Meester Jos Bouma zet een punt achter zijn onderwijscarriere

30 april 2015

Uithoorn/De Kwakel - Na precies 42 jaar en 9 maanden beëindigt de (inmiddels) bovenschools directeur Jos Bouma bij de Stichting Katholiek Onderwijs De Kwakel op vrijdag 1 mei a.s. zijn carrière in het onderwijs. Woensdag de 29e viert hij het afscheid met zijn collega's op school. Maar hij krijgt nog een officiële afscheidsreceptie. Die wordt gehouden op vrijdag 12 juni a.s. in Basisschool De Zon, Anjerlaan 1 in De Kwakel. Van 15.00 tot 17.00 uur is dat voor genodigden en van 17.00 tot 19.00 uur voor belangstellenden uit De Kwakel en Uithoorn.

Jos Bouma deed in 1972 zijn intrede als leerkracht bij de Robert Kennedyschool (nu De Zon) op de Anjerlaan/hoek Ringdijk in De Kwakel. Later gaf hij ook les aan kinderen bij De Springschans aan de Eendracht in Uithoorn. Die school behoort tot dezelfde stichting. Bouma heeft in de loop der jaren binnen het katholieke onderwijs verscheidene functies bekleed. Naar verluidt heeft menig Kwakelaar bij hem in de klas gezeten of zijn/haar kinderen op de Robert Kennedyschool aangemeld. Hij is tevens actief geweest in diverse commissies en overlegorganen.

Hij kan dan ook gezien worden als een bekend gezicht binnen het onderwijs in deze regio. Bouma had vorig jaar al afscheid kunnen nemen. Toen was er een meervoudige directie en in het kader van de bezuinigingen was het logisch dat daarbij mensen zouden moeten afvloeien. Omdat Bouma al eerder had aangegeven in die situatie vrijwillig te zullen terugtreden, maar wel met zijn expertise ondersteuning te blijven geven, was dat op voorhand geregeld. Totdat vorig jaar de directeur van De Zon meedeelde dat hij vertrok om elders een school te gaan opstarten. Aangezien er toen een tekort aan leiding en expertise zou ontstaan, werd Bouma gevraagd nog een jaar te blijven Meester'

Dat is nu om en gaat hij alsnog met pensioen. Wie nog even herinneringen wil ophalen en/of hem alle goeds voor de toekomst wil wensen, is tijdens de receptie van harte welkom. Wie eerst meer informatie wenst kan contact opnemen met Monique Link via e-mail: link@skodekwakel.nl.

Op de fiets
Jos Bouma ziet er met zijn 63 jaar helemaal niet uit als een ‘pensionaris'. Dat komt naar zijn zeggen omdat hij altijd veelvuldig op de fiets naar school is gegaan. In weer en wind, heen en terug. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat hij dat dagelijks deed vanuit zijn woonplaats Loenersloot. Daar is hij ook geboren en getogen. Anders gezegd, hij is dus geen ‘Kwakelaar', maar is zich in de jaren dat hij er in het onderwijs zat wel zo gaan voelen.

Hoe kwam hij in De Kwakel terecht? "Ik zat op de katholieke St. Ludgerus kweekschool, tevens internaat, in Hilversum. Een mooi gebouw waar nu de EO in zit. Daar werd onder meer les gegeven door de paters Jezuïeten," herinnert Jos zich nog levendig. "Dat was een gedegen opleiding en ik heb er vijf jaar op gezeten. Intussen had ik mij wel voorgenomen dat ik na mijn opleiding niet in mijn eigen woonplaats voor de klas wilde staan. Mij kwam toen ter oren dat er vacatures waren in De Kwakel op de Robert Kennedyschool in een nieuwbouwwijk.

Die woonwijk breidde zich stilaan uit en de bewoners stuurden hun kinderen naar die school. Ik heb er toen eens een telefoontje aan gewaagd wat vervolgens leidde tot een gesprek met de toenmalige voorzitter van het bestuur, de heer Ton Dekker. Een sollicitatie kon je dat eigenlijk niet noemen, het gesprek was bij hem thuis en hij was degene die beslissingen nam.

Na een tijdje zijn we naar de school gegaan; dat was op een zaterdagochtend. Later kreeg ik te horen dat ik na de zomervakantie kon beginnen. Maar ik moest hier wel komen wonen in De Kwakel. Daar heb ik toen vanaf gezien en mijn poot stijf gehouden. Dat is zo gebleven. Ik ben nooit naar De Kwakel verhuisd en in Loenersloot blijven wonen. Maar omdat mijn leven zich daar grotendeels afspeelde ben ik toch een beetje een Kwakelaar geworden.

