Takii Europe B.V. 25 jaar in De Kwakel

De bloementeelt heeft De Kwakel veel goeds gebracht. Kleine kwekers wisten zich op te werken tot grote bedrijven met bekendheid in de hele wereld. Voor kennis en inspiratie en innovatie in de bloementeelt moest je in De Kwakel zijn. De Kwakel was de tweede helft van de vorige eeuw wereldwijd toonaangevend in de branche.
Maar aan de andere kant van de wereldbol konden ze er ook wat van.

Japan, het land van de eeuwenoude tuincultuur. Niet alleen de siertuinen (wie kent er niet de bonsai boompjes?) geven blijk van een hoogstaand niveau, ook de groenteteelt stond op een erg hoog plan.
Kyoto was twee eeuwen geleden nog de hoofdstad van Japan. Het keizerlijke hof en in het kielzog daarvan adel en rijke zakenlieden, hield zich op in deze stad en liet zich omgeven door de mooiste en geurigste bloemen en planten. En verlangde het beste eten! De concurrentie om aan het hof en de elite te leveren was groot. Alleen leveranciers met de beste waar hadden goede klandizie.

Kweker Jisaburo Takii was een vakman en een slimme zakenman. Maar liefst 180 jaar (!) geleden, in 1835, besloot hij zich toe te leggen op veredeling van zaden en planten en verkocht zijn producten aan de plaatselijke kwekers. Hun veredelde waar was minder afhankelijk van weers- of infectieomstandigheden én van een constante(re) en betere kwaliteit en dat kwam de afzet ten goede. Jisaburo deed goede zaken. Na verloop van tijd werkte de hele familie in het bedrijf.

Toen Jisaburo Takii te oud werd en zich uit het bedrijf terug trok, werd in opvolging voorzien door leden uit de familie Takii. En dat is nog steeds zo. Op dit moment wordt de vijfde (!) generatie Takii ingewerkt in het moderne bedrijf dat Takii nu is, met vestigingen over de hele wereld.

Het bedrijf groeide en groeide. Japan werd te klein en het Aziatische vasteland kwam in beeld. Daarna Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika en inmiddels wordt er ook al gekeken naar het Midden-Oosten en Afrika.

Om begrijpelijke redenen koos het bedrijf Takii in 1990 voor De Kwakel als hoofdkantoor voor Takii Europe. Dicht bij waar het op ons continent allemaal gebeurt en Schiphol om de hoek.

Afgelopen september vierde het bedrijf zijn 25-jarig jubileum in Europa. Wij van Stichting De Kwakel Toen & Nu vonden dit jubileum een mooie gelegenheid om eens nader kennis te maken met dit bedrijf aan de Hoofdweg. Een afspraak voor een rondleiding was snel gemaakt.

Wij werden allervriendelijkst ontvangen door directeur Ton Kuipers (veertiger en afkomstig uit Kudelstaart, De Kwakel) en Henk-Jan de Ruiter uit Uithoorn. Eerst een uitleg over de activiteiten van het bedrijf, over de vestigingen in Europa en over de toekomstplannen. Zo vernamen wij dat in de kassen van Takii in De Kwakel er veredeling en onderzoek plaatsvindt van uien en koolsoorten (sierkolen is een specialiteit van Takii). In Frankrijk zijn er twee vestigingen waar men zich bezig houdt met veredeling van uien, tomaten en meloenen. In Honselaarsdijk en Sint-Annaland werkt men aan pot- en perkplanten en dit doet men ook in het Deense Odense.

Takii levert uitsluitend aan groothandels en niet aan individuele kwekers. Het assortiment groenten bestaat uit: uien, kool, Chinese kool, broccoli, koolraap, (water-)meloenen, tomaten en onderstammen.

Het assortiment bloemen bestaat uit zonnebloemen (de zonnebloemenpracht bij de opening van het vernieuwde Van Goghmuseum deze zomer werd door Takii Europe verzorgd bijvoorbeeld), Lisanthius, viooltjes, pot Gerbera, Canna en sierkool.
Daarnaast is er nog een groot assortiment voor de hobbyist tuinier. Dit wordt onder de naam “Sahin” op de markt gebracht.

De rondleiding door de loodsen, sorteerafdelingen en het laboratorium liet ons een uiterst modern en efficiënt bedrijf zien met geavanceerde sorteermachines en klimaatbeheersing. Met twee oud-kwekers in onze gelederen werden er nogal wat vragen op de gidsen afgevuurd. Geduldig werd ons de verschillende procedés bij veredeling uitgelegd of hoe scherp en veelomvattend tegenwoordig exportregels zijn. Ton en Henk-Jan namen alle tijd voor ons en ook het personeel dat op deze vrijdagnamiddag nog aan het werk was beantwoordde rustig en uitgebreid al onze vragen.

De prachtige, moderne kantine was helaas al gesloten (er werken zo’n tachtig mensen uit De Kwakel en omgeving op deze locatie), maar voor nog een kopje koffie na konden we nog wel terecht in de directiekamer. Japanse gastvrijheid en Kwakelse nuchterheid. Een mooie combinatie.

Zou Jasiburo nu geleefd hebben, hij zou grote waardering hebben voor de Kwakelse werklust en vakmanschap. En omgekeerd zijn wij diep onder de indruk van wat deze man heeft neergezet.

Op de wereldbol zit er een wereld tussen Kyoto en De Kwakel. De passie voor bloementeelt echter kent geen afstand. Die wordt innig gedeeld.

Wij hopen dat Takii Seed Europe nog lang in De Kwakel blijft.
Het voelt zo natuurlijk aan. Takii Europa >>