Bewoners bang voor exorbitante bouwhoogtes

10 februari 2010

De Kwakel - De redactie van de Nieuwe Meerbode is benaderd door inwoners uit De Kwakel met het verzoek kenbaarheid te geven aan een informatieavond die de toekomstige inrichting van dorp De Kwakel bepaalt.

Dinsdagavond 16 februari wordt namelijk in Restaurant Leenders in De Kwakel om 19.30 uur een. inloopavond gehouden over het voorontwerpbestemmingsplan "De Kwakel". Het nieuwe bestemmingsplan van De Kwakel bevat, tot verbazing van veel inwoners uit De Kwakel, nog meer hoogbouw in het oude dorpscentrum (Mgr. Noordmanlaan en De Kuil), van De Kwakel. Inwoners hebben de vrees dat dit grote afbreuk zal doen aan het dorpse karakter van De Kwakel. In vrijwel het gehele oude gedeelte van De Kuil wordt voorgesteld de bouwhoogtes van vrijwel alle woningen te verhogen naar 13-13;5 meter.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld (huur) woningen worden gesloopt en worden vervangen door nieuwbouw met een hoogte van 13-13,5 meter. Door deze ruimere bouwmogelijkheden kunnen bijvoorbeeld woningeigenaren worden geconfronteerd met het feit dat zij in de schaduw van nieuwbouwcomplexen komen te liggen, omdat nieuwbouw dicht op hun bestaande woningen kan worden gerealiseerd. Men is ook verrast dat juist in het oude gedeelte van het dorp een verhoging van de bouwhoogten wordt voorgesteld. Zo zijn in de een aantal jaren geleden gerealiseerde wijk 'Achter de kerk' bouwhoogtes van slechts 8 en 9 meter aan de orde.

Bewoners zijn bang dat projectontwikkelaars op basis van deze visie bouwplannen met exorbitante bouwhoogtes in het oude dorp zouden kunnen" realiseren, wat het dorpse karakter van De Kwakel zou kunnen aantasten, Inwoners van De Kwakel zijn vooral ook verrast door deze verruiming van de bouwhoogtes omdat er op 10 september 2009 nog een amendement door de meerderheid van de gemeenteraad is aangenomen waarin staat aangegeven dat de toegestane bouwhoogten moet worden verlaagd naar de huidige bouwhoogten, en de bouwhoogten blijkbaar toch nu weer worden verhoogd, Het voorontwerp bestemmingsplan De Kwakel ligt tot en met 2 maart 2010 ter inzage, Iedereen kan tot 2 maart de plannen op de website van de gemeente Uithoorn of op het gemeentehuis inkijken, en bezwaren bij de gemeente Uithoorn indienen.

Bron: Nieuwe Meerbode

Naar het overzicht