Kevin Schelling - Schaatsacademie Haarlem

14 november 2014

Vrijdag 14 november 2014: Kevin Schelling, geboren 7 oktober 1995, wonend in De Kwakel, Baanselectie van Schaatsacademie Haarlem, Heren Junioren A2

-Waar moet jouw favoriete bril aan voldoen ?
Mijn bril moet zó zitten dat hij één is met mijn gezicht. Hij moet ervoor zorgen dat ik geen tranen in mijn ogen krijg. Mijn tegenstanders mogen mij niet zien en denken: ‘'HA, hij heeft tranen in zijn ogen, die ga ik inmaken.'' Nee, mijn bril moet angstaanjagend zijn en mij helpen om een wereldtijd te schaatsen! BRILjante vraag!

- Waarom heb je schaatsen gekozen als sport ?

Het sporten begon voor mij allemaal op het voetbalveld. Elke week in de rondte rennen op het gras in De Kwakel. Het schaatsen kwam pas in mijn leven toen ik zeven jaar oud was. Ik ging naar de ijsbaan in Haarlem om eens een keer een cursus te doen. Dit beviel zo goed dat ik me aanmeldde bij IJsclub Nut & Vermaak. Met deze club ging ik langzaam maar zeker steeds iets vaker schaatsen en ja, het ging ook langzaam maar zeker steeds beter! Toen ik twaalf jaar oud was voetbalde ik er nog lekker op los en schaatste ik ook al wedstrijdjes. De tijd dat ik een keuze moest maken tussen schaatsen en voetbal brak aan. Voetbal ging erg goed maar het schaatsen ging ook niet verkeerd. Na lang wikken en wegen besloot ik om alles te storten op het schaatsen. Dit pakte goed uit, want hier sta ik nu na een aantal jaar!

- Heb je altijd op Haarlem geschaatst of waar dan wel?
Zoals ik al vertelde begon het schaatsen voor mij in Haarlem met een cursus. Daarna heb ik een aantal jaar geschaatst in Leiden om vervolgens weer terug te keren op de baan waar alles is begonnen, Haarlem!

- Heb je nog andere sporten of hobby's waar je bedreven in bent ?
Naast de sporten die ik beoefen om hard te kunnen schaatsen blijft voetbal toch wel de sport die ik altijd leuk blijf vinden. Af en toe een balletje trappen is erg leuk!

- Wat is jouw specialisatie of heeft jouw voorkeur ?
Laat ik het kort houden, kort heeft namelijk ook mijn voorkeur. Mijn voorkeur ligt bij de kortere en middellange afstanden. De 500 meter, de 1000 meter en de 1500 meter hebben mijn voorkeur. Deze drie afstanden hebben alles wat ik gaaf vind aan schaatsen: Snelheid, kracht, techniek, verzuring en competitie. In een korte tijd moet alles kloppen en als dat dan lukt geeft dat een heerlijk gevoel!

- Wat is tot dusver jouw grootste succes/waar ben je het meest trots op?
Mijn grootste successen zijn toch wel de podiumplekken op NK's en EK's. Dit was erg gaaf om mee te maken. Om nou te zeggen dat ik alleen hier trots op ben, nee. Ik ben elke keer als ik een race rijd die lekker ging, of als ik een PR rijd, trots op mezelf. Dit is waarvoor ik schaats en ik vind dat je van deze momenten moet genieten!

- Waar wil je over 5 jaar staan, overdrijven mag?
Over vijf jaar, 2019. In 2019 sta ik buiten, kijk ik in de zon en denk ik bij mezelf: ‘'Wat was dat toch gaaf hè vorig jaar, daar in Pyeonchang. Drie gouden medailles op drie verschillende afstanden, 500 meter, 1000 meter en de 1500 meter. Alle tegenstanders verpletterd en genoten!'' Terug naar het heden. Straks naar de baan in Salt Lake City, ben er klaar voor. Zal ik dan de eerste zijn die onder de 34seconden grens zal duiken? Keep on dreaming...

- Welke training vind jij het zwaarst en waarom ?
De training die ik het zwaarst vind is de sprongtraining. Dit zijn trainingen waarbij je springt totdat je er bij neervalt. Gewichtsvest op je rug en springen. Springen op een berg, springen op een bankje, springen in het bos en springen op het gras. Klinkt heel simpel, maar geloof mij, dat is het niet. Na series van een aantal minuten komt het zuur uit je oren. Het enige wat je dan nog op de been houdt zijn de gedachtes aan de PR's die je in de winter gaat rijden.
- Als je vanaf vandaag ineens alles zou durven, wat zou je dan als eerste doen?
Ik kan niet zo snel iets bedenken wat ik niet zou durven, maar als ik dan toch iets moet noemen dan is het wel de tweede binnenbocht op de 500 meter. Ik zou dan vanaf vandaag als een bezetene die binnenbocht doortrappen!

- Wat is favoriete vakantieland en waarom/met wie?

Mijn favoriete vakantieland is Turkije. Na een lang schaatsseizoen ben je vaak helemaal uitgeput en is het hard nodig om uit te rusten. De rustperiodes zijn vaak ook maar een paar weken. Turkije is een ideaal land om te ontspannen. Lekker in de zon, genieten van een topseizoen. Heerlijk.

- Welk beroep lijkt je leuk?

Een beroep waarbij ik dingen moet bedenken waardoor systemen beter gaan werken. Iets in die richting lijkt me wel gaaf. Het is echter wel iets waar je je heel goed in moet verdiepen voordat je weet wat nou écht bij je past. Laat ik me eerst maar volledig op het schaatsen richten!

- Heb je rituelen tijdens een wedstrijd/welke ?

Naast het altijd op dezelfde manier aantrekken van mijn schaatsen heb ik geen rituelen.

- Wat moet zeker nog genoemd worden, wat nog niet besproken is?
Schaatsen is iets wat veel mensen kunnen. Zodra er ijs ligt pakken liefhebbers van de kou hun schaatsen en gaan even een rondje. Wat veel mensen niet weten is dat er ook mensen zijn die er dag in dag uit mee bezig zijn. Elke dag schaven aan je techniek, zweten op de fiets en krachten in het krachthonk. Dit alles om op één dag, één moment, ervoor te zorgen dat al deze training samenkomt in één afzet. Deze afzet kan de sleutel zijn tot succes, tot die drie gouden olympische medailles maar ook de sleutel tot een goeie bocht of de sleutel tot een tijd voor het eerst onder de minuut. Wat je ook doet, doe het met een doel en geniet ervan. Dit is de sleutel tot iets moois!

Kijk voor meer informatie en tijden op de persoonlijke site van Kevin.

Bron: www.schaatsacademiehaarlem.nl

Naar het overzicht