Dodenherdenking 4 mei 2015 in De Kwakel

11 mei 2015

Het 4 mei comité de Kwakel (scoutinggroep St. Joannes) organiseerde dit jaar voor de zevende keer een herdenking. De ieder jaar drukker bezochte herdenking vond voor de vijfde keer plaats in het Egeltjesbos. De herdenking heeft zeker 500 belangstellenden getrokken.

Iedereen werd aan het begin van de herdenking welkom geheten door Yvonne Voorn, waarna alle scoutingleden zich opstelden op de dijk en de vlagceremonie volgde door twee leden van de scouting. Walter Hoogendoorn deed namens het 4 mei comité een inleidend woordje om het thema van dit jaar "Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst" toe te lichten. Om handen en voeten te geven aan het thema, had het comité een kunstwerk gemaakt, wat een man symboliseerde die zowel naar de toekomst kijkt als naar het verleden.

Verdeeld over de avond waren er een aantal sprekers. Door de scoutinggroep werden er drie gedichten voorgedragen:

Roelof Hoogendoorn (scoutingtak de Stam) droeg een gedicht voor: Gestorven helden, geschreven door hemzelf.
Marwa Harown (scoutingtak de gidsen) droeg een gedicht voor: Mijn tijdreis, geschreven door Esther Grit.
Daan Buskermolen (scoutingtak de verkenners) droeg een gedicht voor: Stilte, geschreven door Sienna Hernandez.


De laatste twee gedichten zijn een selectie uit gedichten die de afgelopen tien jaar zijn voorgedragen tijdens de nationale Dodenherdenking.

Gerard Vlutters hield een zeer mooie toespraak met betrekking tot het thema. De toespraak was vooral indrukwekkend, omdat het verhaal wat hij vertelde, het heftige verhaal was van een 7-jarig jongetje die de oorlog heeft meegemaakt en dat 7-jarige jongetje was hij zelf.

Als laatste droeg Quirinus Meijer namens wandelclub 'de Bermenduikers' een gedicht voor: "De tocht trekt stille sporen", geschreven door Dick Gebuys en Quirinus Meijer zelf.

De avond werd tussen de stukken en gedichten door muzikaal ondersteund. Na alle gesproken woorden was het tijd voor de trompetist Erik van der Heijden om de taptoe te spelen. Waarna de 2 minuten stilte volgden. Na de twee minuten stilte werd het Wilhelmus meegezongen.

Hierna volgde de kranslegging. De eerste krans werd gelegd door Silvia Meijer en Dick Meijer, namens wandelclub De Bermenduikers. De tweede krans werd gelegd door Jim Raadschelders en Ferry Bunschoten namens de scouting. De derde krans werd gelegd door Phoebe v/d Hoorn, Michelle Hoogeveen, Mandy Cornelissen & Jill van Wees van het meisjes-E voetbalteam namens KDO. Na de kranslegging werden er door twee welpen: Maik Kandelaar en Joris Wijfjes een aantal spreuken voorgelezen. De welpen en de shanties hadden zelf bloemen gemaakt. Aan deze bloemen hingen spreuken met daarop wat vrijheid voor hen betekent. Na deze woorden staken de welpen en de shanties hun zelfgemaakte bloemen in vazen bij het monument. De aanwezigen werd de mogelijkheid geboden een roos te leggen bij het tijdelijke stiltemonument, waarna de leden van de scouting volgden. Hierna was de herdenking ten einde. Het comité kijkt weer terug op een zeer geslaagde herdenking en wil een ieder die een bijdrage, in welke vorm dan ook, heeft geleverd voor deze herdenking, hartelijk bedanken.

Bron: A. Verheij

Naar het overzicht