Peter is ondernemer en runt het bedrijf samen met zijn broer en vader. Pim wil hem vragen hoe het bevalt om samen met zijn broer een zaak te runnen. Hoe is die samenwerking?

Op de eerste vraag antwoordt Peter: ,,Het is eigenlijk perfect of ideaal om met elkaar samen te werken. Mijn vader had de kwekerij al toen ik in 2001 een besluit moest nemen. Ging ik van school af en werken? Of wilde ik doorleren? Ik heb toen besloten om erin te stappen en dat betekende voor mij dat ik onderaan moest beginnen. Mijn broer werkte toen al in de kwekerij en ik kwam er bij. Ik heb op alle onderdelen van het bedrijf gewerkt om de zaak echt goed te leren kennen. In 2007 ben ik erbij gekomen als eigenaar en vanaf dat moment runnen mijn vader, mijn broer en ik het bedrijf. Mijn moeder en zus werken er ook in mee en het is dus wel echt een familiebedrijf. De samenwerking verloopt prima, ik kan niet anders zeggen. Het bedrijf doet het goed. We hebben drie locaties in De Kwakel en wij sturen de zaken aan. Het voordeel van de samenwerking is vooral dat we op elkaar kunnen terugvallen en dat we elkaars werk kunnen overnemen wanneer dat nodig is. Het is eigenlijk zo gegroeid en het zou natuurlijk anders geweest kunnen zijn wanneer ik een andere richting had gekozen. Maar eerlijk gezegd wist ik toen ik nog op school zat niet zo goed wat ik precies wilde. De kwekerij was bekend en ik doe nu werk dat mij wel ligt. Mijn broer doet iets anders binnen het bedrijf dat hem wel ligt en waar hij goed in is. Gezamenlijk vormen we met mijn vader een prima team. En ik vind het een groot voordeel om met familie te werken omdat je gewoon alles tegen elkaar kunt zeggen. Mijn taak binnen het bedrijf is voor een groot deel de verkoop. Ik doe de mailings en ga bij klanten langs. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor het aansturen van het bedrijf en moet ik er dus voor zorgen dat op alle locaties de zaken goed reilen en zeilen. Het gaat om het totaalplaatje. Wat wel het geval is als je met familie samenwerkt, is dat je elkaar dan juist in de weekenden niet ziet, wanneer andere mensen bij hun familie langsgaan."

Hoe is de combinatie met je privé leven?

,,Ik begin in de vroege ochtend maar omdat mijn vriendin zelf ook een baan heeft is dat geen probleem. Zij werkt tot zes uur en ik ga eigenlijk altijd in de avonduren nog even terug naar de kwekerij om te werken. Daarnaast werk ik altijd op zaterdagochtend, maar daarna ben ik vrij en kan ik van het weekeinde genieten. Het is hard werken maar dat heb ik er wel voor over. Daartegenover staat wel dat we twee tot drie keer per jaar met vakantie kunnen gaan. En dat doen we dus ook. Ik vind ook dat het moet kunnen als je het hele jaar hard werkt. Het leukste aan het ondernemen vind ik dat je met een groep mensen een product maakt. Het belangrijkste daarbij is om te zorgen dat het een goed product is, dat je neerzet. Het komt tenslotte bij de mensen, de uiteindelijke kopers, thuis te staan. Daarnaast vind ik het geweldig om in een kwekerij te werken. Alles groeit en leeft in de kassen. En hoewel het tegenwoordig voor een groot deel geautomatiseerde werkzaamheden zijn, heb je toch te maken met een levend product. Zelf heb ik ook wel iets met planten: het is een mooi product. Wij kweken alleen hedera's. Ons bedrijf levert deze planten in verschillende potmaten. Dat betekent dat we een kant-en-klaarpakket kunnen aanbieden aan bijvoorbeeld tuincentra."

Hoe gaat het met het bedrijf?

,,Ook wij hebben last van de recessie. Het gaat minder goed dan voorgaande jaren. De kosten om de planten te kunnen leveren worden steeds hoger, terwijl de opbrengsten minder worden. Onze taak is vooral om een plantje te kunnen maken en daar na aftrek van de kosten nog iets aan over te houden. Belangrijk daarbij is om de contracten met klanten te behouden. Daarnaast willen we maatwerk blijven leveren en nieuwe klanten aantrekken om succes te blijven behalen. Er verdwijnen veel kwekers, onder andere doordat ze geen opvolging hebben en dat probleem heeft mijn vader in elk geval niet. Door de slechte prijsvorming moeten kwekers ermee stoppen en dat is jammer. Wij hebben nu ongeveer twintig mensen in vaste dienst en daarnaast nog scholieren en uitzendkrachten. Naast de drie locaties in De Kwakel hebben we een samenwerkingsverband met een sociale werkvoorziening in Utrecht. Daar werken tussen de vijftig en zestig mensen. Dat bedrijf levert halffabricaten en wij telen het product verder af. Eén middag per week gaan we erheen om onder andere de planning door te nemen. Het werk verloopt daar altijd prima en de samenwerking is goed."

Ondanks uw drukke werkzaamheden bent u toch vrijwilliger. Wat doet u precies?

'Ik ben vrijwilliger bij het Feestcomité. Met een groep vrienden ben ik er drie jaar geleden bij gekomen. Ik wilde wel eens zien of het leuk was en dat is het ook. Mijn taak is onder andere het bijhouden van de website. Ik zet bijvoorbeeld de uitslagen van de Polderloop op de website maar daarnaast doe ik ook veel andere dingen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld geholpen met het organiseren van de zondag bij het Polderfeest. Ik heb er wel tijd voor omdat het vooral in de avonden vergaderd wordt. Verder maak ik tijd voor de kermisoptocht en dan ga ik ook mee op een kar."

Heeft u nog tijd voor hobby's?

,,Mijn hobby is met de mountainbike erop uit trekken en daarnaast houd ik van hardlopen. Mountainbiken doe ik vaak op zondag met vrienden en het hardlopen probeer ik doordeweeks op een avond te doen. Het feestcomité is ook een hobby. Ik vind het overigens geweldig dat een groep mensen zo'n grandioos feest als het Polderfeest kan neerzetten."

Wie wilt u uitnodigen en wat wilt u vragen?

,,Ik wil graag Kees Hölscher uitnodigen. Kees is bij velen bekend als Kees Klomp en ik wil hem vragen wat hem bezighoudt. Wat doet hij zoal?"

Bron: Witte Weekblad - Samira Fiesler

Naar het overzicht