Belangrijke stap Iepenlaan

09 november 2011

De Kwakel - Afgelopen donderdag is er in de raadsvergadering gesproken over het dossier de Iepenlaan. Na een periode van 9 jaar is nu eindelijk een einde gekomen aan de onzekerheid voor de bewoners/ondernemers aan deze laan die ooit het predicaat "goudkust" in de 60-er jaren ontving. Om het aanzien van de laan te verbeteren is een plan opgevat waarbij de bewoners op basis van vrijwilligheid kunnen deelnemen aan het plan tot
verbetering.

Tijdens de vergadering sprak Gemeentebelangen haar verbazing uit over het feit dit voorstel niet in de vergadering van mei 2011 al was voorgelegd aan de raad. Immers de voorwaarden voor dit plan waren toen niet anders dan nu en Gemeentebelangen was dan ook enigszins verbaasd dat dit alternatief niet al in mei van dit jaar aan de raad was
voorgesteld. Met name het feit dat het besluit dat in mei is genomen risicovolIer was dan het gewijzigde plan zoals dat nu is voorgelegd. Een gemiste kans voor het college vindt Gemeentebelangen. Tijdens de vergadering werd, naar aanleiding van vragen van Gemeentebelangen, duidelijk dat de ondernemers er in de waarde van hun vermogen niet op achteruit hoeven te gaan. Dit ondanks dat zij een deel van hun grond, namelijk het deel dat
bebouwd is met kassen, inleveren en overdragen aan de Gemeente. Het resterende deel van hun grond krijgt namelijk na de overdracht de bestemming "burgerwoning", waardoor dit resterende deel van hun terrein in waarde stijgt. De uitwisseling van het met kassen bebouw-
de deel tegen het "opwaarderen" van de bestemming van hun woning gedeelte zal in principe "kosten neutraal gebeuren en berekend worden tegen een waarde in het huidige econqmische verkeer" aldus de wethouder tijdens zijn betoog afgelopen donderdag.

Het alternatieve voorstel van enige bewoners aan de noordzijde van de Iepenlaan om een tweede lintbebouwing mogelijk te maken, bleek geen haalbare kaart te zijn gezien de beperkingen ten aanzien van de geluidscontouren en de daarbij. behorende medewerking van zowel provincie Noord-Holland als de dienst Rijkswaterstaat. Uiteindelijk gaat het hier om het resultaat voor de bewoners/eigenaren van de Iepenlaan die zich over het algemeen kunnen vinden in het voorliggende plan dat overigens maatwerk verlangt voor
iedere individuele. bewoner. Gemeentebelangen is daar tevreden over.

De fractie van Gemeentebelangen
Klaas Bijlsma, Sjaak Verhaar, Robert Timmers, Herman Bezuijen
_________________________________________________________________

Witte Weekblad 18-07-2011

Geld is op voor project Iepenlaan in De Kwakel.

DE KWAKEL - De gemeente Uithoorn en het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) hadden het samen voor elkaar: ze zouden het tekort van drie miljoen voor het herstructureren van het glastuinbouwgebied aan de Iepenlaan samen opvangen. De SGN heeft zich nu echter teruggetrokken, ze krijgen de financiering niet rond.
De plannen voor de Iepenlaan staan al een hele tijd. Een in 2009 uitgevoerd haalbaarheidsonderzoek toonde een verwacht tekort van 3 miljoen euro. Aanvankelijk leek het dat dit financiële gat gedicht kon worden met subsidies. SGN en gemeente hebben vervolgens een alternatief plan met een sluitende begroting bedacht. Met het wegvallen van een deel van de subsidie leidde dit tot meer risico voor SGN. Het is het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland niet gelukt om dit financiele gat te dichten.

De gemeente heeft het plan rond de Iepenlaan gemaakt om 'planologische duidelijkheid' te scheppen en duurzame glastuinbouw te realiseren. De glazen kassen zouden in het plan naar het noordelijke deel aan de Iepenlaan verplaatst worden, langs de N201. De kassen zouden een betere aanrijroute en komt het andere zuidelijke deel vrij voor recreatie of woningbouw.

