Liberty Tour 2017

06 mei 2017

De Liberty Tour 2017 - 7 mei vanuit Rijsenhout naar Haarlem 

Wie een beetje bekend is met de Boterdijk kent de boerderij met loods van zeilmakerij Burggraaf aan het Zijdelmeer. En met een beetje geluk staan er op het erf legertrucks uit de Tweede Wereldoorlog. Prachtig onderhouden groene trucks. 

Gerrit Burggraaf verdient zijn boterham met de zeilmakerij die tegenwoordig in Aalsmeer zit. Zijn hobby is altijd sleutelen geweest aan alles wat mobiel is en een motor heeft. En sinds lang is hij de trotse eigenaar van enkele legertrucks die de zeventig al gepasseerd zijn, wagens die nog echt in de oorlog meegedaan hebben!

Toen hij de vehikels in zijn bezit kreeg moest er nog lang en veel aan gesleuteld worden. En gepoetst en geverfd. Maar het resultaat mag er zijn, zo zag ik vandaag weer. 

Vorig jaar had ik al eens staan kijken hoe Gerrit met zoon Rob de oude beestjes stond schoon te spuiten en te drogen. Bleek, dat zij met de wagens aan het crossen waren geweest ergens in Duitsland!

"Ja, daar zijn ze voor gemaakt en dat moeten ze kunnen," was het droge commentaar van Gerrit. "Eens per jaar of zo huren we met de club een terrein in Limburg, Duitsland of België en dan gaan we met onze wagens een paar dagen door het terrein crossen, over onverharde wegen of gewoon zonder wegen. Daar doen dan wel enige tientallen oude beestjes aan mee. En daarna moeten we alles natuurlijk weer helemaal nakijken, hier en daar iets repareren en schoongemaakt gaan onze baby's dan weer de loods in." 

Deze ochtend is Gerrit met Rob druk in de weer met inspectie van de trucks, want morgen is de grote jaarlijkse Liberty Tour.

Dit jaar wordt de bevrijding van Haarlem herdacht met een bezoek. Vanuit het hele land verzamelen zich zo'n zeventig old timer legervoertuigen rond 10 uur bij het fort in Rijsenhout om in colonne naar Haarlem te rijden, waar ze op de Grote Markt een bezichtigingsstop houden van een uur of twee alvorens verder te rijden.

De Liberty Tour is een fantastisch evenement, waarbij niet alleen de legervoertuigen het bekijken waard zijn. Oók de bemanning, want bij de hobby hoort natuurlijk ook de militaire uitrusting in tenues van weleer.

De Liberty Tour, een nostalgische ode aan manschappen en hun materieel die ons land bevrijd hebben.

Bron: Ben Voorend

Naar het overzicht