Kampioen KDO sluit seizoen in stijl af met een overwinning op Voorschoten’97

18 mei 2017

Na het uitbundige kampioensfeest van vorige week, stond voor KDO 1 afgelopen zondag de laatste competitiewedstrijd van het seizoen op het programma tegen Voorschoten’97. De gasten uit Voorschoten konden deze middag in De Kwakel beslag leggen op de 3e periode, hiervoor diende zij KDO te verslaan. Voor de Kwakelaars stond deze wedstrijd met name in het teken van het afscheid nemen van twee bepalende spelers in het elftal: Rick Kruit en Bart van der Tol en keeperstrainer Hans ten Brink. Trainer Raymond de Jong kon in de thuiswedstrijd niet beschikken over Joris Kortenhorst (niet fit genoeg) en Menno Lingeman (geschorst).

Voor het enthousiaste thuispubliek begon KDO voortvarend aan de wedstrijd. In het eerste kwartier stichtten de kampioen in de 3e klasse A tot drie keer toe gevaar, maar gescoord werd er nog niet. De gasten uit Voorschoten speelde in een 4-4-2 systeem, terwijl het 4-3-3 systeem hier tegenover stond. Met name in de omschakeling lag er voor beide ploegen regelmatig veel ruimte. Het fysiek sterke Voorschoten’97 wist in de 16e minuut brutaal aan de leiding te komen in De Kwakel. Vanuit een corner werd de bal niet goed weggewerkt, waarna de gasten in de rebound van dichtbij de 0-1 binnenschoten. Vlak hierna verzuimde de spits van Voorschoten’97 bij de tweede paal de 0-2 binnen te koppen, waardoor KDO met de schrik vrijkwam. Hier tegenover stonden twee gevaarlijke vrije trappen van Jim Klijn, maar veel verder kwamen de Kwakelaars niet. Vlak voor rust speelde rechtsback Max Wessels, die in de 8e minuut Erik Verbruggen verving vanwege een knieblessure, Joeri Stange in de voeten. Stange zag op de rand van het zestienmetergebied Bart van der Tol in kansrijke positie staan. Van der Tol, die vier seizoenen in het eerste van KDO heeft gespeeld, schoot zeer koelbloedig de 1-1 in de linkerhoek. Met deze stand werd even later ook de rust bereikt.

In de tweede helft waren de aanvallende intenties van Voorschoten’97 al snel duidelijk. De gasten gingen meer druk vooruitzetten en wisten ook een aantal keer gevaar te stichten voor het doel van Jesper Oudshoorn. De betrouwbare sluitpost gaf in de tweede helft geen krimp en liet zich op een positieve wijze gelden voor KDO. Twee keer werd hij gered door de lat, daarentegen waren zijn reflexen van een zeer hoog niveau. In de 62e minuut soleerde Rick Kruit vanaf de linkerkant door de verdediging van Voorschoten’97 heen. Rick, die in het seizoen 2002-2003 debuteerde in het 1e van KDO, had oog voor de inlopende Dennis Pappot. Pappot, in de 52e minuut ingevallen voor de geblesseerde Nick Smits, schoot beheerst raak in de linkerhoek, 2-1. Onder groot applaus werd Rick Kruit in de 75e minuut naar de kant gehaald. De geboren frommelaar wist meer dan 100 competitiedoelpunten te maken voor de Kwakelaars en was een ideale speler voor de selectie van KDO. In de 83e minuut besliste Mathijs van Rijn met een droog afstandsschot de boeiende wedstrijd definitief. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat de doelman van Voorschoten’97 niet vrijuit ging bij de 3-1 voor KDO. Na ruim negentig minuten voetballen floot de scheidsrechter af en was de 18e overwinning van het seizoen een feit.

De Kwakelaars kunnen terugkijken op een uitstekend seizoen in de 3e klasse A. Alle perioden werden in de wacht gesleept en met zeven punten voorsprong op Alphen mag KDO zich de terechte kampioen noemen. Volgend seizoen gaat de selectie van trainer Raymond de Jong zijn debuut maken in de 2e klasse. Hoe zijn spelersgroep er in augustus exact uit gaat zien, is nog niet 100% duidelijk. Tegenover het vertrek van Bart van der Tol en Rick Kruit, staat sowieso de terugkeer van Sven Vlasman. Sven, die tot tweemaal toe diende te herstellen van een kruisbandblessure, is op de weg terug en hopelijk in augustus voor het eerst weer inzetbaar. Daarnaast komt aanvaller Jesse Stange over van hoofdklasser Argon. Het enige wat voor dit seizoen nog van belang is, is de handhaving van KDO 2 in de reserve 2e klasse. Op zondag 28 mei spelen zij de eerste nacompetitiewedstrijd, de tegenstander is op dit moment nog onbekend.

Opstelling KDO 1: Jesper Oudshoorn. Mitchel Smits, Jim Klijn, Timo Kas, Erik Verbruggen (8e Max Wessels), Nick Smits (52e Dennis Pappot), Rick Kruit (75e Jurre Immerzeel), Bart van der Tol, Mathijs van Rijn, Bart Hoving en Joeri Stange.

Bron: Paul Hogerwerf (KDO)