Jetze Plat stoomt zich klaar voor de Paralympics

25 januari 2012

De Kwakel - Er is nog een lange weg te gaan voor Jetze Plat als hij wil deelnemen aan de Paralympics die dit jaar op 29 augustus in Londen (vlak na de Olympische Spelen) van start gaan. Topsporter Jetze Plat, inwoner uit De Kwakel, zal er graag bij willen zijn in het onderdeel handbiken. Dat is racen met een driewielige racefiets die wordt voortbewogen door een met de hand aangedreven crancksysteem.

Ze worden gebruikt door sporters die een beperking aan het gebruik van hun benen hebben, dit in tegenstelling tot hun collega wielrenners die dezelfde sport wel met hun benen beoefenen. Jetze Plat (20) behoort tot de eerste categorie. Vanaf zijn geboorte heeft Jetze een beperking in het gebruik van zijn onderdanen. Met een prothese kan hij zich weliswaar op korte afstanden voortbewegen, maar daar blijft het bij. Jetze is vanaf zijn vroege jeugd al met sport bezig en heeft voor handbiking gekozen. Hij racet met een zogeheten vastframe-bike, een (race)fiets die niet aan de rolstoel hoeft te worden gekoppeld. Dit type fiets heeft een zelfstandig frame met meestal drie wielen. De vastframe-bike wordt gebruikt voor de sportieve activiteiten zoals hardfiets-wedstrijden en voor langere toertochten van 30 tot 200 km.

Deze handbike heeft door het vaste frame een betere wegligging en rijdt lichter dan een ‘aankoppel-handbike'. De zit op een vastframe-handbike kan verschillen, dit kan een gewone zithouding zijn maar ook geknield of liggend zoals op een ligfiets. De wedstrijden die gereden worden zijn vergelijkbaar met de bekende wielercriteria, dus ronden afleggen op een uitgezet parcours. Het zijn geen etappes zoals bijvoorbeeld De Ronde van Nederland.

De Kwakel in Archieven- Kranten artikel 25-01-2012 - Jetze Plat -002Wereldtop
Jetze rijdt zijn wedstrijden onder het logo van de wielerbond KNWU (afdeling aangepast wielrennen). Hij staat bekend om zijn sportieve prestaties, want regelmatig valt hij in de prijzen bij Nationale, Europese en Wereldkampioenschappen. Hij is Nederlands kampioen wegwedstrijden in 2010 en 2011 en Nederlands kampioen Tijdrijden in 2011.

Vanzelfsprekend vergt dat dagelijks de nodige training en conditieopbouw en dat liegt er niet om. Tussen de 20 en 30 uur in de week is hij er wel mee bezig. Met recht kan je spreken van een man die alles voor zijn sport over heeft en zich daarmee kwalificeert als een inwoner van de gemeente Uithoorn en met name De Kwakel waar men respect voor kan opbrengen. Zeker gezien de resultaten die hij neerzet.
Wie daarvoor belangstelling heeft zou zijn website eens moeten bezoeken: www.jetzeplat.nl. Jetze behoort in zijn sport tot de wereldtop! Jetze Plat heeft een technische opleiding en was tot voor kort in dienst bij Double Performance uit Gouda, een bedrijf dat gespecialiseerd is in high performance sportrolstoelen en invalidenwagens. Het bedrijf is tevens een van de sponsors van Jetze, net zoals Tweewielerspecialist Van Rijn uit Vrouwenakker, de firma Schijf uit Uithoorn, Van der Veldt Bronbemaling BV uit De Kwakel, Fitness Aalsmeer, Autospuiterij Hans Plat uit Vrouwenakker, Astrid Mulder van 101 Foto's en Zorgboerderij Inner-art uit De Kwakel.
Hoofdsponsor is Wolturnus uit Denemarken, een bedrijf dat op maat gemaakte handbikes en (top)sportstoelen vervaardigt van hoge kwaliteit. Ook particulieren behoren tot de sponsors. De meeste sponsors staan ook vermeld op de buitenkant van zijn bus waarmee Jetze inclusief zijn materieel naar de verschillende wedstrijdlocaties en trainingscentra in Nederland rijdt. Al het andere gaat per vliegtuig. Mochten er meer bedrijven zijn die Jetze eveneens willen sponsoren, dan zijn die vanzelfsprekend van harte welkom (zie daarvoor zijn website).
Intussen heeft Jetze zijn baan in overleg met het management van Double Performance (tijdelijk) opgezegd om zich geheel te kunnen wijden aan de kwalificatie voor de Paralympics. Waar dááraan wil je als topsporter toch minstens één keer in je leven deelnemen!

