Wijnproeverij Natural Vineyards

20 mei 2017

Voorjaarsproeverij Natural Vineyards
Kudelstaart, zaterdag 20 mei, 15.00 - 18.00 uur

Natural Vineyards, hoe het allemaal begon

Hans, afkomstig uit de koffiebranche, waar hij voor een grote koffiebrander medeverantwoordelijk was voor de smaak van koffies die in de schappen van de supermarkt staan, heeft een opmerkelijk onderscheidingsvermogen voor smaak en geur.
Een heerlijk wijntje kon hij toen ook al enorm waarderen. Altijd op vakantie in Frankrijk, en altijd met Carin op zoek naar kleine wijnboertjes met bijzondere wijnen. Gewoon wat anders dan de standaardwijnen in de winkels.

 Zo maakten zij als vanzelfsprekend van dichtbij de opkomst mee van de milieuvriendelijke wijnbouw. Want die begon bij de kleine boer. Grote wijnhuizen waren gebaat bij een constante smaak van hun product en bereikten dat door het gebruik van pesticiden, insecticiden, kunstmest, het toevoegen zuren en van fabrieksgist in plaats van het natuurlijke, ‘onbetrouwbare’ gist op de druiveschil zijn werk te laten doen. Een kleine boer kan dat gewoon niet betalen, die blijft afhankelijk van de weersinvloeden en zijn vakmanschap.
Voor thuisgebruik namen zij altijd enkele dozen wijn mee. En al gauw ook enkele dozen voor vrienden.

Als wijnliefhebber was Hans ook geen onbekende in slijterijen en gaandeweg ook bij leveranciers van hun wijnen. Lange gesprekken over zijn favoriete onderwerp wijn.

En zo gebeurde het dat Hans in 2005 door bevriende wijnkopers gevraagd werd om eens mee te gaan op een wijnreis naar de Loire. Misschien kon hij wat voorwerk doen? Waar naartoe? Welke wijnproducenten waren interessant?
Hans ging op internet op zoek naar producenten in dat gebied en stuitte bij toeval op Nicolas Joly, de grote man op het gebied van biologische wijnbouw, legde contact en de delegatie werd uitgenodigd op diens chateau.
Nicolas vertelde een heel interessant verhaal over de voordelen en noodzaak van biologische wijnbouw, en hoe meer en meer kleine boeren, soms noodgedwongen, succesvol de omslag maakten. Hans en Carin voelden zich enorm aangetrokken door zijn verhaal, herkenden zich in zijn missie.
“Want weet je,” zegt Carin, “dat bij de omschakeling naar biologische wijnbouw het wel drie jaar duurt voor de grond weer ‘gezond’ is? Een wijnboer moet dat maar aan kunnen! Maar ja, wat is het alternatief? Concurreren tegen de grote producenten uit de nieuwe wereld? Dat verlies je. Daarentegen, als een wijnboer eenmaal biologisch verbouwt, dan zijn de planten veel sterker en beter resistent tegen ziektes en klimaatomstandigheden.”

Zij besloten zélf een wijnbedrijf op te richten, dat zich voor 100% richtte op de import van uitsluitend biologische wijnen. Contacten genoeg om constante aanvoer van hoogwaardige wijnen te garanderen. Maar juist omdat weersinvloeden bij deze manier van wijnbouw zo bepalend zijn voor de smaak van de wijn, kiezen Hans en Carin er steevast voor om enkele keren per jaar zélf wijn te gaan selecteren om in het assortiment op te nemen. Zij blijven daarvoor bewust dicht bij huis: in Zuid-Europa. Want reizen naar de “nieuwe wijnwerelden” (Australië, Zuid-Afrika) is kostbaar en de concentraties kleine wijnboeren die biologisch produceren vind je in Frankrijk, Spanje, Italië.
“We willen alle wijngaarden waarvan we importeren zelf bezoeken,” zegt Hans. “Kijken hoe mensen werken, het verhaal erachter horen. Dat is heel leuk, want het zijn mensen met een bepaalde filosofie: niet in de eerste plaats gericht op omzet, maar werken uit een overtuiging. De één is nog eigenwijzer dan de ander; dat is schitterend.”

Dat wijn uit het assortiment van Hans en Carin in december 2016 voor de tweede (!) keer gerecenseerd werd door wijnkenner Onno Kleyn van de Volkskrant geeft wel aan dat zij een goede neus hebben voor wijn ( ziehttp://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/goede-wijn-behoeft-geen-kennis~a4425226/)

Maar dat kunt u zelf ook constateren tijdens de proeverij op 12 mei in Kudelstaart:

Voorjaarsproeverij Natural Vineyards

In november 2016 plaatsten wij een verslag van de druivenpluk bij Hoeve Helena in De Kwakel en hoe daar Hans Verschuren, importeur van biologische wijnen uit Zuid-Europa, spontaan de kniptang ter hand nam en meehielp de rijpe trossen te plukken. Het resultaat van deze oogst zullen wij ongetwijfeld ergens in deze zomer op streekbraderieën kunnen beoordelen.(www.hoevehelena.nl)
Maar met de zomer in aantocht hoeven we natuurlijk niet te wachten met het inslaan van een voorraadje heerlijke wijn, die duurzaam, want biologisch, verbouwd is.

Hans Verschuren van www.naturalvineyards.nl laat ons weten dat er een voorjaarsproeverij van zijn assortiment wijnen van dit jaar gepland staat op zaterdag 20 mei in Kudelstaart, locatie: wijkpunt Voor Elkaer, Nobelhof 1, 1431 JZ. Tijd: 15.00 – 18.00 uur.

Hans en zijn vrouw Carin hebben ruim 50 biologische wijnen uit Frankrijk en Spanje geselecteerd en in hun assortiment opgenomen. Het accent ligt, zoals zij zelf zeggen, op “fris wit, fruitig rosé en soepel rood”. En wat zij daarmee bedoelen kunt u ervaren tijdens de proeverij.

De wijn staat dan wel centraal bij de proeverij, maar Hans en Carin hebben ook nu weer lokale producenten van streekproducten uitgenodigd om hun waar aan te prijzen:

Willem en Willem van Worstenmakerij Rookhuis de Woeste Willems
Monique Langelaan van Zuivelboerderij Vrouwenakker
Theo Rekelhof van Visserijbedrijf Rekelhof
Edwin Wessel van Edwinbaktbrood.nl
Ook daar kunt u eerst proeven, mocht u overwegen een specialiteit aan te schaffen.

Voor de gehele proeverij vragen Hans en Carin slechts 5 euro bijdrage per persoon.

Aanmelden kan via: info@naturalvineyards.nl

‘contact’ op de website www.naturalvineyards.nl

tel. 06 40176278

Bestellen kan tegenwoordig het hele jaar door via de shop op de website.

(Foto’s van de najaarsproeverij 2016)

Bron: Ben Voorend

Naar het overzicht