'De Kwakel schoon' is dagelijke actie.

06 maart 2012

DE KWAKEL - Aanstaande zaterdag wordt de nationale opschoondag georganiseerd. Deze actiedag is kort samen te vatten: nette burgers ruimen door het hele land troep van anderen op. In de Kwakel gebeurt dat dagelijks. En dat zijn de dorpsbewoners behoorlijk zat.

Monique Sparla loopt dagelijks met haar honden over de Vuurlijn. Een mooie wandeling door de natuur zou je zeggen. ,,Maar ik erger me behoorlijk aan de grote hoeveelheid troep die mensen gewoon weggooien. Vooral bier- en energiedrinkblikjes worden elk weekend in groten getale weggooid."

Volgens Sparla zijn er mensen die naar 'Polen' wijzen. ,,Maar ik denk dat bezoekers van de discotheek verantwoordelijk zijn voor de rotzooi. Wat mij betreft mogen de daders dubbel worden gestraft. Met een boete en een taakstraf. Laat ze zelf maar eens rommel opprikken!"

Ook Sjors Koelemans denkt dat de troep door jongelui wordt achtergelaten. ,,In mijn tijd hadden we niks om te drinken op de fiets," zegt hij lachend. ,,Maar misschien waren we ook beter opgevoed. Langs de Noord-Zuidroute is het ook een gigantische bende."

,,Laatst keken we naar een reclame voor een bekend energiedrankje waar je zogenaamd vleugels van krijgt," vult zijn vrouw hem aan. ,,Maar ze zouden die blikjes vleugels moeten geven, zei ik toen. Zodat ze vanzelf naar de vuilnisbak vliegen!"

Bij Honk- en Softbalvereniging Thamen heeft vrijwilliger Wim Schouten zijn handen vol aan de troep. ,,Wij proberen het stuk Vuurlijn voor onze vereniging zo schoon mogelijk te houden. Want hoe meer afval er ligt, des te makkelijker gooien ze er troep bij."

Schouten denkt dat betere sociale controle de beste oplossing voor het probleem is. ,,We hadden vorig jaar veel last van vernielingen op ons terrein. Maar nadat de gemeente goed snoeide langs de Vuurlijn, zijn de velden beter te zien vanaf de weg. Nu is het veel rustiger."

Bron: Witte Weekblad

Naar het overzicht