KDO start met G-voetbal voor de jeugd

24 februari 2010

Sportvereniging KDO uit De Kwakel start met G-voetbal voor de jeugd uit de regio.
In de regio Uithoorn, De Kwakel, Aalsmeer, De Ronde Venen en Nieuwveen is geen aparte G-afdeling voor jeugd van 6 - 17 jaar. Het doel is om kinderen met een beperking de kans te bieden om te sporten. Door de trainingen proberen we ook een verbetering van de conditie, de mentale weerbaarheid en de motoriek te bewerkstelligen. En natuurlijk ook het leren omgaan met winnen en verliezen in de sport, en integreren binnen de jeugdafdeling van KDO.

G-voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden. Zij kunnen daardoor niet of moeizaam hun plek vinden in het "reguliere" voetbal. Let wel: we beschouwen G-voetbal gewoon als voetbal. En ook de KNVB biedt dezelfde kwaliteit, service en benadering. Het enige verschil is, dat bepaalde aspecten worden aangepast wanneer dat nodig is.

Kinderen met een lichte beperking kunnen in de F-pupillen ongemerkt meespelen met hun leeftijdgenootjes. Bij het overstappen naar hogere klassen wordt hun beperking steeds meer zichtbaar. Om nu juist deze groep niet buiten de boot te laten vallen zouden ze in een G-team wel voetbal kunnen spelen.

Wie kunnen er meedoen?
Jongens en meisjes in de leeftijd van 6 - 17 jaar met een beperking, kunnen meedoen in het G- team. De beperking kan geestelijk en/of lichamelijk zijn.
Iedereen kan meedoen. De bestaande jeugdverenigingen in bijvoorbeeld Amsterdam, Heemstede en Hoofddorp hebben kinderen CP en ID voetbal door elkaar gemengd.

CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese).
Bij ID-voetbal (intellectual disability) is het verstandelijk vermogen van de voetballers het uitgangspunt. Kinderen die speciaal onderwijs volgen zouden in deze doelgroep kunnen zitten.
Training en wedstrijden
Het G- team traint op zaterdag van 10.00 uur tot 11.00 uur. Het trainingsveld is op zaterdag ter beschikking aangezien overige teams competitie spelen. Het G- team van KDO speelt in eerste instantie geen competitie. Er kunnen wel oefenwedstrijden worden georganiseerd tegen verenigingen met ook jonge spelers in een G- team. Daarnaast is het streven om 1 of 2 keer per seizoen tegen een regulier team van KDO te spelen (F- team). Op deze manier willen we ook de integratie van spelers binnen de vereniging bevorderen. Het blijkt niet alleen een ervaring voor de kinderen van de G-afdeling te zijn, maar ook voor de kinderen uit de reguliere teams. De wedstrijden worden op zaterdag gespeeld, en vervangen dan de training.
Toegankelijkheid
De KDO faciliteiten zijn recent (2009) opgeleverd. De kantine en de kleedruimten zijn door de verbouwing goed toegankelijk. Mochten er kinderen zijn die moeilijk trappen kunnen lopen dan is voor het gebruik van de kantine de lift te benutten.

Aanmelding
Als u uw kind wilt aanmelden dan kunt u het beste contact opnemen met Rene Lek via relekx@gmail.com. Tevens vindt u op de website van KDO meer informatie.
Onderdeel van de aanmeldingsprocedure is altijd een persoonlijk gesprek, om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van uw kind.
Als u twijfelt of de sport geschikt is, stellen wij voor om het wel te proberen. Door proeftrainingen bij te wonen kan de interesse van het kind gestimuleerd worden.

 

Bron: KDO - Rob Rentenaar

Naar het overzicht