Nostalgische avond groot succes

27 februari 2009

Vrijdagavond 27 februari stroomden grote aantallen belangstellenden het dorpshuis binnen om zich een plaatsje te bemachtigen in de zaal waar Stichting De Kwakel Toen & Nu een Nostalgische Avond zou verzorgen. De toeloop was echter zó groot dat vóór 20.00 uur de deur al dicht moest, terwijl er nog enkele tientallen mensen buiten stonden.

De presentatie werd ingeleid door Ben Plasmeijer, voorzitter. Allereerst een woord van dank aan donateurs en sponsors van de stichting, waarna dhr. André Winter naar voren gevraagd werd om even in de schijnwerpers geplaatst te worden. Dhr. Winter, zoon van de bekende Kwakelse schilder Hein Winter en zelf ook getalenteerd schilder, heeft zijn hele leven allerlei krantenknipsels en foto's over De Kwakel verzameld en ingeplakt. Dhr. Winter, inmiddels 83 jaar, heeft deze imposante verzameling overgedragen aan Stichting De Kwakel Toen & Nu, waarvoor de stichting hem zeer erkentelijk is. Het woord was aan hem om dit toe te lichten:

Beste Kwakelaars en beste Oud-Kwakelaars,
 
In publicaties van de Nieuwe Meerbode en het Witte Weekblad hebben jullie kunnen lezen dat op deze nostalgische avond door een oud-kwakelaar fotoboeken over de Kwakel zullen worden overgedragen. Mijn naam wordt in deze artikelen niet genoemd maar de man in kwestie staat voor jullie. Zover dat nog niet bekend is:

ik ben André Winter, de één na jongste zoon uit het grote gezin van schilder Hein Winter. Ik ben geboren en getogen aan het begin van de Boterdijk tegenover de voormalige kerk - dus een authentieke oud -kwakelaar en dat ben ik in mijn hart altijd gebleven. Als ik met mijn vrouw een wandeling "rondje De Kwakel" maakte kon ik niet nalaten haar te vertellen over de huizen en over de mensen die daar hadden gewoond te - met hun gewoonten en bijzonderheden.
Aan anekdoten geen gebrek !
Tot mijn trouwen op 26 jarige leeftijd heb ik met mijn broers en zusters bij mijn ouders in het oude huis van Hein Winter gewoond. Vanaf de huwelijksdatum woon ik in Uithoorn. Zoals zoveel Oud-Kwakelaars heb ik op één of andere manier altijd een sterke band met mijn geboortedorp gehouden
 
In de eerder genoemde artikelen staat dat ik mijn hele leven foto's en gegevens van De Kwakel heb verzameld en bewaard. Dat is niet helemaal juist. De basis van mijn nostalgische verzameling is door mijn broer Henk gelegd. Helaas is hij op veel te jonge leeftijd overleden. Hij was een verzamelaar in hart en nieren. Na zijn overleden bleven zijn gegevens jaren lang in de kast liggen. Ik had wel de belangstelling maar in verband met mijn drukke werkkring geen tijd.
 
Na dat ik met vut ging ben ik er met veel liefde en plezier ingedoken.
 
Als je oud wordt en je gezondheid laat te wensen over dan komt toch de vraag boven drijven "W A T NU".
Mijn vrouwen kinderen vonden dat de nostalgische verzameling in De Kwakel moest blijven. Juist toen kwam de Stichting De Kwakel toen & Nu van de grond.
Mijn verzameling heeft wel aan de wieg gestaan van de wording van de stichting en daar ben ik best trots op.
 
Wat is er nog mooier dan de verzameling nu over te dragen aan de enthousiaste mensen van de Kwakelse stichting.
Zij zullen - daar ben ik zeker van - de zaken goed beheren.
 
Met een zekere weemoed maar met graagte draag ik hierbij de verzameling over aan de Stichting De Kwakel Toen & Nu. Ik wens de stichting heel veel succes met hun historisch werk over De Kwakel.

De presentatie op groot scherm werd van commentaar voorzien door Dirk Plasmeijer, vice-voorzitter en alles-en-iedereen-kenner van De Kwakel. De voorstelling begon met een nog nooit eerder vertoonde film over de sloop van de oude kerk in 1968, nog vóór de invoering van Arbo wetgeving, zo werd duidelijk.
Na de pauze was er aandacht voor de vele onderwerpen, oude en nieuwe, die op de website van de stichting te bekijken zijn, zoals Klassenwerk, Kwakelse Tweelingen, Kwakelse Ridders, Kwakelse kunstenaars, Kwakelse clubs en verenigingen, Kwakelse families, en illustere Kwakelaars. Natuurlijk maakten de vele foto's veel reacties los bij de aanwezigen. En het waren echt niet alleen de oudjes die zich kostelijk vermaakten!
 
Het bestuur van Stichting De Kwakel Toen & Nu wil graag op deze plek al haar donateurs en sponsors bedanken voor hun financiële steun, want alléén met hun steun kan de stichting haar website www.de-kwakel.com beheren en dit soort avonden organiseren. Met speciale dank aan het Dorpshuis De Quakel dat de zaal belangeloos beschikbaar stelde en de Activiteitencommissie van het dorpshuis dat de koffie aanbood. Overigens overweegt de stichting om in het najaar wederom een nostalgische avond te organiseren, met vóórinschrijving!

Naar het overzicht