Steekje bijgedragen aan ThamerThuis

08 mei 2012

DE KWAKEL - ThamerThuis is onlangs een prachtig symbool rijker geworden: een zelfgemaakte quilt. Met noest naaiwerk droegen vier dames hun steentje (en steekje!) bij aan de bijzondere zorg die ThamerThuis verleent aan mensen in hun laatste levensfase.

Een quilt is een sprei die op een heel speciale manier genaaid is. Vier Uithoornse dames hebben met oneindig veel liefde en geduld deze prachtige doek gemaakt. Het gaat om Els Enserink, Griedy Hafkamp, Gré Hogeterp en Edith Vet. Ruim tien meter stof hebben ze opgeknipt in meer dan 250 lapjes, die vervolgens met de hand aan elkaar gezet en doorgestikt zijn. Toen alle stukjes waren samengevoegd, moest de quilt steeds uit logeren. Om beurten werkten ze er een maand aan, waarna het handwerk weer verhuisde naar een volgend adres.

De dames vertelden dat het werken aan de quilt voor henzelf ook van grote betekenis is geweest. Het naaiwerk is een meditatieve bezigheid, die je gelegenheid geeft om stil te staan bij je eigen gevoelens en emoties. Bovendien vonden ze het een eer om dit voor ThamerThuis te kunnen doen. Ze zijn vol waardering voor de zorg die ThamerThuis geeft aan mensen in hun laatste levensfase.

Door het maken van de quilt hebben ze op hun eigen manier een steentje (steekje!) bijgedragen. Deze quilt is voor ThamerThuis symbool voor het werk dat de vrijwilligers in het bijna-thuis-huis doen: zoals vele lapjes samen een grote quilt vormen, vormt de inzet van al die verschillende vrijwilligers samen een 'warme deken' voor de gasten in ThamerThuis, die palliatieve zorg ontvangen.

Het woord 'palliatief' is afkomstig van het Latijnse woord pallium, dat mantel betekent. Zorg en liefde, die als een mantel om mensen wordt heengeslagen. In de quilt zelf zijn ook symbolen verwerkt. Het patroon bestaat uit twaalf blokken, die staan voor de twaalf maanden van het jaar of voor de twaalf apostelen. De gequilte rand vormt een Keltische doorlopende vlecht, die symbool staat voor de gedachte van het eeuwige vraagstuk van het leven met de vele wedergeboortes.

In ThamerThuis wordt de quilt gebruikt bij het afscheid wanneer een gast is overleden. Na de laatste zorg wordt de quilt over het lichaam gelegd, als symbool van de zorg waarmee ThamerThuis hem of haar heeft willen omringen. Wanneer de overledene in een kist komt te liggen, wordt de quilt over de kist gelegd. Bij het uitdragen uit ThamerThuis wordt de quilt weer weggenomen; hij blijft in het huis.

Bron: Dichtbij redactie (Witte Weekblad)

Naar het overzicht