Oudejaarsnacht 2006-2007

01 januari 2007

De Kwakel - Het vreugdevuur in De Kwakel, dat dit jaar in de Oudejaars-nacht voor de eerste keer op een andere locatie werd ontstoken, is zonder problemen verlopen. Het vreugdevuur had vorig jaar voor veel schade gezorgd en daarom was het dit jaar voor het eerst dat gemeente, vrijwilligers, politie en buurtbewoners de handen ineen hadden geslagen om er voor iedereen een feest van te maken. Dat is gelukt.

De traditie zal in de komende jaren nog wel wat moeten groeien, volgens de organisatoren. Zo bleef de tent die de jongeren tot hun beschikking hadden, grotendeels leeg en bezochten alleen de ouderen de feesttent. DJ Seba verzorgde de muziek in deze tijdelijke discotheek en er waren meer dan voldoende versnaperingen verkrijgbaar. De jongeren waren over het algemeen positief, maar het grootste bezwaar tegen het gebruik van de tent was dat er niets te koop was; de bedoeling was dat iedereen zelf iets te nuttigen zou meebrengen om het feest te laten slagen.

Het vreugdevuur dat naast de tent was ontstoken, werd wel door groepen jongeren bezocht. De jongeren staken ook het nodige vuurwerk af, voornamelijk bestaande uit duizendklappers. De decibellen gingen ver over de norm, maar in deze periode hoort het erbij...De kersverse buurtregisseur Martin Verheijen had meteen de kans om vele bewoners uit zijn buurt te leren kennen. De hele dag controleerden vrijwilligers rond het leegstaande oude pand van de Robert Kennedyschool. Tevens werd de seniorenflat geregeld bezocht. De bewoners van deze flat waren zeer te spreken over deze nieuwe manier van het vieren van de jaarwisseling.

De organisatie kan zeker spreken van een geslaagd feest; veel mensen kwamen even langs, onder wie ook de burgemeester en haar man, in hun hoedanigheid van buurtbewoners.
De jongeren waren in elk geval blij met deze oplossing, hoewel het best nog even wennen was om de nieuwe locatie te gebruiken en niet de vaste plek, bij de ingang van De Kuil. Het bleek ook even wennen om met politie samen te werken, maar dat het mogelijk is, hebben de jongeren tijdens de jaarwisseling zeker laten zien.
De tent bleef open tot 02.00 uur en de brandweerlieden kwamen rond die tijd om het vreugdevuur te blussen. Veel jongeren waren toen echter al naar het plaatselijke café vertrokken om daar nog een paar uur te genieten van een goed begin, vooral in De Kwakel.

Over enige tijd wordt de evaluatie over de jaarwisseling afgerond, maar zoals het er nu naar uitziet, zou het heel vreemd zijn als er volgend jaar geen vreugdevuur ontstoken mag worden in De Kwakel. Wellicht wordt de feesttent dan ook bezocht door ouderen én jongeren.

Foto: Fotopersbureau Jan de Wit jr.
Ook de Kwakelse jongeren hebben het naar hun zin tijdens de Oudejaarsviering. In de Oudejaarsnacht dreigen windvlagen de feesttent in De Kwakel weg te blazen, maar dankzij snel ingrijpen van enkele sterke mannen blijft de tent staan. Een groep Kwakelaars, onder wie burgemeester Groen (links op de foto) viert feest in de tent.

Bron: Samira Fiesler - Witte Weekblad

Naar het overzicht