Al 35 jaar laat opblijven

20 mei 2010

DE KWAKEL - Op de velden van KDO vond afgelopen weekend voor de 35e keer het Sport en Spel weekend plaats. Sport en spel is een jeugdkamp voor alle Kwakelse kinderen uit de groepen 4 tot en met 8. Leden van KDO uit dezelfde leeftijdsgroep mogen ook meedoen. In totaal deden er ruim 270 kinderen mee, die werden begeleid door tientallen enthousiaste vrijwilligers.

Het Sport en Spel weekend begint altijd op vrijdag. Na een openingscircuit, dat eindigt met een modderbad, is er een beruchte discoavond. Op zaterdagochtend gaat de hele groep traditiegetrouw naar Poldersport, waar uitgebreid wordt gebaggerd. Als de kinderen poldersporten, bouwen de vrijwilligers het terrein bij KDO om. Zaterdagmiddag is het nieuwe spellencircuit daar klaar. Aan het einde van de dag is er een speciaal avondprogramma. Op zondag zijn er weer spellen bij KDO.

Rob Rentenaar, lid van de kampstaf, legt uit waar het weekend om draait: ,,De kinderen kunnen zelf aangeven met wie ze het liefst in de groep zitten. Ze mogen twee namen op een lijstje zetten, waardoor ze het hele weekend met vriendjes optrekken. De kinderen slapen met hun groep in een tent en doen de spellen samen. In principe gaat het Sport en Spel weekend niet om het winnen. Er is in ieder geval geen eindwinnaar. Het gaat vooral om de gezelligheid."

Hoe gezellig het weekend is, is aan het einde van het weekend af te lezen van de gezichten van de deelnemers. Rentenaar: ,,Op zondag zie je heel wat bleke koppies. Een weekend met weinig slaap breekt ze aan het einde van het weekend toch wel een beetje op."

Volgens Rentenaar is de sfeer tijdens het weekend zo goed, dat de vrijwilligers staan te springen om mee te doen. Typerend is dat de vrijwilligers gewoon moeten betalen voor het weekend.


Dat geld is natuurlijk bedoeld voor hun eigen eten, maar het toont wel aan hoe graag de Kwakelaars meedoen met het evenement. ,,De materiaalploeg begint elk jaar vier, vijf maanden van tevoren al met de opbouw. En dat voor maar één weekend", vertelt de kampleider.

Bron: Witte Weekblad - Tim Schrama

Naar het overzicht