t Vrye Noortveen, openbaar groengebied aan de Iepenlaan

25 april 2014

Donderdag 17 april waren de gemeente Uithoorn en de Stichting Leefomgeving Schiphol bij de Iepenlaan in De Kwakel om de start van de aanleg van het eerste deel van het groengebied te vieren. Wethouder Verheijen onthulde eerst de naam voor het nieuwe openbaar groengebied tussen de Iepenlaan en de Vuurlijn, ´t Vrye Noortveen. De historische naam is een idee van de Stichting De Kwakel Toen en Nu. In het groengebied komt een informatiebord met een toelichting op de naam.

Wethouder Verheijen sprak zijn waardering en dank uit voor de Stichting Leefomgeving Schiphol die de inrichting van het groengebied financieel mogelijk maakt. Hij zei daarbij ook dat wat het project wat hem betreft "een grote titel Samenwerking krijgt voor de inzet van bewoners, ondernemers en waterschap". De heer Hoffscholte, oud burgemeester van Aalsmeer, zei namens het bestuur dat de Stichting heel graag 1,2 miljoen beschikbaar stelt voor de Iepenlaan. Hij roemde alle deelnemers voor hun gedrevenheid en snelheid van handelen en noemde de werkwijze een schoolvoorbeeld van een goed project. 

In het gehele plangebied ligt een opgave om waterberging te realiseren. Hiervoor is een Europese subsidie beschikbaar gesteld.  Ten zuiden van de Iepenlaan wordt nu veel water aangelegd waarmee een start is gemaakt voor de waterberging in het gebied. Vanuit Waternet was de heer Korrel aanwezig vanuit het bestuur.  Het groengebied wordt in overleg met Waternet met veel water ingericht wat niet alleen goed is voor waterberging maar ook leuk is voor bootjes en schaatsers.

Naast bewoners en belangstellenden uit het gebied waren ook kinderen aanwezig die mee hebben gedaan aan de prijsvraag voor het ontwerpen van een speelvliegtuig.  De tekeningen voor het speeltoestel zijn tot 18 mei te zien in de hal van het gemeentehuis. Het winnende ontwerp wordt uitgewerkt en krijgt een plek in het openbaar groengebied. De meisjes Jasmine en Nicky werden door wethouder Zijlstra gefeliciteerd met hun mooie ontwerp dat nagemaakt en echt in het groengebied geplaatst gaat worden. Daarnaast ontvingen ook kinderen van de school de Zon een eervolle 2e prijs onder luid gejuich van hun klasgenoten.

Het groen wordt in fasen aangelegd, fase 2 staat begin  2015 in de planning. De eerste vrije bouwkavels aan de Iepenlaan zijn begonnen met de bouw. Deze vrije bouwkavels worden door de eigenaren zelf verkocht. Binnenkort is op www.uithoorn/iepenlaan.nl meer informatie te vinden over het gebied en de bouwkavels. Ook start binnenkort de bouw van een kookstudio in het groengebied. Zo wordt een kassengebied wat in het verleden bekend stond als modern en  vernieuwend nu opnieuw een aantrekkelijk gebied voor wonen, werken en recreëren.

Bron: Gemeente Uithoorn

Naar het overzicht