Open dag Zorgboerderij Inner-Art

23 juni 2014

Zorgboerderij Inner-Art aan de Vuurlijn 36 hield dit weekend weer open huis voor iedereen die wel eens wilde weten wat een zorgboerderij inhoudt en wat Inner-Art zoal te bieden heeft.
Nou, dat is nogal wat.

Sociale ontmoetingsplaats
Eigenlijk is de boerderij een sociale ontmoetingsplaats in de gemeente waar zorg, gezondheid, boer en burger bij elkaar komen. Gera en Rein Hoogendoorn zijn de gedreven animators achter Inner-Art. Zij worden daarbij geholpen door een enthousiaste en betrokken groep vrijwilligers.

Certificaat ‘Hart voor Zorg'
Begin 2012 ontvingen zij als eerste in Nederland het certificaat ‘Hart voor Zorg', een onderscheiding voor de zorg en aandacht voor mensen die buiten de reguliere geestelijke gezondheidszorg vallen. Op de boerderij kunnen zij doen wat zij nog kunnen, wat zij nog willen en in hun eigen tempo. Dat kan zijn verzorging van dieren, helpen in de keuken, helpen bij onderhoud van de boerderij, bedenk het maar. Wil je alleen knuffelen met een konijn? Prima. Wil je je creatief uiten? Ook goed, er is een crearuimte aanwezig. Het welzijn van de mens staat centraal. Maar Inner-Art biedt meer.

Open boerderij
Inner-Art is echter niet een gesloten instelling. Nee, het is gewoon een open boerderij met een sociale ontmoetingsfunctie. Wandelaars, fietsers, dagjesmensen, iedereen is welkom om een kopje koffie te komen drinken op het terras of om verse biologische groente en fruit (eigen teelt of uit de directe omgeving) in de winkel te komen kopen. Of zelfgemaakte appel- of vruchtentaart, koekjes e.d. Allemaal gemaakt door zorgcliënten met de vrijwilligers.

Biologische boerderijwinkel
Gera en Rein, beiden boerenkinderen, kennen het landleven goed. Ook hoe het was, want enige nostalgie is hun niet vreemd. Zo is de winkel ingericht alsof je een boerentraditie binnen loopt. Rein: "We bieden aan wat het seizoen biedt, op onze grond wil groeien en wat de natuur ons geeft. Dat betekent 's winters geen tomaten als we geen kas hebben. Taarten, chutney's, allerlei soorten jams, sappen, cakes, gedroogde appeltjes van boven de houtkachel, gestoofde peertjes, compotes, appel-, rabarbermoes, verse, gesneden en ongesneden groenten, pompoenen, kalebassen... Maar ook cadeauartikelen gemaakt met behulp van onze deelnemers en medewerkers, eigen foto- en tekstkaarten, zijn verkrijgbaar.

De alpaca's en schapen leveren hun zeer fijne en sterke wol in verschillende kleuren. Ook een brocante of antiek voorwerp kun je in de winkel vinden! Cadeaumandjes zijn samen te stellen naar ieders eigen smaak. Al met al, weer eens wat anders..."
Winkel en terras zijn open: maandag t/m donderdag van 09.00-16.00 uur

Boerenmuseum
En dan het boerenmuseum! Een van de bijgebouwen is ingericht met duizend-en-een voorwerpen van weleer: gereedschap, kleding, pannen en potten, servies, zelfs een boerenslaapkamer! Zeer de moeite waard om eens binnen te lopen.

Terras van ‘De Hooiberg van Inner-Art'
Op het terras, of bij slecht weer in het atelier geserveerd, een lekker kopje koffie of (verse
kruiden) thee, met iets lekkers door de kok en de cliënten gemaakt, erbij.
Winkel en terras zijn open: maandag t/m donderdag van 09.00-16.00 uur

Lunchen op de boerderij
Bent u alleenstaand of voelt u zich alleen? Op maandag en dinsdag van 12-13 uur kunt u gewoon mee lunchen. Kosten: 5,00 Graag wel even vooraf aanmelden.

Opa-en-oma-uurtje
Kom gerust eens een kijkje nemen met uw oppas- of kleinkinderen bij de dieren op de boerderij, in het museum, de tuin, de boerderijwinkel. Is weer even iets anders en...iets leren rond zorg en boerderij. Aanmelden is niet nodig. Maandag t/m donderdag van 10.30-11.30 uur of 13.30-14.30 uur. Kosten: € 3,00 inclusief koffie, limonade en zelfgebakken koekje.

Oproep
Gera en Rein willen van deze gelegenheid gebruik maken om een paar oproepen te doen:

Inbreng groenten en fruit
wilt u uw te grote tuin eigenlijk niet wegdoen en heeft u groenten of fruit over? Wij nemen het graag van u aan, eventueel tegen een kleine vergoeding. Wij verwerken het in de winkel en onze zorgcliënten hebben er werk door!
Inbrengtijden: maandag t/m donderdag 10.30-11.30 uur en 13.30-14.30 uur.

Aan de schoffel
Voelt u zich goed genoeg om op de zorgboerderij uw steentje bij te dragen in de vorm van tuinwerk (schoffelen, wieden, snoeien)? U bent van harte welkom! Ook een uurtje is al geweldig. Aanmelding en kennismaking vooraf.

Vervoer
Heeft u uw rijbewijs, geduld en een warm hart, ervaring in omgang met mensen met een beperking? Heeft u een verzetje nodig, wat tijd over, wilt u nuttig zijn? Wellicht zou u onze cliënten kunnen halen en/of brengen (bij toerbeurt). U bent van harte welkom! Intakegesprek vooraf. Auto of busje is aanwezig. Misschien kunt u wel met uw eigen auto rijden. Natuurlijk krijgt u onkostenvergoeding. Het gaat om de zorgdagen maandag t/m donderdag of één van deze dagen.

Grote schoonmaak
Tweemaal per jaar, in maart en oktober, wordt het erf winterklaar of voorjaarproof gemaakt. Er zijn dan veel handen nodig. Lunch, soep en gezelligheid. Aanmelding vooraf.

Zorg
Dagbesteding op de zorgboerderij
voor cliënten uit alle doelgroepen, met indicatie en na aanmeldingsprocedure. Zorgdagen: maandag t/m donderdag 9.00-16.00 uur.

Gespreksgroep
Gespreksgroep rond spiritualiteit en ziekzijn: voeding en luisterend oor voor mantelzorgers en andere belangstellenden. Op maandagochtend om de vier weken.
Onkosten: incl. koffie € 5,00 per bijeenkomst.

Tuin
Tot slot: bezoekt u vooral ook de weelderige tuin opzij van de boerderij. Een verrassende tuin ook, met vele kunstzinnige, speelse ornamentjes tussen de planten en struiken. Ingenieus aangebracht zijn de vele zitplaatsen; achter ongeveer elke struikenpartij staat er wel een zitje. Heerlijk genieten dus van die bloemenpracht!

ZORGBOERDERIJ INNER-ART, VUURLIJN 36, 1424 NS DE KWAKEL 0297-563753

 Fotoreportages open dag 23-06-2014 

Bron: Ben Voorend

Naar het overzicht