Open zorgboerderij Inner-Art, De Kwakel.

19 juni 2011

Zorgboerderij Inner-Art in De Kwakel zet de staldeuren open voor publiek op 25 en 26 juni 10-16u .
U bent welkom om rond te kijken op de boerderij en kennis te maken met de mogelijkheden voor dagbesteding. Mensen jong en oud kunnen gezonde, afwisselende, natuurlijke dagbesteding vinden op de boerderij waar eigenlijk alle dieren aanwezig zijn, behalve koeien.

Nederland Bloeit steunt van harte de zorgboerderijen in Nederland. Zorglandbouw slaagt er op een unieke manier in om stad en platteland aan elkaar te verbinden.
Waar er vroeger vanzelfsprekend contact tussen boer en burger was omdat ieder wel iets te zoeken had op de boerderij ( eieren, kaas, melk, groenten, seizoenswerk,
spelend helpen, enz.) is dit nagenoeg verdwenen en weten helaas weinig burgers nog van de natuurlijke gang van zaken op een boerderij.
Door het meer toegankelijk maken van de boerderij worden inzicht en begrip vergroot en vinden veel mensen met verschillende doelen en interesses hun weg. Ook de zorgboerderij is zo'n verbindende schakel.

De zorglandbouw biedt mensen een prettige en leerzame plek op een boerderij. Hier komen mensen tot rust, kunnen zij even bijtanken, ontdekken zij waardevolle eigenschappen in zichzelf, kunnen zij (weer) zinvol werk doen en zichzelf hervinden.
Op deze manier helpen de Nederlandse zorgboerderijen mensen een volwaardige plek te geven in de maatschappij. De zorglandbouw is er voor jong en oud en voor alle culturen.

Van de ongeveer 1000 zorgboerderijen in Nederland is Zorgboerderij Inner-Art één van de nog weinige boerderijen met een Kwaliteitskeurmerk. Daar is hard aan gewerkt door Inner-Art. De boerderij is er dan ook trots op. Veel zorgverzekeraars en hulpverleners willen
logischerwijze waarborg voor kwaliteit. Daar dient aan tegemoet gekomen worden. Maar... de boer moet wel boer kunnen blijven.
Het mooie van dagbesteding of wonen op een zorgboerderij is juist dat er niet de sfeer van verpleging of hulpverlening is, maar juist sprake is van een meer gelijkwaardige, ontspannende setting waarbij eigen inzet hoe dan ook het eigen welbevinden en dat van de boerderij en haar dieren en planten dient!

Ook het omgaan met dieren, de ruimte en de vele soorten werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden bieden de mogelijkheid om verschillende mensen met verschillende achtergronden dagbesteding te bieden. Het gevoel nuttig te zijn, gewaardeerd te worden, mensen te ontmoeten, allerlei werkzaamheden te kunnen doen - al naar interesse en kunnen of ook eerder ervaring - zijn van groot belang om mensen langer uit b.v. opname te kunnen houden.

Zorgboerderijen vormen een vitaal onderdeel van het platteland en verhogen ook de kwaliteit en effectiviteit van de zorgverlening in Nederland.
Dagbesteding kan dienen als respijtzorg, ontlasting van mantelzorg, kan vereenzaming voorkomen, zelfredzaamheid vergroten en zelfstandigheid verlengen waardoor kostbare behandeling en zelfs opnamen kunnen worden verminderd of voorkomen.
Ook noodzaak tot medicatie ziet men gelukkig in veel gevallen verminderen.
Allemaal pluspunten die druk op ( kostbare) hulpverlening kunnen verminderen.

Op een zorgboerderij zijn de zorg en begeleiding belangrijk, maar ligt de nadruk op wat mensen wel kunnen en waar ze plezier in hebben.
Centraal staat persoonlijke aandacht voor de mens, die zich minder ziek en bezwaard kan voelen in een natuurlijke sfeer, waarin de cliënt een bijdrage levert in het reilen en zeilen van de boerderij.

Er zijn op Zorgboerderij Inner-Art talloze klussen te doen. Alles natuurlijk naar eigen kunnen en interesse en het doel dat men voor ogen heeft:
Dierenverblijven moeten schoongemaakt, dieren moeten verzorgd, maar ook vertroeteld!
Planten in de groentetuin moeten gezaaid, gepoot. Ook schoffelen, wieden, maaien, kantjes afsteken zijn terugkerende werkzaamheden.
Fruit, groenten en kruiden moeten geoogst en verwerkt worden tot jams, siropen, taarten en wijn.
Huishoudelijk werk als afwassen, soep maken, tafel dekken, de koffie verzorgen, de vloer vegen, stoffen, enz., houdt ook nooit op en anders kan er nog wel gebreid, wol gesponnen of een andere creativiteit of spel gedaan worden.

De tuinen, het ruime erf, de bomen, het land, de sloten, de gebouwen hebben veel onderhoud nodig en de hongerige kachel die ook in de zomer bij koud weer lekker wordt gestookt, vraagt het benodigde hout! We gaan mee met de seizoenen en het weer. Ook het vee vraagt telkens weer andere zorg en aandacht. Zo is iedere dag weer anders.
Ieder kan zichzelf zijn of worden op de zorgboerderij. Werken is fijn, maar het moet niet!
Gewoon lekker rustig zitten op een van de vele plekjes en genieten van een dier op schoot, de ruimte, de wind, de zon, een luisterend oor, een goed gesprek zijn van grote waarde.


Adres en informatie: Zorgboerderij Inner-Art, Gera Hoogendoorn-Verhoef, Vuurlijn 36, 1424 NS De Kwakel. 0297-563753

Naar het overzicht