"De Springschans in De Meerwijk
Vanaf 1972 tot 1990 heeft Jos op de Kennedyschool gewerkt als leerkracht. Toen de directeur er vertrok om zich in Noord-Brabant te vestigen solliciteerde Bouma op deze functie die hem daarna werd toegewezen. Tot 2007 was hij directeur op deze school. In die tijd maakte hij de samenvoeging van kleuterschool en lagere school tot basisschool mee. Dat vond plaats in 1985. Ook het samengaan van verschillende scholen tot één school en nieuwbouw daarvoor met 21 lokalen heeft hij meegemaakt. Die school werd in 2007 in gebruik genomen waarbij tevens de naam Robert Kennedy werd gewijzigd in ‘De Zon'.

Vanwege de vergrijzing liep het aantal leerlingen destijds op de Robert Kennedyschool stilaan terug. Er zaten ooit 440 leerlingen op school. In de jaren tachtig had de gemeente Uithoorn plannen om de nieuwe woonwijk De Meerwijk te gaan ontwikkelen achter het nieuwe gemeentehuis. Om de werkvoorziening van het schoolpersoneel te continueren vroeg het stichtingsbestuur aan de gemeente daar ook meteen voor ene nieuwe school te zorgen. Dat is toen toegewezen waarna de school in 1987 in gebruik werd genomen. Die voorzag in de behoefte met liefst bijna 800 leerlingen! Personeel kon afwisselend worden ingezet op de Kennedyschool of op De Springschans. Nu zijn er bij De Springschans nog 430 leerlingen.

School als ‘bedrijf'
Jos: "Dat de naam Robert Kennedy van de schoolgevel verdween heeft destijds heel veel pijn gedaan in De Kwakel. In de loop der jaren trad de overheid steeds meer terug en werd de school langzaam maar zeker als een ‘bedrijf' gezien. Sinds 2006 moesten de scholen zelf alles regelen, waaronder ook de administratie en het personeelsbeleid. Toen werd ook het fenomeen ‘bovenschools directeur' ingevoerd. Die regelde dan voor alle scholen binnen de stichting de financiën, stelde de begroting en de jaarrekening op en zo meer. Daar kwamen nog meer taken bij, zoals het personele gedeelte met allerlei regelingen. Kortom, je was meer administrateur dan onderwijsgevende. Onderwijs geven, wat nog altijd leuk is om te doen, doe ik al sinds lange tijd niet meer.

Tijden veranderen en om over al die wijzigingen binnen het onderwijs van de afgelopen jaren nog maar niet te spreken, zoals het digitale onderwijs dat zich steeds nadrukkelijker manifesteert. Toch ben ik van mening dat de persoonlijke inbreng van een leerkracht in het geven van onderwijs de spil moet blijven van het hele verhaal. Al met al heb ik het tot op de dag van vandaag allemaal mogen meemaken. Dat geldt ook voor de aanpak van pesterijen op school, ook al valt dat bij ons tot op heden wel mee.

Ja, en het gebruik van smartphones is een onderwerp op zich, zowel in het privégebruik als de wijze van integratie in het onderwijs. Op zich heel interessant maar wel vermoeiend. De tegenwoordige en komende generatie leerkrachten zullen het wellicht technisch anders gaan doen dan de ‘traditionele' generatie. Niettemin zullen ze toch ook ‘les' moeten geven, ook al doen ze dat op hun eigen manier, aangepast aan deze tijd. Van hen wordt heden ten dage wel steeds meer gevraagd qua kennis, disciplines en in de pedagogische omgang met kinderen. Onderwijs is bovendien veelvuldig onderdeel geworden van politiek gesteggel hoe het moet aansluiten op het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven.

"Nu Bouma straks (veel) meer vrije tijd heeft zal hij echt niet in een ‘gat' vallen. Jos is liefhebber van tuinieren en heeft daarnaast een eigen moestuin. Verder maakt hij met zijn vrouw graag (verre) reizen en houden zij van stedentrips. Maar ook lekker fietsen valt onder de vrije tijdsbesteding. Hij zegt nog wel affiniteit te willen blijven houden met het onderwijs. Geen wonder als je dat je leven lang hebt gedaan en altijd met veel betrokkenheid en plezier in dit métier hebt gewerkt. Jos, mede namens het stichtingsbestuur, jouw collega's en ouders van kinderen hartelijk bedankt voor al je inzet en toewijding bij het onderwijs op beide scholen, die in De Kwakel en in Uithoorn. Het ga je goed!

Bron: Nieuwe Meerbode

Naar het overzicht