Ton voor opknappen Vuurlijn

26 maart 2015

De gemeenteraad sprak afgelopen week weer over het opknappen van de Vuurlijn. Het budget daarvoor is ongeveer een ton. Daarmee is het niet haalbaar alle wensen van de belangengroepen uit te voeren. Wethouder Marvin Polak benadrukt dat de eerste vraag is waar het geld naartoe gaat. De vraag wat er met 50 duizend of 100 duizend euro kan worden opgeknapt, is wat hem betreft nog niet aan de orde. In theorie is het namelijk nog mogelijk dat de raad kiest om het geld uit te geven aan de kruising Ringdijk/Anjerlaan/Kwakelsepad, een tweede ontsluiting voor De Kuil of dat het geld terugvloeit naar de algemene middelen van de gemeente. De kans dat dat gebeurt lijkt niet heel groot, maar het kan.

De wensen van de betrokken partijen, de werkgroep VSP De Kwakel, buurtbeheren Legmeer en De Kwakel en de bewoners langs de Vuurlijn, zijn helder: het opknappen van het wegdek van de Vuurlijn, een lagere maximumsnelheid en het aanpakken van het parkeerterrein. 'We willen geen gladde weg waar hard gereden kan worden, we willen een eenvoudige weg zonder kuilen of scheuren', zegt Cora Bertoen, bewoonster en ondernemer langs de weg. Het hoogteverschil tussen links en rechts bedraagt op sommige punten 40 centimeter.

Wethouder Polak ziet niet veel in een nieuwe bewegwijzering naar de sportvelden omdat er over de Vuurlijn vanaf de Watsonweg vooral lokaal verkeer komt die de wegen toch wel kennen. Als de raad besluit dat het geld naar een verkeersproject gaat, welke van de twee dan ook, gaat Polak weer in overleg met de betrokken groepen benadrukt hij. 'Maar ik wil eerst weten waar het geld heengaat, anders verdoe ik de tijd van de bewoners', legt hij uit.

Dat de staat van het onderhoud belabberd is, daar is iedereen het over eens. Wethouder Hans Bouma, die over het onderhoud gaat, is helder. Het liefst zou hij heel de Vuurlijn opknappen, maar daar is het geld niet voor. Het aanpakken van alleen de twee bochten, bij Qui Vive en Wahlen, kost al anderhalve ton. De hele Vuurlijn zou miljoenen gaan kosten. 'Garanties dat de weg niet meer verzakt als je 'm opknapt zijn er niet', stelt wethouder Bouma. De verstandigste keuze is volgens Bouma de weg zo min mogelijk te gebruiken. Maar dat is een lastige, mede omdat bedrijven en bewoners afhankelijk zijn van de weg. Begin april neemt de raad een besluit over waar het geld heen gaat. Wat er precies met het geld gebeurt, wordt waarschijnlijk pas later duidelijk.

 

Bron: Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Naar het overzicht