Jaarwisseling in De Kwakel een feest voor jong en oud

04 januari 2013

Ook dit jaar kunnen de Kwakelaars terugkijken op een zeer geslaagde oudejaarsviering in hun dorp. Na maanden van voorbereiding met de vrijwilligers van de Vuurwerkgroep, de gemeente, politie en het dorpshuis, vormde de Boerenkoolavond met live muziek de zeer geslaagde aanloop naar oudejaarsdag.

Ditmaal was er voor gekozen in het dorpshuis aan tafel te gaan in plaats van de toch wel koude en winderige tent die voorheen voor het dorpshuis opgetrokken werd. Maar liefst zo'n honderd man schoof aan voor de heerlijke stamppot! Het werd een gezellige, ongedwongen bedoening. Zo feestelijk met mededorpsgenoten aan de lange tafels te zitten, met een praatje hier en dan weer eens daar, met een drankje en een dansje tussendoor op de 70/80/90-jaren muziek, het was dikke pret! "Het leek wel een boerenbruiloft; er was voor alles gezorgd", aldus Paul Boere, de centrale man van de Vuurwerkgroep.

Oudejaarsdag om 10.00 uur 's morgens verzamelden zich de surveillanten van de Vuurwerkgroep in bs De Zon voor koffie en een briefing door Paul, waarna de teams de walkietalkies, oordopjes en herkenbare windjacks uitgereikt kregen en het dorp introkken.
Voor de avond was veel regen voorspeld. Veel jongelui lieten daarom al in de ochtend en middag veel vuurwerk knallen. Het contact met de jeugd was erg goed en de surveillanten hoefden maar een enkele keer te corrigeren. Op een enkel incidentje na verliep alles op rolletjes.
Later in de middag, zo om een uur of vier, dreven flarden muziek het dorp in om niet veel later gevolgd te worden door een groep van zo'n 30 Kwakelse jongeren op een kar om op het dorpsplein carbid te schieten. Zij hadden zelf muziek bij zich en zich ook alvast gelaafd voor deze dorstige klus. Paul: "In goed overleg met ons zijn zij toen begonnen met het schieten. De bal vloog wel 80 meter door de lucht, een prachtig gezicht!". Na een uurtje begon het donker te worden en de carbidschutters vertrokken weer, vergezeld door gestaag afnemende flarden muziek, op weg naar wie weet welk feest...

Paul: "'s Avonds met de jaarwisseling was het slecht weer, regen en nog eens regen. Jammer, maar ja, niks aan te doen. Toch werd er nog veel en mooi siervuurwerk afgestoken. Het dorpshuis was open om elkaar de beste wensen te doen, het was er erg gezellig."

Tot slot wil Paul de jeugd van De Kwakel een pluim geven voor het verloop van oud en nieuw en doet meteen een oproep: "Een keurig compliment voor de Kwakelse jongeren! Als jullie zelf een idee hebben, dan staan wij daarvoor open! Ik ben te bereiken op paul.boere@telfort.nl
Wij wensen iedereen een mooi 2013 toe en bedanken bij deze iedereen voor zijn of haar bijdrage aan de stichting Vuurwerkgroep De Kwakel!"

Foto's Verheijfotografie.>>>>

Naar het overzicht