Nominaties
Wij vroegen Jetze hoever hij in zijn voorbereiding was en naar zijn trainingschema. "Vorig jaar heb ik in het Australische Sydney deelgenomen aan Worldcup wedstrijden,"vertelt Jetze. "Daar mocht ik eigenlijk niet naartoe want het betrof een selecte groep en ik was kennelijk niet goed genoeg. Uiteindelijk mocht ik toch mee op voorwaarde dat ik mijn eigen vliegticket zou betalen. Dat was geen probleem en bovendien gaf het een kans om mij te nomineren. Daarvoor moest ik mij in de top drie rijden. Het was best een zware eis. Ik werd toen net vierde, dus ik had er niets aan. Twee dagen later werd ik derde in de tijdrit. Dat was mijn eerste nominatie. In juni organiseerde de bond in Spanje weer een Worldcup. Daar heb ik de wegwedstrijd gewonnen. Toen had ik twee nominaties achter de rug. Vervolgens kwam er in september nog een WK in Denemarken achteraan, maar die verliep voor mij niet zo goed.
Je wilt wel alles winnen, maar dat lukt om uiteenlopende redenen niet altijd. Bij die WK heb ik behoorlijk lopen balen. Toen ik mijn beide nominaties had gehaald ben ik wel in de A-selectie opgenomen en dan wordt deelname aan wedstrijden betaald."

Na zijn nominatie in Sydney stopte Jetze met zijn reguliere werkzaamheden om zich met zijn training voor te bereiden op de Olympische Spelen. Jetze heeft inmiddels de status van topsporter gekregen en krijgt daartoe van NOC/NSF een inkomen dat ongeveer gelijk staat aan het minimum loon. Sponsors vullen aan wat hij verder nodig heeft. Niettemin kan hij na de Spelen als hij dat wil weer terugkomen bij zijn werkgever Double Performance. Door alle dagen uitsluitend te sporten begon hij het contact met de samenleving een beetje te verliezen en daardoor ook de mentale scherpte. Hij koos ervoor om toch maar weer een dag in de week aan het werk te gaan, die Jetze tevens ziet als zijn ‘rustdag'. Je moet toch een keer je zinnen even verzetten om nieuwe energie op te bouwen.

Trainen voor de Paralympics
Het nieuwe trainingsprogramma voor de Spelen is al weer van startgegaan en gaat Jetze met de groep trainen op Papendal. Momenteel traint hij privé waar hij in de krachttraining wordt begeleid door Johan Versluijs, terwijl de conditietrainingen onder supervisie staan van Ralf Bekes. Daarnaast test Jetze momenteel verschillende voedingspatronen uit. Het plan is dat hij zich op 29 februari (de schrikkel datum van het Olympische jaar) aansluit bij de groep in Papendal waarna men naar Majorca afreist voor een tweewekelijks trainingskamp. Dan gaat het wielercircus voor de komende tijd weer draaien. Behalve dat Jetze op een specifieke manier bij slecht weer 's winters op een hometrainer zijn conditie en wedstrijdritme bijhoudt, handbiket hij ook afstanden op de weg van tussen de 70 tot 100 kilometer per keer. Jetze: "Eind mei rijden we in Rome weer een Worldcup wedstrijd.

De Kwakel in Archieven- Kranten artikel 25-01-2012 - Jetze Plat -003
 
Daar heb ik de mazzel dat ik zowel op de weg als in de tijdrit mijn nominatie al binnen heb. Ik moet mij daar binnen de top zes zien te rijden om mij samen met zes andere renners - die ook een nominatie hebben gehaald - te kwalificeren voor deelname. We zijn dan met ons zevenen maar er worden slechts vijf startplaatsen vergeven. Wil ik beslist zeker zijn van deelname aan de Paralympics is het noodzakelijk dat ik mij naar een podiumplaats tussen de eerste drie moet rijden. Daar werk ik lichamelijk en geestelijk naartoe en dat moet lukken. Bedenk daarbij dat niet altijd de sterkste wint, maar wel vaak de slimste. Het gaat niet alleen om kracht, conditie en uithoudingsvermogen, maar ook om de techniek van het rijden, over het juiste inzicht en mentaal sterk te zijn. Die factoren spelen misschien nog wel een sterkere rol bij de wedstrijden." Jetze Plat, wij wensen jou en je begeleidingsteam alle succes met de voorbereiding op de Spelen en zien je in september graag met een medaille op het erepodium staan!

Bron: Nieuwe Meerbode

Naar het overzicht