Interview met Huub van Diemen in Vakblad voor de Bloemisterij

18 december 2016

Huub van Diemen

LEEFTIJD 72 jaar
BEDRIJFSNAAM Kwekerij De Amstel
TEELT tropische planten
PLAATS De Kwakel
OPPERVLAKTE 5,5 ha op twee locaties

Geen computer op uw bureau?
„Een computer is aan mij niet besteed; ik doe alles op kladblaadjes. Alles zit nog mooi in het bolletje hierboven, waar alles nog goed functioneert.”

Waar bent u op uw leeftijd nog mee bezig?
„Niet met de dagelijkse leiding, die heb ik aan de volgende generatie toevertrouwd. Ik ben nog bij de inkoop van buitenlandse planten betrokken en ben nog vier ochtenden in de week voor de klok te vinden.”

Is de bedrijfsopvolging geleidelijk of plotseling gegaan?
„Allebei. Op mijn 65e ben ik aan mijn hart geopereerd. Toen ben ik een half jaar uit de roulatie geweest en hebben mijn zoons Wim en Huub, dochter Wendy en zwager Hans Wegbrands alle verantwoordelijkheden op zich genomen. Echter daarvoor was ik al taken aan het afstoten.”

Toch toen de draad weer opgepakt?
„Deels, ik ben vooral een heleboel dingen ernaast gaan doen. Via Kwekerij De Amstel Beheer probeer ik mensen of bedrijven te helpen die in financiële nood zitten. Soms koop ik het failliete bedrijf op om collega’s de financiële ademruimte te geven die ze van banken niet krijgen. Of probeer naderhand een oplossing te vinden. Over het algemeen lukt het me aardig om ondernemers hun bedrijf weer op de rails te laten krijgen. Ze kunnen dan het bedrijf weer terugkopen. In de tussentijd voorzie ik ze van advies. De voldoening die dat geeft, is onbeschrijflijk. Geld is zeker niet de drijfveer. Dan denk ik altijd aan een gezegde van mijn vrouw Ria: in het laatste hemd zitten geen zakken.”

Vanwaar deze passie?
„Zoals gezegd vooral de voldoening die het geeft en omdat ik in die positie zit. Een positie die ik heb opgebouwd door gronden te kopen en te verkopen in een periode dat dit redelijk lucratief was.”

Gaan de zaken goed?
„Nagenoeg alle bloemen en planten zitten in de lift. Met groene planten heeft het net iets langer geduurd. Vorig jaar was nog een slecht jaar, maar nu merken we ook dat het de goede kant op gaat.”

Komt u nog toe aan andere vrijetijdsbesteding?
„Ik heb altijd graag getennist, maar dat zit er sinds kort vanwege mijn gezondheid niet meer in. Nu klaverjas ik wekelijks een middag met vrienden. En zo af en toe ga ik op vakantie. Al jaren naar de Canarische Eilanden met mijn vrouw en vrienden.”

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij 46, 2016 (Tekst en Beeld Peter van Leth)

Bron: Peter van Leth

Naar het overzicht