Kwakelse Nostalgische Avond weer een succes.

13 oktober 2010

Vrijdagavond om zeven uur opende het dorpshuis De Quakel zijn deuren voor de bezoekers van de Nostalgische Avond die verzorgd werd door stichting De Kwakel Toen & Nu. Onder de bezoekers ook de nieuwe wethouder mevr. Zijlstra.

Om half acht nam Ben Plasmeijer, voorzitter van de stichting, het woord om de avond te openen. Naast de wethouder werd ook mevr. Deborah Winter welkom geheten, weduwe van de onlangs overleden André Winter, wiens zeer uitgebreide documentatie over De Kwakel de basis vormde voor de oprichting van stichting De Kwakel Toen & Nu.
De avond ging van start met een drietal korte films over De Kwakel in 1977. Allereerst was daar een filmische impressie van de roemruchte 24-uurs Solexrace in de Ruilverkaveling, het stuk land halverwege achter de Drechtdijk, dat in de eerste helft van de jaren 70 door verkaveling geschikt gemaakt was voor nieuwe kwekerijen. Het aanwezige publiek vermaakte zich kostelijk met deze bijna vergeten beelden. Zelfs enkele van de deelnemers bevonden zich in het publiek, hun Solex voor de deur geparkeerd, want de Solexclub is nog steeds actief!
De Solexrace werd gevolgd door een filmpje over dé gemeenschappelijke happening van het jaar: de Kermistocht van datzelfde jaar 1977.

Filmpje
Nu zelf vader en moeder voelde zich een aantal van de aanwezigen toch weer even kind toen zij zichzelf of hun buurjongetje op het scherm herkenden. Het laatste filmpje deed de Kwakelse harten weer strijdbaar gloeien: ‘Een dorp in opstand'. Massaal, en gewapend met spandoeken (en een bos Kwakelse bloemen uiteraard), togen de Kwakelaars naar Den Haag om bij Willem Aantjes hartstochtelijk te pleiten voor nieuwbouw in De Kuil 2. Al zeven jaar was er geen woning bijgebouwd in het uitdijende dorp. Provincie en Rijk gaven geen gehoor aan de pleidooien van de toenmalige Uithoornse wethouders. Wat telde waren de cijfers: doordat De Kuil 2 onder een aanvliegroute van Schiphol lag, zouden de huizen extra geïsoleerd moeten worden en de aanvliegroute verlegd. Te kostbaar, oordeelde men in het Provinciehuis en Den Haag. En wat doen Kwakelaars dan? Zij gaan er zelf op af. Samen met de wethouders naar het Binnenhof. Twee jaar later ging de eerste paal de grond in en in 1980 werden 52 huizen opgeleverd. De zaal was danig in beroering gebracht en het duurde even voor iedereen weer de aandacht had bij de fotoserie die nu op het grote scherm vertoond werd. Toen was het pauze.

Klok terug
Na de pauze stond daar ineens Piet Schijf met zijn bordje ‘Poldertocht' (gespeeld door Dirk Plasmeijer), die de aanwezigen even deed geloven dat de klok een jaar of 35 was teruggedraaid. Hierna volgden nog enkele serie foto's van allerlei onderwerpen die reeds op de site www.de-kwakel.com te zien zijn of binnenkort geplaatst gaan worden: Kwakelse kermisoptochten, Kwakelse Ridders, Kwakelse families, Kwakelse kunstenaars, Kwakelaars in den Vreemde, 100 jaar Katholiek onderwijs in De Kwakel, Kwakelse verenigingen...... De zaal deed volop mee. Wist de één niet meer wie er op een foto stond, dan wist een ander dat wel weer. Om half elf was het programma afgelopen en kon er nog worden nagepraat, herinneringen opgehaald, bijgepraat met oude bekenden en gelachen in de gezellige barruimte van het dorpshuis.

De foto's zijn gemaakt door Annemarieke Verheij en zijn te bekijken en te bestellen op haar eigen website: verheijfotografie.nl

Naar het overzicht