Oergezellige eindejaarsviering in De Kwakel

02 januari 2011

Voor het 5e jaar lag de organisatie van de Oud- en Nieuwviering in De Kwakel in handen van Stichting Vuurwerkgroep De Kwakel. Dit jaar betekende dit maar liefst 3 dagen feest.
Kinderdisco 29 december 2010:
Omdat deze groep vrijwilligers als doel heeft gesteld om van de eindejaarsviering een feestje te maken voor alle leeftijden, is er dit jaar voor de eerste keer een disco georganiseerd. Alle Kwakelse basisschoolkinderen waren vanaf 19 uur welkom in de feesttent. Dansen met je vrienden en vriendinnetjes is leuk, maar na een tijdje gaat dat toch vervelen. Maar toen bleek dat er in onze penningmeester Erik een ware entertainer schuil ging. Met o.a. een stoelendans en "wie is de beste Kwakelse jumper"-wedstrijd was de avond zo om.

Midwinteravond 30 december 2010:
Voor de 2e keer de Midwinteravond plaats gevonden die in de volksmond al snel "boerenkoolfeest" werd genoemd.

Al voor de aangekondigde openingstijd zaten de eerste dames te genieten van de warme chocomel en glühwein.
De meeste mensen hadden al in de voorverkoop een kaartje gekocht, maar ook aan de tent meldden zich nog een aantal dorpsgenoten, die vast waren afgekomen op de geur van de heerlijke boerenkool. Met worst en jus natuurlijk.

De ca. 200 aanwezige gasten hebben er samen een mooi feestje van gebouwd.
Polonaises werden spontaan ingezet. Toen zanger Danny kwam optreden werd er hier en daar zelfs op de tafels gedanst.
De rest van de avond zorgde dj Michel Kas voor lekkere meezing- en deins-muziek, bij Piet Kas konden drankjes gekocht worden om de dorstige kelen te verzorgen.

Oud- en Nieuwviering 2010-2011:
Vanaf 10 uur, het tijdstip waarop officieel vuurwerk afgestoken mocht worden, begonnen de vrijwilligers te surveilleren door het dorp.
Deze rondes zijn doorgegaan tot de start van het Oud- en Nieuwfeest voor het dorpshuis. De meeste jongeren kwamen pas laat naar buiten, waardoor het in de ochtend erg rustig was in het dorp. In de middag werd er vuurwerk genoeg afgestoken, maar door vrijwel alle jongeren werd goed rekening gehouden met de regels om geen mensen, dieren, straatmeubilair etc. in gevaar te brengen.

Kort na de jaarwisseling liep het feestterrein gestadig vol met dorpsgenoten die elkaar een gelukkig nieuwjaar kwamen wensen.
Het feestterrein was deels afgebakend met speciale rekken waar vuurwerk in geplaatst kon worden.
In de feesttent zorgden vader en zoon Kas voor resp. de drankjes en muziek.
Buiten de tent konden mensen zich warmen rondom de vuurkorven. Ook oliebollen en appelflappen waren ruim voldoende aanwezig.
Omdat er op meerdere locaties elders in de omgeving grote feesten waren georganiseerd, was het wellicht iets minder druk dan verwacht, maar daarom zeker niet minder gezellig
Even voor 3 uur verlieten de laatste gasten het dorpsplein.

In samenspraak met de Vuurwerkgroep had het bestuur van KDO 's ochtends alle toegangshekken tot het sportterrein op slot gedraaid. Ondanks deze voorzorgsmaatregel zijn er toch mensen geweest die het nodig vonden om 8 vuilnisbakken op te blazen. Dit is helaas weer een onnodige kostenpost voor de vereniging.

Behalve dit vervelende incident is de hele dag bijzonder netjes verlopen.
De vrijwilligers van de Vuurwerkgroep zijn dan ook uiterst tevreden en kunnen met gepaste trots -met name op de jeugd-, terug kijken op een geweldige oudejaarsviering.
Ook zijn zij zeer dankbaar voor alle hulp die zij in welke vorm dan ook hebben gekregen van Kwakelse bewoners, ondernemers en vrijwilligers.
Onder het motto "voor elkaar met elkaar" hebben de Kwakelaars wederom met z'n allen een eindejaarsafsluiting gerealiseerd die een voorbeeld mag zijn voor andere buurten en dorpen.

Foto's gemaakt door Annemarieke Verheij. Kijk op > Vuurwerkgroepdekwakel om meer foto's te bekijken of voor informatie over deze stichting.

 

Naar het overzicht