Kwakelaar Ruud Pouw schrijft wielerroman.

13 juni 2007

Op 13 juni komt de debuutroman van Ruud Pouw, genaamd ‘De Dagdromer', in de regionale boekwinkels te liggen. Een fictieroman die speelt in de schimmige wereld van het professionele wielrennen en die voor een groot deel in de Tour de France zijn beslag krijgt. Bloedstollende bergetappes, glorieuze overwinningen en grote inzinkingen, haat en nijd achter de schermen, vals spel, alles komt aan bod. De Kwakel is een ware romanschrijver rijker.
Wij van de redactie hebben aan Ruud gevraagd, hoe hij op het idee kwam om een roman te schrijven die zich in de wielerwereld afspeelt.

Redactie Stichting De Kwakel Toen & Nu.
"Het is het samenkomen van mijn twee grote passies: wielrennen en schrijven, waarvan ik het laatste gelukkig beter kan dan het eerste. Van het feit dat mijn fantasie bovenmodaal is, ben ik me de laatste jaren steeds meer bewust geworden. Vandaar dat ik, nadat ik met de potplantenteelt gestopt was, het schrijven van een roman als nieuwe uitdaging ben aangegaan", aldus de voormalig kweker. De Dagdromer is een makkelijk leesbaar en laagdrempelige roman, die vooral sport- en uiteraard wielerliefhebbers zeer zal aanspreken. Geen literair hoogstandje, geen diepgravende monologen,
geen overdadig en wollig taalgebruik, maar een vlot geschreven spannend verhaal. "Mijn inspiratie haal ik uit het volgen van het wielrennen en het fietsen in de bergen", antwoordt hij op de vraag of zijn verhaal enigszins autobiografisch is.

"De aanblik van de Alpenreuzen, gecombineerd met de grote contrasten in het hooggebergte (fel licht, diepe, donkere kloven, loodrecht naast de weg oprijzende, honderden meters hoge granieten wanden) en de grote inspanning van het intensief klimmen op grote hoogten met weinig zuurstof, deed mij daar regelmatig in een andere wereld belanden. Een afwijking die ik mijn hoofdpersoon Sam de Boer ook maar heb meegegeven, zij het in extreme mate. Verder onderneemt hoofdpersoon Sam samen met een vriend een trektocht door het Himalaya-gebergte. Dat is een kopie van wat ik in 1996 samen met vriend Wery heb ondernomen. Maar verder is het verhaal van a tot z verzonnen, pure fictie. Schrijven deed hij vaak 's avonds en 's nachts, maar soms ook overdag.  "Zelfs met de kinderen om me heen kan ik schrijven. Ik bezit het vermogen om helemaal in mijn verhaal te kruipen, me helemaal af te sluiten van wat zich om me heen afspeelt. Dat werd uiteraard niet altijd gewaardeerd!"

De 47-jarige plaatsgenoot lijkt aan zijn tweede carrière begonnen. Al op 19 jarige leeftijd werd hij bedrijfsleider op een nieuwe locatie van de Gerberakwekerij van zijn vader. Na enkele jaren kocht hij de kwekerij van zijn vader en ging Schefflera, een groene en bonte potplant, telen. Nadat hij dit 21 jaar had gedaan, besloot hij te stoppen en de kwekerij te gaan verhuren: een alsmaar verergerende contactallergie voor zijn planten speelde hem parten. Zijn vriendin Mariska ging meer werken en sindsdien onderhoudt hij deze kwekerij en is fulltime huisvader voor zijn zoon Brian (6) en dochter Isabel (4). "Voor mij niet zo'n grote overgang als je op het eerste gezicht zou denken. Al sinds de geboorte van mijn zoon heb ik twee dagen per week de zorgtaken voor hem, en later ook voor mijn dochter, op me genomen. Dit is sindsdien bijna fulltime geworden."

Nadat hij een jaar voor Het Witte Weekblad en voor Het Haarlems Dagblad had geschreven, kwam hij er achter dat journalistiek toch niet helemaal zijn ding was. "Ik kon mijn fantasie aanspreken als speciale verslaggever van de Kwakelse Stones, maar verder was het toch veelal verslaggeving.
In dit boek heb ik mijn grootste kwaliteiten, mijn fantasie en vermogen dingen op een luchtige wijze op papier te zetten, kunnen aanspreken. En ik kan met recht zeggen dat ik er trots op ben", aldus de schrijver.
Het boek is in De Kwakel vanaf 14 juni verkrijgbaar bij Aad & Gien van Doorn en bij Tankstation Van den Berg voor € 18,95. Ook bij de meeste boekhandels in de regio is het vanaf die datum te verkrijgen. Bestellen via internet kan ook, op de website van de uitgever: www.freemusketeers.nl

Naar het overzicht