Aftrap Groene stelling bij gerestaureerde damsluis

27 april 2009

Openheid, rust en natuur staan in de periode mei tot en met augustus centraal onder de noemer ‘Groene Stelling'. Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert in deze periode activiteiten in de bijzondere natuur op en rond de Stelling van Amsterdam.
In opdracht van de Provincie Noord-Holland brengt Cultureel Erfgoed Noord-Holland het landschap rondom de Stelling van Amsterdam extra onder de aandacht bij een publiek van natuurliefhebbers en recreanten. Bijvoorbeeld door verschillende fiets- en wandelroutes. De Groene Stelling onderscheidt zich van de Stellingmaand in september, die draait om de forten.

De officiële aftrap vond vrijdag 24 april plaats bij de gerestaureerde damsluis, bij de Kwakel. Manfred van der Heijde, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Amstel, Gooi en Vecht, heropende deze sluis die onderdeel is van de Vuurlijn van de Stelling van Amsterdam, een defensiedijk tussen het fort aan de Drecht en het fort bij Kudelstaart.
De linie vormde de grens tussen het gebied dat door een ingenieus systeem in oorlogstijd onder water gezet moest worden (inundatie) aan de zuidkant (de Zuider Legmeerpolder) en de Noorder Legmeer- en Thamerpolder die droog moest blijven. Zo zou er een watervlakte ontstaan die te ondiep was voor schepen maar te diep voor man en paard.
Lange tijd mocht er in dit gebied niet gebouwd worden, waardoor de natuur haar gang kon gaan. Juist door deze natuurgebieden draagt de Stelling de titel Nationaal Landschap en staat ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaf in 2008 Waternet de opdracht om de sluis te restaureren. De Provincie Noord-Holland verleende hiervoor een subsidie.

Bron: waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Naar het overzicht