Roy Klijn wint 55e editie Tour de Kwakel

27 juli 2010

WIELERSPORT - De tieners hebben uiteindelijk de macht in Tour de Kwakel gegrepen; Roy Klijn sloeg het afgelopen weekeinde de aanval van Mathijs van Rijn af en won de gele trui 2010. Mathijs werd tweede en Alfred vd Belt klom op naar de derde stek. Hij passeerde Joris Voorn, die als 'schrale' troost de rode trui veroverde.

Naast vreugde was er ook verdriet. Deelnemer Bert v.d. Haak overleed tijdens de tour. Bert was een echte liefhebber van het tourspel, in zijn ziekbed reed hij zijn laatste etappe. Bert laat een lege plek in het Tourhome achter.

Donderdagmiddag was het druk in het Tourhome, waar de rit naar de legendarische Tourmalet te volgen was. Om de spanning bij de tourvoorspellers weg te nemen, werd er eerst een balletje geslagen als voorbereiding op het open Kwakels golfkampioenschap. Bart de Bruyn won waarschijnlijk dit toernooi; caddy Alex v.d. Hulst is nog steeds naar het projectiel op zoek. Daarna verhuisde het gezelschap naar de tv om de bergrit in het Tourhome te volgen. Er ontstonden twee kampen, kamp Schleck en kamp Contador. Deze renners gingen er ook samen vandoor, geen verrassing voor de ervaren voorspellers. Schleck won, waardoor in De Kwakel het kaf van het koren werd gescheiden. Men droop met hangende pootjes van erve Vlasman af of er werden ererondjes gereden. De jeugd kwam bovendrijven en handhaafde zich in de top van het klassement. Peter Mayenburg trok zijn haren uit zijn hoofd omdat hij zijn voorspelling gewijzigd had; van krasse knar naar kale knar.

Bij de dames was het spannend. Nicole v.d. Knaap won tenslotte de strijd van Willy Turk en Ria Verhoef. 'Succes' ook voor de dames bij de strijd om de rode lantaarn. Natasha vd Schaft werd het lichtpuntje van de tour, zij het met een rode kleur. Bij de ploegen waren de Killers niet meedogenloos genoeg. Zij visten achter het net, de Hengelsporters trokken aan het langste eind met hun grote fuiken. Deze winnende ploeg stond onder leiding van kopman Harold v Rijn. Zijn knechten waren Wim Verlaan, Marty Pieterse, Hans Hogerwerf en Petra van Leeuwen. De Pietje Verhoef-prijs voor de beste tijdrijder gaat naar Berry Verhoef, de neef van de legendarische renner. Het eindklassement, dat tijdens de rustdag moest worden ingeleverd, werd door drie renners het best benaderd. Arnoud v.d. Knaap, Bertil Verhoef en Berry Groen keken het best in de glazen bol. Opmerkelijk in de einduitslag was dat Bart de Bruyn Alex v.d. Hulst een punt voorbleef. Alex moet als caddy dus weer een jaar de krat trekken.

Vrijdagavond 6 augustus worden de prijzen in het Tourhome verdeeld. Daarna gaan de schuifdeuren waarschijnlijk voor het laatst dicht. Een monument verdwijnt, maar de Tour de Kwakel blijft bestaan. Op erve Vlasman wordt een nieuwe kiem gelegd voor een ander Tourhome, waar weer nieuwe geschiedenis geschreven wordt.

Gele trui: 1. Roy Klijn 144 pnt.; 2. Mathijs v Rijn 141;3. Alfred v.d. Belt 139; 4. Joris Voorn135; 5. Peter Mayenburg 133; 6. Harold v Rijn 132; 7. Ton Vlasman 131; 8. Jacques vd Hulst 130; 9. Ton Onderwater 130; 10. Bertil Verhoef 129; 11. Chris Verhoef 129; 12. Berry Schalkwijk 129; 13. Wim Verlaan 129; 14. Johan v. Leeuwen 128; 15. Jan Kas 128; 16. Henk Raadschelders 128; 17. Adrie Voorn Bal 127; 18. Nicole vd Knaap 127; 19. Rob vd Berg 127; 20. Wim Holla 127; 50. JP Verbruggen 119; 100. Natasha vd Schaft 77.

Rode trui: 1. Joris Voorn 34 pnt.; 2. Roy Klijn 33; 3. Alfred vd Belt 32.

Ploegen:

1 Hengelsport 416 pnt.; 2. De Kil 415; 3. To & Jo 415; 20. De Huifkar 377.

Bron: Witte Weekblad - Redactie

Naar het overzicht