Ontruimingsoefening bij hobbyclub

19 februari 2013

DE KWAKEL - Vrijdagavond heeft Hobbyclub-Fantasie'83 in het Dorpshuis een ontruimingsoefening gehouden. Belangrijk, omdat hier elke week meer dan 50 kinderen bij elkaar zijn. De hobbyclub heeft zelf een verslag van de oefening aangeleverd.

Vanaf het moment dat het dorpshuis van De Kwakel de deuren opende (in 1992) is de hobbyclub op de bovenetage van dit gebouw gehuisvest. Een prachtige ruimte waar elke vrijdagavond zo'n 50 tot 60 kinderen lekker kunnen komen knutselen. Er heeft zich in al die jaren nog nooit een calamiteit voorgedaan zoals bijvoorbeeld een brand.

Om hier wel goed op in te kunnen spelen, mocht er zich in de toekomst toch zoiets voordoen, heeft de hobbyclub afgelopen vrijdagavond een ontruimingsoefening gehouden. Dit in samenwerking met het dorpshuis, de brandweer van Uithoorn en snackbar het Trefpunt.

Rookmachine
Voordat de deuren om zeven uur opengingen, was door de brandweer een rookmachine in een van de kasten geplaatst. Deze kon op afstand in werking worden gesteld. Twee leiders van de hobbyclub, Hans en Jan-Pieter, en de beheerder van het dorpshuis Piet Kas wisten van de ontruiming af. De brandweercommandant van Uithoorn was deze avond in burger aanwezig, om te kijken hoe de ontruiming zou worden uitgevoerd. Hij was ook de persoon die de rookmachine in werking stelde.

Rustig
Nadat er rook was geconstateerd door een van de leiders van de club werd er alarmgeslagen en de kinderen verteld dat ze rustig het pand moesten verlaten via de brandtrap aan de achterzijde van het dorpshuis. De leiding wist welke taken ze hadden en begeleidde de kinderen rustig naar de verzamelplek de naast het dorpshuis gelegen snackbar het Trefpunt. Tijdens het verlaten van het dorpshuis werden de kinderen natuurlijk geteld.

Salsagroep
De salsa groep die in de ruimte naast de hobbyclub aan het dansen waren, werden verast door deze oefening en moesten ook worden evacueert. In de tussentijd hadden twee leiders van de hobbyclub een geel hesje aangetrokken, de brandweer gealarmeerd en de bovenverdieping gecontroleerd op eventuele achterblijvers. Er bleek niemand meer aanwezig te zijn zodat ook deze twee personen het pand konden verlaten.

Brandweer
Voor het dorpshuis werd de inmiddels gearriveerde brandweer opgevangen en ingelicht over de situatie. Via een plattegrond van het dorpshuis kon de leiding duidelijk aangeven waar de rook was geconstateerd. De slangen werden uitgerold en de brandweer ging op onderzoek uit. Na 15 minuten kon het sein 'brand meester' worden gegeven en mochten de gebruikers van het dorpshuis het pand weer betreden.

Brand meester
De kinderen, die inmiddels een ijsje hadden gekregen van de eigenaars van het Trefpunt konden weer verder gaan met knutselen. Nadat de brandweer de spullen had opgeruimd werd er samen met de leiding nog nagepraat over de ontruiming. Ze waren zeer tevreden over hoe de hobbyclub een noodsituatie aanpakt en ook dat ze op twee punten in de hobbyruimte kastjes hebben hangen waar spullen in zitten die bij een calamiteit gebruikt kunnen worden. Zoals een geel hesje, zodat de hulpverleners weten welke personen de aanspreekpunten zijn, maar ook een zaklantaarn, plattegrond en twee portofoons.

Jaarlijkse oefening
De hobbyclub en het dorpshuis zijn van mening dat er elk jaar zo'n oefening gehouden moet worden. De brandweer is het daar mee eens en wil dan ook graag hun medewerking hier aan verlenen. Na afloop kregen al de kinderen nog een briefje mee naar huis voor hun ouders of verzorgers waar instond dat er deze avond een ontruiming had plaatsgevonden.

De hobbyclub wil alle betrokken die aan deze oefening hebben meegewerkt bedanken voor hun inzet. Het dorpshuis, snackbar Het Trefpunt de salsadansers en natuurlijk de brandweer.

Bron: Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Naar het overzicht