Haal de wereld in huis word gastgezin !

12 december 2011

Voor jongeren als de muzikale Leandro uit Argentinië en Renay uit Nieuw-Zeeland (geboren in China) zijn vrijwilligers van uitwisselingsorganisatie AFS Nederland dringend op zoek naar gastvrije gezinnen. Voor hun uitwisseling komen zij begin maart naar ons land.

In spanning wachten ze op het bericht bij wie ze welkom zijn, net als Isabel uit Guatemala en Shay uit Brazilië met joodse roots of haar landgenoot Eduardo. Wie huis en hart openstelt voor zo'n jongen of meisje, maakt van dichtbij mee hoe de AFS scholieren hier gewend raken en zich ontwikkelen.

Stroopwafels
De pindakaas, stroopwafels en toetjes zijn al snel favoriet, het fietsen in weer en wind wat minder. De scholieren die volop meedraaien in het gewone dagelijkse leven thuis en op school, raken het snelste en beste geïntegreerd. Daarom vraagt AFS van gastgezinnen voor hen dezelfde rechten en plichten als andere kinderen in huis (zouden) hebben. Dat betekent: niet spijbelen, meehelpen met klusjes en ook meedoen aan gezinsactiviteiten.

Ervaring
AFS Nederland heeft al sinds 1947 wereldwijd ervaring met de organisatie van uitwisselingen om onderling begrip tussen mensen uit verschillende culturen te stimuleren.
Bij deze non-profit uitwisselingsorganisatie krijgen gastgezinnen geen financiële vergoeding. Zij halen voldoening uit de interculturele ervaring, de internationale contacten en soms levenslang hechte relaties.

Vrijwilligers
Als non-profit organisatie is AFS vooral actief via vrijwilligers. Zij komen op huisbezoek bij belangstellenden en overleggen over wie het beste in het gezin zou passen. Ze organiseren een welkomstkamp waar de scholieren elkaar beter kunnen leren en een stoomcursus Nederlandse taal en cultuur krijgen. Ook geven vrijwilligers gezinnen, scholieren en scholen begeleiding. Ze organiseren culturele en actieve uitjes (stedentrips, schaatsen, wadlopen) en andere bijeenkomsten zoals een Sinterklaasfeest of barbecue.
Kijk voor meer informatie op: www.afs.nl of neem contact op via: info@afs.nl, of tel. 0297 - 21 40 76 met het AFS kantoor in Vinkeveen.

Informatie over gastouderschap voor AFS Interculturele Uitwisselingen Nederland

De herkomstlanden wereldwijd variëren van Italië tot Bolivia, Thailand tot België en van Finland tot Argentinië. Alle jongeren komen naar Nederland om hier een schooljaar lang onze taal en cultuur te leren kennen.

Wereldvrede
AFS probeert via jongerenuitwisselingen meer begrip te stimuleren tussen mensen uit verschillende culturen. Dat doel staat al centraal vanaf de start als 'American Field Service' in de Eerste Wereldoorlog. Deze vrijwillige ambulancedienst werd weer actief in de Tweede wereldoorlog. Daarna wilden de AFS vrijwilligers wilden zich inzetten voor wereldvrede.
Tegenwoordig is AFS een wereldwijde non-profit organisatie, met in zestig landen een vestiging en organiseert AFS per jaar meer dan twaalfduizend uitwisselingen.

Middelbare school
AFS scholieren wonen bij een vrijwillig gastgezin. AFS gastgezinnen zien de culturele ervaring, internationale contacten en vriendschappen die ze eraan overhouden als veel waardevoller dan een vergoeding. AFS vraagt gastgezinnen om hun gastkind dezelfde behandeling te geven als andere kinderen er (zouden) krijgen. Ook zij gaan naar een middelbare school in de buurt: op de fiets met hun boterhammen in de tas achterop.

Stoomcursus
AFS bereidt de scholieren voor, gastgezinnen hebben vooral contact met vrijwilligers uit de eigen regio. Deze vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten: kort na aankomst is er het oriëntatiekamp waar de scholieren elkaar leren kennen, een stoomcursus Nederlandse taal en cultuur krijgen en allerlei leuke groepsspelletjes doen. Later volgen culturele en actieve uitjes: van wadlopen tot stadswandelingen, Sinterklaas vieringen en barbecues, of ‘potluck': iedereen brengt voor een buffet een gerecht mee uit het land of de regio van herkomst.

Persoonlijke begeleiding
Gastouders staan er niet alleen voor: vrijwilligers uit de eigen regio geven persoonlijke begeleiding. Over het algemeen weten zij als ervaringsdeskundige heel goed te adviseren om mogelijke cultuurverschillen te overbruggen. Gastgezinnen maken intussen van dichtbij mee hoe de scholieren groeien, letterlijk en figuurlijk en hoe ze Nederlands leren. Vooral in de beginperiode kan het enorm helpen wat extra tijd en aandacht besteden aan de taal. Een beproefde methode is briefjes opplakken met de omschrijving erop in het Nederlands en de moedertaal, veel oefenen blijft belangrijk.

Gezinslid
Zodra de scholier zich geen gast meer voelt, maar gezinslid, ontstaat er ongetwijfeld alleen maar meer openheid en is meer communicatie mogelijk. Vanuit hun gastgezin als vertrouwde basis kunnen jongeren veilig de omgeving en ons land gaan verkennen. Dat levert wederzijds allerlei nieuwe indrukken op. De uitwisseling is in elk geval een bijzondere ervaring voor de scholier en voor het gastgezin. Na afloop kan het afscheid zwaar vallen en levert de hechte band een blijvend contact op. Veel gastouders noemen het gastouderschap een verrijking voor hun gezin.

Bron: Saskia van den Bor PR & Communicatie Stichting AFS Nederland

Naar het overzicht