Veiligheid 'puntje' in verkeersplan De Kwakel

22 januari 2013

De gemeenteraad is tevreden over het nieuwe VSP De Kwakel. Toch is de veiligheid nog wel een puntje. ,,Ik ben mijn leven een stuk zekerder", zegt PvdA'er Rob de Boer, die zelf ook in het dorp woont.

Hij heeft wel bedenkingen bij de situatie op de Boterdijk, die gaat worden ingericht als fietsstraat. In een fietsstraat zijn auto's 'te gast', fietsers hebben er prioriteit. De Boer wil weten hoe de belasting van de straat wordt. ,,Er komt toch het nodige autoverkeer, zeker als de nieuwe wijk klaar is."

CDA'er Jaap Baak geeft daar al min of meer antwoord op. ,,Een fietsstraat betekent niet automatisch minder verkeer. Hoe garanderen we de veiligheid?", wil hij weten van wethouder Ria Zijlstra.

Officiële normen voor die veiligheid zijn er niet, zegt Zijlstra. ,,Maar als je daar rijdt als automobilist, ga je vanzelf langzaam rijden." Hoe de straat wordt ingericht, moet nog bekeken worden. Dat plan kan weer worden voorgelegd aan het werkteam.

Baak maakt zich ook zorgen over de kwaliteit van de Boterdijk. Pas in 2015 staat er groot onderhoud gepland. Zijlstra geeft aan dat de gemeente nu alleen doet wat nodig is. ,,Een gat in de weg herstellen we natuurlijk. Maar er komt nu geen laag asfalt overheen."

In het plan zijn verschillende verbeteringen eerst opgenomen en later toch weer afgevallen, tot onvrede van het werkteam.

Zo is de herinrichting van de kruising Anjerlaan/Ringdijk/Kwakelsepad bij de begroting voor 2013 geschrapt. Maar volgens VVD'er Daniël Wolffensperger 'kunnen er keuzes gemaakt worden' en valt de optie niet per definitie af. Voor de eerder genoemde kruising breekt hij alvast een lans; er is bijna tachtigduizend euro meer begroot dan nodig is voor de maatregelen die nu genomen worden. ,,Als de kruising te duur was en daarom geschrapt is, zie ik nu mogelijkheden."

Sjaak Verhaar (Gemeentebelangen) stipt de kruising Anjerlaan nog even aan. ,,Dat is het drukste punt van het hele dorp. Maak daar een tweede veilige ontsluiting, dat scheelt de helft van het verkeer en dat maakt de kruising ook veel veiliger." Over de kruising is gesproken, zegt Zijlstra. ,,Maar er waren andere projecten die noodzakelijker waren." Hier is Verhaar het absoluut niet mee eens. ,,Als er wat gebeurt, dan hang je", is zijn reactie.

Op 31 januari komt het onderwerp weer terug. Wellicht dat er dan meer duidelijkheid komt over extra maatregelen als de kruising Anjerlaan.

Bron: Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Naar het overzicht