Jaarlijks uitje KBO De Kwakel

18 mei 2017

Twee bussen, één van Slingerland en één van Martinus, waren er nodig om de 64 leden van de KBO De Kwakel met het jaarlijks uitje naar Enkhuizen te brengen.
Het museumschip “Friesland” lag al in de haven op ons te wachten. Daar genoten we van koffie met heerlijke taart. Het was goed weer; op het dek uit de wind was het goed toeven.
Na ruim een uur waren we in Medemblik waar Tinus ons een krentenbolletje gaf. We hadden ruim een uur de tijd om in Medemblik te winkelen of een terrasje te pakken en die werd goed benut.

De stoomtram zag er prachtig uit. Er waren voor ons twee coupés gereserveerd; de tafels waren gedekt voor de lunch die bestond uit diverse soorten brood met hartig en zoet beleg. Met de koffie en thee erbij was die perfect. De reis ging via Wognum, waar een kwartier gestopt werd om op het stationnetje te zien hoe vroeger de wissels werden omgezet. Ook stonden er stelten en hoepels.
Langs de route stonden nog veel bloemenvelden in bloei.
Daarna door naar Hoorn.
Bij het station stonden twee treintjes klaar die een groot deel van de leden door Hoorn leidden met gidsen die veel over de Zuiderzeestad wisten te vertellen.
Een ander deel deed dit te voet. De gids Huub Ursem wist met een grap en een grol een duidelijk beeld te schetsen over Hoorn in de 17de eeuw. Over de tijd dat er geen zoet water was, de vele toegangspoorten om de 80 à 90 meter, omdat dat de bereikbaarheid van de wapens was. Over de rijken en de armen, de schuttersverenigingen die aanvankelijk de stad verdedigden om via klapperwacht tot klaploper te degraderen. Hoewel… volgens de gids werd dat later de politie.
Er staan prachtige panden: een weeshuis van waaruit de jongens raddraaiers werden genoemd: zij laadden en losten de schepen via een looprad, een VOC gebouw, kloosters. We zijn door smalle steegjes en kloosterpoorten gegaan. Wat een prachtige stad liet Huub ons zien.
De tijd was eigenlijk te kort om naar de havens te gaan, omdat de bussen bij het station klaarstonden om ons naar huis te brengen.

Rond 17.30 uur kwamen we in De Kwakel aan. Aan de reacties was te merken dat een ieder erg had genoten. KBO… heel erg bedankt voor de prachtige dag.

Bron: Ben Plasmeijer

Naar het overzicht