Patroonsdag KBO De Kwakel

07 december 2012

Vrijdag 7 december was het de jaarlijkse patroonsdag van de KBO De Kwakel. Ondanks het dikke sneeuwdek verzamelden toch nog ruim zeventig leden om 10.30 uur in de kerk om o.l.v. Gerard Vlutters met een woorddienst de feestdag te openen.

Een uur later kon voorzitter Ben Plasmeijer ruim honderd gasten in het Dorpshuis De Quakel verwelkomen. Na de koffie met cake volgde een rondje Rad van Avontuur. Bijna iedere aanwezige viel in de prijzen. Dit alles was mogelijk gemaakt door de plaatselijke winkeliers, die zich weer gulle sponsors hadden getoond.

Na een drankje en een goed verzorgde lunch, was er 's middags een proeverijpresentatie van Willem Heuzinkveld uit Doetinchem. Na een korte uiteenzetting over de Oud-Hollandse en Amsterdamse likeuren mocht iedereen langs komen en een eerste kennismaking hebben met de tientallen likeuren en jenevers die uitgestald waren. Hierna volgde een carnavaleske middag. De gasten werden meegenomen naar de gouden eeuw, de periode waarin het ontstaan van de oud Hollandse likeuren hun oorsprong hebben. Ook een periode vol bijgeloof, vreemde volksgebruiken en medicinale heksendrankjes. In de loop van de middag werd er meerdere keren gelegenheid geboden om van alles te proeven.

In het tweede gedeelte van de presentatie werd op humoristische wijze verteld waarom de oud Hollandse likeuren gedronken werden. Achter elke likeur blijkt een bijzonder verhaal te zitten. Het geheel werd gelardeerd met prachtige ,toepasselijke en vermakelijke gedichten uit die tijd. Op het eind van de middag ontving ieder een kerstster beschikbaar gesteld door Huub & Ria van Diemen van Kwekerij de Amstel.

Bron: St.De Kwakel Toen & Nu

Naar het overzicht