KDO 1 Kampioen 3e klasse

08 mei 2017

KDO gepromoveerd. Ruim over vieren zondagmiddag in Zoeterwoude kon het feest losbarsten. Zodra scheidsrechter Ferreira het eindsignaal bij de met 2-1 verloren wedstrijd tegen SJZ liet klinken was er bij trainers en spelers eerst nog de twijfel. Maar toen een halve minuut later ook het eindresultaat van concurrent Alphen bekend werd was er geen houden meer aan. Beide ploegen op verlies, verschil blijft dus vier punten, met nog één wedstrijd op de rol KDO niet meer in te halen.

Dolle vreugde bij KDO rond de middencirkel. Razendsnel kwam er een kampioensschaal tevoorschijn, flessen champagne werden aangerukt en direct ontkurkt, en shirts met opdruk KDO kampioen 2016-2017 aangetrokken. Ook Sven Vlasman, de KDO-er die al ruim een seizoen geblesseerd toekijkt, werd in het feest betrokken. Hier en daar vloeide een traan. Bekende kreten als...'kampioenen..kampioenen' rolden uit de kelen. Bij de kleedkamer stond een enorme ghettoblaster klaar om de Kwakelse feestvreugde te vergroten. Spelers op een rij en swingen maar.

Trainer Raymond de Jong stond op korte afstand te genieten. "Dit is geweldig...zo mooi. Ongelooflijk, niet normaal. En wat een dag met emoties. Precies vijf jaar geleden op 7 mei overleed selectiespeler Jochem Kok. Ik vind het heel mooi dat we dan juist vandaag de titel pakken." Even later wandelde De Jong naar de kleedkamer, trok de deur achter zich dicht en bleef een tijdje binnen. Even alles verwerken.

Jarige Rick Kruit
De oefenmeester en zijn spelers beleefden in Zoeterwoude een middag met vele wendingen. Eerst was daar de snelle openingstreffer van Rick Kruit, notabene op zijn 32e verjaardag. De aanvaller ontsnapte aan de rechterkant aan alle aandacht van SJZ, maakte een aantal meters en schoof strak diagonaal binnen. Doelman Niels van Diemen gepasseerd.

De openingstreffer was een opsteker voor KDO dat daar vervolgens weinig mee deed. De formatie van De Jong verkrampte, kon zich niet bevrijden uit een korset van spanning en onrust. Het matige spel van de bezoekers speelde SJZ in de kaart. In de 20e minuut de gelijkmaker. Aanvaller Hans Coret kreeg ruimte om doeltreffend uit te halen. KDO kon weer opnieuw beginnen met het zoeken naar een bevrijdende voorsprong.

Hulp van WVC
De spanning bleef er bij de Kwakelaars opzitten, ook in de tweede helft en inmiddels doorsijpelde dat Alphen op 2-1 achterstand was gekomen bij WVC. KDO bleef slordig spelen, kansen kwamen er voor SJZ dat een paar keer doelman Jesper Oudshoorn op zijn weg vond. De goalie had even later geen antwoord op de inzet van opnieuw Coret. KDO op 2-1 achterstand, de kampioen in spe moest aan de bak.

Dat ging moeizaam. Opbeurende berichten kwamen vanuit Roelofarendsveen waar WVC op 3-1 was gekomen. Opluchting op de bank bij de Kwakelaars, dit kon niet meer fout gaan. De champagneflessen werden al klaargezet. Voor de vierde keer binnen zeven jaar promotie voor KDO en voor de vierde maal op vreemde bodem. KDO schrijft clubgeschiedenis, naar de tweede klasse. De platte kar in de Kwakel weer in gebruik.

Bron: Klaas Leegwater, Voetbal in Aalsmeer