Oproep aan alle inwoners van De Kwakel

14 juni 2012

Tot 27 juni kunt u uw mening geven op het voorgestelde Verkeerstructuurplan De Kwakel (VSP)
Eén van de belangrijkste maatregelen is het afsluiten van de Boterdijk voor autoverkeer.

Tot 27 juni is er gelegenheid voor inspraak op het VSP De Kwakel zoals dit er nu ter besluitvorming ligt. Bent u op de hoogte van de maatregelen die de gemeente wil doorvoeren? Eén van de belangrijkste maatregelen is het afsluiten van de Boterdijk voor autoverkeer. Alle maatregelen vindt u op de site van de gemeente www.uithoorn.nl.

Huidige VSP: afname veiligheid Kwakelsepad/Ringdijk en Zwarte wijk
De bezwaren op dit plan richten zich op het knippen van Boterdijk en Vuurlijn. Met het knippen zal het verkeer op de Boterdijk, dit betreft voornamelijk bestemmingsverkeer, afnemen en de veiligheid toenemen, echter op andere smalle wegen en in de woonwijk achter de kerk ‘Zwarte wijk' zal het verkeer fors toenemen en dus zal de veiligheid daar juist sterk afnemen.

1) Met het afsluiten van de Boterdijk gaan we van 2 hoofdverkeersstromen Drechtdijk/Boterdijk en Drechtdijk/Kwakelsepad/Ringdijk/Vuurlijn naar 1 hoofdverkeersstroom, namelijk Kwakelsepad/Ringdijk/Vuurlijn met als gevolg dat het verkeer van de Boterdijk zich verplaatst. Bovengenoemde wegen en het centrum in De Kwakel worden extra belast door zowel sluipverkeer als door de inwoners van De Kwakel zelf. Voor het sluipverkeer blijft het een aantrekkelijke sluiproute, zeker als de N231 Noordzuid-route vol loopt.

2) Daarnaast is de vraag of in de spitsuren het centrum deze verkeersdrukte wel aan kan door toename van het verkeer en het wijzigen van de voorrangssituatie (kruising Anjerlaan). Doorgaand verkeer op de hoofdroute heeft in het nieuwe plan geen voorrang meer. Een logisch gevolg is dat het verkeer tot ver in het centrum en op de Ringdijk zich opstapelt in de spitsuren.

3) De veiligheid in de Zwarte wijk zal sterk afnemen doordat bewoners uit de wijk De Oker de kortste route zullen nemen om De Kwakel te verlaten richting Uithoorn en dat is via de Zwarte wijk naar de Ringdijk. Dit is zeker niet wenselijk, met name voor de veiligheid van de kinderen bij de speelveldjes die naast de straten door de wijk gelegen zijn. In het huidige plan is dit aspect helemaal niet meegenomen.

Sluipverkeer blijft
Daarnaast neemt met dit plan het sluipverkeer niet af en worden er geen verdere maatregelen genomen om dit aan te pakken. De bewoners uit De Kwakel kunnen we niet weren op de wegen, maar het sluipverkeer wel. Er moet gekeken worden naar maatregelen ‘hoe het sluipverkeer buiten het dorp te houden' en deze te leiden langs de Noordzuid-route die hiervoor bestemd is.

Gekozen plan ‘de knip' is voor veel bewoners van De Kwakel een ingrijpende maatregel
Dit plan is uitsluitend tot stand komen uit het oogpunt van veiligheid. Correct dat dit een zwaarwegend onderwerp is. Echter andere aspecten die het gevolg zijn van de knip, zijn niet of nauwelijks door de gemeente in dit plan meegenomen, ondanks de desastreuze gevolgen die de knip geeft voor de inwoners, te weten:

• Uiteenlopende voorzieningen in Uithoorn verder weg voor bewoners in De Kwakel
• Slechte bereikbaarheid hulpdiensten: langer onderweg en één toegangsweg
• Extra milieubelasting
• Extra brandstofkosten
• Dorp raakt geïsoleerd; het is één gemeente en door de Boterdijk is De Kwakel met Uithoorn verbonden
• Velen werken in Uithoorn/Amstelveen; zij moeten dagelijks aansluiten op N201

Deze onderwerpen zouden alsnog door de gemeente meegenomen moeten worden in de besluitvorming van het VSP.

Bruikbare alternatieven voor de knip zijn
A. Ochtend- en avondspitsafsluiting
De huidige maatregel ‘inrijverbod ingang Drechtdijk tussen 07.30/09.00 uur' werkt goed. Deze spitsafsluiting kan ook eenvoudig ingesteld worden voor de avond. Hierdoor wordt De Kwakel in de piekuren alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer en neemt het verkeersaanbod op kritische momenten af.

B. Verkeersluwe maatregelen
Er zijn diverse alternatieven voor het veiliger maken van de smalle wegen in De Kwakel door het nemen van verkeersluwe maatregelen, zoals:
• het verminderen van de maximum snelheid tot 30 km per uur;
• het maken van wegversmallingen door poortjes of verspringende parkeervakken met voorrangsaanduidingen;
• het maken van drempels;
• het plaatsen van een flitsapparaat.

Het doorvoeren van maatregel A en B zorgt voor een betere verkeersveiligheid in het gehele dorp en niet voor bijkomende problemen ten opzichte van de voorgestelde voorkeursvariant ‘de knip'. De maatregelen zijn effectief en zorgen ervoor dat een belangrijk deel van het (sluip)verkeer wordt verdreven naar de Noordzuid-route en Amsteldijk.

Onvoldoende gecommuniceerd naar bewoners
Wat betreft de communicatie naar de bewoners in De Kwakel is de gemeente helaas in deze laatste fase van dit traject in gebreke gebleven. Veel inwoners van De Kwakel zijn nog niet op de hoogte van het gekozen plan dat de gemeente op korte termijn wil doorvoeren daarom deze publicatie. Meer informatie over het VSP De Kwakel vindt u op de site van de gemeente www.uithoorn.nl.

Wilt u ook niet dat de knip er binnenkort komt? Laat dan van u horen. Tot 27 juni a.s. kunt u uw reactie geven. Deze kunt u sturen naar College van B&W, postbus 8, 1420 AA Uithoorn of naar gemeente@uithoorn.nl

O. Stomphorst
Toekomstige bewoner De Kwakel

Naar het overzicht