,,SGN betreurt het ten zeerste dit besluit te moeten nemen maar ziet bij gebrek aan financieringsmogelijkheden in redelijkheid geen andere optie", meldt het bedrijf in een persverklaring.

De ondernemers op de Iepenlaan toonden zich in 2010 al sceptisch over de plannen.
_________________________________________________________________

Witte Weekblad 26-06-2010

Project Iepenlaan is afwachten

DE KWAKEL - Het water staat de ondernemers aan de Iepenlaan aan de lippen, toch moeten de glastuinbouwers nog even afwachten of de plannen voor het glastuinbouwgebied doorgaan.
De glazen kassen zullen in dat plan naar het noordelijke deel aan de Iepenlaan verplaatst worden, langs de N201. Zo krijgen de kassen een betere aanrijroute en komt het andere zuidelijke deel vrij voor recreatie of woningbouw.

De gemeente heeft het plan rond de Iepenlaan gemaakt om 'planologische duidelijkheid' te scheppen en duurzame glastuinbouw te realiseren. Inmiddels is er een overeenkomst om dat samen met het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) te doen, een bedrijf dat meer van dit soort projecten aanpakt. Het SGN zal voor de daadwerkelijke herstructurering gaan zorgen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jeroen Verheijen staan de ondernemers sceptisch tegenover de plannen: 'Eerst zien en dan geloven' is op dit moment hun idee er over. ,,Er is wel een duidelijk overeenkomstig gevoel, de ondernemers willen voorwaarts", zegt Verheijen. ,,Zij vragen wanneer de gemeente hun grond op gaat kopen, maar dit kan nog wel even duren. De komende maanden wordt duidelijk hoe de zaken er precies voor staan en zal duidelijk worden of er een groen licht komt."
__________________________________________________________________

Witte Weekblad 05-12-2009

Plan voor zorgkwekerij bij Iepenlaan

DE KWAKEL - De omgeving van de Iepenlaan in De Kwakel gaat veranderen. Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland schrijft - in opdracht van de gemeente Uithoorn - in het plan dat er rechts van de Iepenlaan tot aan de N201 een gebied glastuinbouw komt en er een kleine ruimte voor de woningbouw beschikbaar blijft. Links van de Iepenlaan in het gebied langs de dijk zijn er twee varianten mogelijk: een zorgkwekerij óf (nieuwe) woningbouw.
In het plan voor de Iepenlaan wil de gemeente zogenaamde 'planologische duidelijkheid' scheppen. Er moeten oplossingen komen voor kavels die niet meer inzetbaar zijn. Het doel is om een gebied met duurzame glastuinbouw en een groen recreatief gebied te realiseren.

Voor de plek vanaf de dijk tot de Iepenlaan zijn twee varianten. De eerste variant is het 'Zorgpark'. Hier zal een kleinschalig en kort toeristisch verblijf mogelijk worden in zogenaamde stellinghutten - te vergelijken met hooiberghutten. De stellinghutten passen echter beter bij de Stelling van Amsterdam. Deze recreatiehuisjes kunnen beheerd worden door een zorgbedrijf, met onder andere een kwekerij, horeca, wandelpark en landwinkel met regionale producten. Volgens het plan zijn er zorginstellingen en banken die in dergelijke projecten willen investeren.

Een andere variant is nieuwe woningen bouwen, waarbij wel ruimte overblijft voor een zorgkwekerij, maar niet voor de andere grootse plannen. Volgens wethouder Levenbach is het in deze tijd van economische recessie en slechte huizenmarkt 'zeer de vraag of dit financieel haalbaar is'.

Het gebied met de glastuinbouw wordt grootschaliger en komt aaneengesloten tussen de Iepenlaan en de N201. Voordeel voor de tuiniers is dat zij in de toekomst vanaf de N201 hun bedrijventerrein op kunnen rijden.

De verwachting is dat - nadat het plan is overgenomen door de gemeenteraad - de herstructurering vanaf 2012 plaats zal vinden.

 

 

Bron: Nieuwe Meerbode 2011 / Witte Weekblad 2011-2010-2009

Naar het overzicht