Vuurlijn-Oost sluiten? Eigen belang

29 november 2013

In de laatste uitgaven van de Nieuwe Meerbode wordt door bewoners van de woningen gelegen aan de Vuurlijn (Park Krayenhoff) de aandacht gevraagd voor het ‘verkeers'probleem waarmee zij kampen. Volgens deze bewoners is de Vuurlijn onveilig vanwege het gemotoriseerde verkeer dat hier rijdt. Zij stellen voor de Vuurlijn te knippen voor gemotoriseerd verkeer.

Zelf ben ik een van de leden van het werkteam Verkeerstructuurplan De Kwakel (VSP). Twee jaar lang heeft het werkteam zich gebogen en vervolgens hard gemaakt voor de maatregelen, zoals deze eind 2012 door de gemeente in het VSP zijn vastgesteld. Dit houdt onder meer in het openhouden van zowel Boterdijk als gehele Vuurlijn maar met snelheid verlagende maatregelen. Door de Boterdijk en wellicht op termijn ook de Vuurlijn in te richten als fietsstraat neemt de snelheid van gemotoriseerd verkeer af, maar kan het zich wel blijven verspreiden. Bij een fietsstraat wordt de weg ingericht als 30-km zone en is de auto te gast. Uit diverse metingen die door de gemeente Uithoorn zijn verricht, is vastgesteld dat het verkeersaanbod van gemotoriseerd verkeer op de Vuurlijn-Oost zeer beperkt is, zowel voor als na de omlegging van de N201. Het verkeer dat van de Vuurlijn gebruikmaakt bestaat grotendeels uit bestemmingsverkeer voor de sportverenigingen en uiteraard de bewoners van de woningen en het bedrijf Wahlen & Jongkind direct gelegen aan de Vuurlijn, maar zeker géén sluipverkeer zoals de bewoners schrijven. Daarnaast geven zij aan: "Het blijkt dat het veel te snelle gemotoriseerd doorgaand verkeer het langzaam verkeer sterk in gevaar brengt". Deze aanname is onjuist, want uit de meting (zie rapport VSP) komt naar voren dat het aantal ongevallen op de Boterdijk en Vuurlijn laag is. Wel blijkt uit de metingen dat de gemiddelde snelheid boven de toegestane snelheid ligt. Het voorstel van de werkgroep om ook de Vuurlijn in te richten als fietsstraat, is door de gemeente als mogelijke maatregel in het VSP opgenomen. Echter vanwege het beperkte verkeersaanbod heeft dit voor de gemeente geen hoge prioriteit. Een vaste afsluiting (het knippen) is voor zowel de Boterdijk áls de gehele Vuurlijn in het VSP afgewezen. Waarschijnlijk gaat het de nieuwe bewoner(s) in deze nieuwe wijk aan de Vuurlijn in deze kwestie meer om hun privacy ten aanzien van hun woning en proberen nu via deze weg de Vuurlijn te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Echter de Vuurlijn ligt er al vele jaren eerder dan de woningen die daar 2 jaar geleden zijn gebouwd. De mensen hebben dit ook in hun aankoopoverweging kunnen meenemen. De bewoners stellen nu hun eigen belang boven het maatschappelijk belang.

Het voorstel voor een knip is dus een veel te zware maatregel op basis van de verschillende metingen die de gemeente heeft verricht. Daarnaast moeten de sporters uit Uithoorn met een knip aan de kant van de Watsonweg een andere route kiezen om hun sportverenigingen aan de Vuurlijn te bereiken en vice versa. De kans is groot dat deze auto's dan via de Boterdijk gaan rijden wat weer voor extra verkeer op de Boterdijk en in het dorp zorgt. Met het openhouden van alle wegen en het treffen van snelheidsbelemmerde maatregelen kan iedere deelnemer aan het verkeer zijn doel op een veilige manier en zonder omweg bereiken.

Tot slot stoor ik mij aan de onwaarheden die de bewoners in de krant communiceren om het knippen van de Vuurlijn te promoten, zoals sluipverkeer en dat de Vuurlijn onveilig zou zijn. Ditzelfde geldt voor de petitie die zij nu houden waarbij een en dezelfde bewoners onder verschillende adressen of namen meerdere malen petitie aantekenen of anoniem.

Alle andere maatregelen die zijn vastgesteld om het voor fietsers en voetgangers veiliger te maken zijn opgenomen VSP De Kwakel, onderdeel van het UVVP. Op de site van gemeente kunt u beide verkeersplannen vinden.

O. Stomphorst
Lid werkteam VSP De Kwakel

 

Bron: Nieuwe Meerbode

Naar het overzicht