Knip in Boterdijk en Vuurlijn

10 februari 2012

DE KWAKEL - Een ‘knip' in de Boterdijk en in de Vuurlijn. Dat zijn de belangrijkste verkeersmaatregelen in het Kwakels Verkeersstructuurplan. Dit plan moet de verkeerssituatie in De Kwakel verbeteren. Woensdagavond 8 februari presenteerde de gemeente de resultaten van het plan.

Dat er iets moet gebeuren aan de verkeerssituatie in De Kwakel staat buiten kijf. Over drie smalle wegen perst het verkeer zich het dorp in en uit. Vanaf eind 2010 is de gemeente met bewoners bezig geweest om te kijken wat er moet veranderen. Er moet vooral een veiligere situatie gecreëerd worden op de Boterdijk, Drechtdijk en Vuurlijn.

In het plan is gekozen voor een knip in de Boterdijk en in de Vuurlijn. Dit houdt in dat, door middel van een paal, de wegen eenrichtingsverkeer worden voor auto's. Fietsers kunnen nog gewoon gebruik blijven maken van de weg. ,,Als we één knip hier aanbrengen, moeten we ook meteen een tweede knip aanbrengen", legt Frank van Vliet, projectmanager namens de gemeente uit in de volle kantine van KDO. ,,Als je alleen de Boterdijk knipt, wordt de Vuurlijn veel drukker", zegt Van Vliet. Het verkeer zal De Kwakel dan via de Noorddammerweg en de Drechtdijk moeten verlaten. ,,We knippen ook pas als de alternatieve route, dus de Noorddammerweg, veilig genoeg is", verzekert Van Vliet.

Vanuit de zaal komen veel vragen op Van Vliet af. ,,Waarom is er niet gekozen voor een knip in de Drechtdijk? Dan dwing je het verkeer om buiten het dorp langs te gaan?", wil een man weten. Dat scenario is aan bod geweest in de werkgroep, zegt Van Vliet. ,,Het werkt minder goed dan een knip in de Boterdijk en Vuurlijn, je krijgt dan sluipverkeer over het Steenwijkerveld en de Halfweg."

Iemand anders wil weten of de Poelweg weer tweerichtingsverkeer kan worden. Van Vliet erkent dat de Noorddammerweg dan rustiger wordt, maar vraagt zich tegelijkertijd af of die maatregel wel nodig is. ,,Kan de Noorddammerweg het verkeer niet gewoon aan? Bovendien is ook de Poelweg dan een mooie sluiproute voor de Noord-Zuidroute."

Wethouder Maarten Levenbach is tevreden over de avond. ,,De opkomst is hoog, dat is mooi. We hebben dit gedaan met heel veel bewoners uit De Kwakel. Zij komen met een unaniem advies, daar ben ik heel blij mee", aldus Levenbach. In mei neemt de gemeenteraad een besluit over het advies.

Naar het overzicht