Start uitvoering groengebied omgeving Iepenlaan

12 februari 2014

Uithoorn/De Kwakel - De voorbereidingen voor de aanleg van het eerste deel van het groengebied aan de zuidzijde van de Iepenlaan zijn in volle gang. Voor de uitvoering ervan heeft de gemeente in februari 2012 een subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangen van de Stichting Leefomgeving Schiphol. Dit bedrag moet worden gezien als een bijdrage in de herontwikkeling van het - nu nog - deels glastuinbouwgebied Iepenlaan. Voor de inrichting van het openbare groengebied ten zuiden van de Iepenlaan had de gemeente destijds een subsidieverzoek ingediend bij Stichting Leefomgeving Schiphol. Dit werd gehonoreerd met als doel om een kwaliteitsimpuls te bieden voor bewoners in de regio van wie de leefbaarheid onder druk staat vanwege de overlast door Schiphol. Met de bijdrage van de stichting wordt van het verouderde kassengebied ten zuiden van de Iepenlaan een recreatief openbaar groengebied gemaakt. Zonder de bijdrage van de stichting zou er alleen een niet toegankelijk weiland komen. Aan het gebied worden nu onder meer beplanting, een speelplek, een picknickplek, verdere recreatieve mogelijkheden en wandelpaden toegevoegd. Kortom, het verandert op termijn in een voor iedereen aantrekkelijk recreatief openbaar park. Nu is men zover dat over enkele maanden de eerste schop de grond in kan. Aan deze start wordt t.z.t. samen met de Stichting Leefomgeving Schiphol aandacht gegeven. Ook beginnen de eerste eigenaren van vrije bouwkavels dit voorjaar met de bouw van hun woonhuis waarvoor zij van de gemeente een bouwvergunning hebben gekregen.

In dit eerste deel van het groengebied wordt al een perceel ingericht met spelmogelijkheden voor kinderen. Dit is een natuurlijk ingericht terrein voorzien van boomstammen en een heuvel om op te klimmen met een uitkijkpunt. In het gebied wordt een speeltoestel geplaatst. Hiervoor schrijft de gemeente een prijsvraag uit bij enkele scholen in de buurt om een uitdagend speeltoestel in de vorm van een vliegtuig te ontwerpen. "We hopen op veel creatieve inzendingen en de winnaar wordt bekend gemaakt gelijk met de start van de aanleg van het eerste deel. Daarnaast zijn we nog op zoek naar een goede naam voor het groengebied. Mocht iemand een goede naam weten dan horen wij dat graag," laat wethouder Jeroen Verheijen enthousiast weten. Hij hoopt voor de gemeenteraadsverkiezingen hier nog een rol in te kunnen spelen.

Het groengebied in wording tussen de blauwe contourlijnen. Boven de Iepenlaan, rechts de Noorddammerweg met de velden van Qui Vive en links boven de Poelweg. Links van het midden naar onderen de Vuurlijn. De groen ingekleurde delen betreffen het eerste deel van het project. De grijze delen behoren tot de tweede fase die verder wordt ontwikkeld in samenspraak met ondernemers.

Kookstudio
Het ontwerp voor het tweede deel van het groengebied is in wording. Voor een van deze percelen heeft zich een initiatiefnemer gemeld, het echtpaar Rens-Jan en Marleen Ossewaerde uit Uithoorn, die een kookstudio met moestuinen en een kleinschalige Bed & Breakfast mogelijkheid wil beginnen. Deze functie past goed bij de invulling van het groengebied. De gemeente is met het ondernemende echtpaar tot overeenstemming gekomen om deze activiteit te realiseren. Op donderdag 6 februari vond in het gemeentehuis de ondertekening plaats waarmee de eerste functie in het gebied een feit is. "Wij zien hier de mogelijkheid om van onze hobby ons werk te gaan maken. Die kans deed zich voor toen de aanleg van het groengebied aan de Iepenlaan bij ons bekend werd en er kavels vrijkwamen om er een woning op te bouwen en kleinschalige recreatieve activiteiten te ontwikkelen," licht Rens-Jan toe. "We hebben toen het concept kookstudio met moestuinen en een Bed & Braefast mogelijkheid in gebracht bij de gemeente. Die was enthousiast. Op de locatie laten we nieuwbouw plegen met een ontwerp van een bij de omgeving passende woonboerderij waarin ook een kookstudio wordt gevestigd en vijf kamers voor overnachting. Ideaal voor volwassen en bedrijven die van de kookstudio willen profiteren voor privat dining of groepen tot 15 personen die zelf willen koken en daarna eten. We willen daarbij ook seizoensgebonden producten (uit eigen tuin) promoten en presenteren. De locatie is straks goed bereikbaar voor iedereen, ook voor het bedrijfsleven die met directie of afdelingspersoneel van de kookstudio gebruik wil maken of dat wij voor het gezelschap gaan koken." Rens-Jan en Marleen Ossewaerde zien wat betreft deze activiteit de toekomst met vertrouwen tegemoet, maar ook de cottageachtige woonomgeving is voor hen een weloverwogen keuze geweest zich hier te vestigen.

De huidige glastuinbouw aan de Iepenlaan, gelegen in het grensgebied tussen Uithoorn en De Kwakel, is deels in vervallen staat en voldoet vaak niet meer aan de huidige eisen en afmetingen van moderne glastuinbouw. Van belang voor Uithoorn en De Kwakel is het realiseren van een levensvatbaar, goed functionerend glastuinbouwgebied nabij de veiling een goede optie om het daar naartoe te verplaatsen (Greenport Aalsmeer). Het plangebied Iepenlaan ligt langs de Stelling van Amsterdam. Voor de Stelling is zichtbaarheid, herkenbaarheid en een open gebied van belang. Een groengebied ten zuiden van de Iepenlaan grenzend aan de Stelling sluit aan bij de uitgangspunten daarvan.

Bron: Nieuwe Meerbode 12-02-2014

Naar het overzicht