Darten op hoog niveau

22 januari 2011

DE KWAKEL - Voor de negende achtereenvolgende keer werd afgelopen zaterdag 15 januari in dorpshuis De Quakel het Kwakelse open dartskampioenschap georganiseerd.

Al ruim voor het begin van het toernooi gooien de deelnemers even in. Opperste concentratie en dan maar hopen dat de pijl doet wat het hoofd wil. De 48 deelnemers worden in twaalf poules van vier personen verdeeld, die strijden om de winst. Na de poulefase gaan de beste twee door naar de volgende ronde. ,,Ook voor de verliezers is er sinds de vorige editie zo'n systeem", legt organisator Pieter Langelaan uit. In voorgaande jaren waren de 'verliezers' na de poulefase gewoon klaar, nu hebben zij dus ook nog iets om voor te strijden. In 2003 begon het kampioenschap, vertelt Langelaan. ,,Toen waren er zo'n 110 mensen, ongeveer tachtig volwassenen en dertig jongeren, dat is nu dus teruggelopen naar 48." De leeftijd van de deelnemers ligt tussen de 16 en 60, schat Langelaan, terwijl hij de zaal rondkijkt. Onder de 48 deelnemers zijn slechts zes vrouwen. ,,Darten is vooral een mannensport, misschien komt het ook wel doordat het een cafésport is."

Het niveau van het kampioenschap ligt hoog. Langelaan: ,,Heel veel darters kijken iedere keer weer uit naar dit toernooi." Langelaan kan ook niet inschatten wie er met de eerste prijs naar huis zal gaan; bij de mannen was dit sinds 2003 steeds iemand anders. Bij de vrouwen is Ilona Bak titelverdedigster, zij kan voor de derde keer de beker winnen.

Wat de organisatie betreft is het kampioenschap geslaagd als de deelnemers er plezier in hebben. ,,Als de mensen het naar de zin hebben, vind ik het goed. We hadden qua opkomst gerekend op veertig tot vijftig man, 48 is dus prima. Het is jammer dat er wat weinig Kwakelaars zijn, maar dat doet eigenlijk weinig af aan de gezelligheid." Bij de vrouwen gaat de titel ook dit jaar naar Ilona Bak. Zij mag de wisselbeker nu thuis neerzetten, volgend jaar moet er een andere trofee geregeld worden. Bij de mannen wint Kilian Broeren de negende editie van de Kwakelse open dartskampioenschappen.

Bron: Witte Weekblad - Bas Joosse

Naar het overzicht