26-03-2022 Mobiele museumwagen klaar voor gebruik

De Kwakel - Een pronkstuk is de mobiele museumwagen die zaterdag bij Gasterij de Kwakel stond opgesteld om officieel in gebruik genomen te worden. Donateurs, Kwakelaars en andere belangstellenden waren gekomen om de goedverzorgde opening mee te maken. Helaas kon Ben Plasmeijer, een van de initiatiefnemers en voorzitter van de Stichting De Kwakel Toen & Nu, niet aanwezig zijn om het openingswoordje te doen en namen secretaris van de stichting en mede-initiatiefnemer Ben Voorend en Chris Woerden, secretaris van de Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel, de honneurs waar. Daarna mocht burgemeester Pieter Heiliegers de opening verrichten. Hij had een cadeau meegenomen uit het gemeentehuis, een porseleinen bordje, en beloofde dat het museum op wielen historische objecten uit het gemeentehuis in bruikleen mocht hebben. Na zijn speech zette hij met een druk op de knop de miniatuur kunstwerken aan. Ook dorpsdichter Peter Borghaerts was aanwezig om een gedicht voor te dragen.


Het mobiele museum is een wagen met daarin foto’s van het vroegere Uithoorn en De Kwakel, een tv-scherm voor de bewegende beelden en een bankje. Onder de luifel tussen de plantjes staan miniatuur kunstwerken van bekende Kwakelaar Toon de Wit. “Hij bouwde de miniaturen zelf zonder modeltekening”, vertelt Ben Voorend. “Na zijn overlijden zijn de bouwwerken her en der terecht gekomen. Ze zijn helemaal opgeknapt en het werkt allemaal.”
De bedoeling is dat het verrijdbare museum bij verschillende gelegenheden kan worden ingezet en door de hele gemeente Uithoorn te zien zal zijn. “Het is multi-inzetbaar, bijvoorbeeld bij schoolprojecten, sportverenigingen, braderieën, jubilea en feest- en herdenkingsdagen”, noemt Ben. “De ruimte kan in overleg worden ingedeeld met eigen spullen. Een kunstenaar kan hem gebruiken als expositieruimte. Ook denken we aan samenwerkingen, zoals met Inner-Art, zij hebben een boerenmuseum of met de heer Burggraaf, die heeft veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog, maar die ideeën zijn nog niet concreet.”

In 2019 begon de organisatie met het zoeken naar sponsoren en fondsen om het mobiele museum te bekostigen. “We zijn massaal gesteund.” De heer Theo de Haan en zijn vrouw Greet van de Rotten zijn ook naar de opening gekomen. Ze wonen niet meer in De Kwakel, maar Theo heeft zijn archief geschonken. Zo zijn er meer mensen die hebben meegedacht en meegewerkt aan de mobiele museumwagen.

Tijdens het twaalfeneenhalfjarige bestaan van de Stichting De Kwakel Toen & Nu ontstond het idee voor een museum. “We wilden graag een vaste locatie, maar daar was geen geld voor. Het voordeel van de mobiele museumwagen is dat we niet in De Kwakel op een eilandje zitten, maar verbindend bezig zijn,” aldus Ben Voorend.

Bron: Nieuwe Meerbode 30.mrt.2022 Tekst Conny Vos


Gedicht voorgedragen door de dorpsdichter: Peter Borghaerts

Museumwagen

Hier wonen en tonen wij mobiel, onze herinneringen
waar De Kwakel en Uithoorn elkaar geïnspireerd ontmoeten
in een gezamenlijke inspanning het NU te ontspringen
daar waar iedere inwoner zijn roots mag begroeten

Niet statisch gebracht en gepresenteerd aan passanten
maar interactief, bereikbaar, cultuurrijk en informatief
daar waar we de kiem van interesse voor de kunst planten,
maar nu in een rijtuig als geen ander, zo bijzonder en educatief

Nu mogen we door de werken van Ome Toon de Wit struinen,
markant en veelzijdig genoemd in de Kwakelse polderarchieven
gespecialiseerd in miniaturen en betoverende verlichte tuinen
vindt u in ieder gerestaureerd kunstwerk de passie en het positieve

U vindt hier geen halve oudheden of opgegraven potscherven,
maar met liefde verzamelde en gerestaureerde kunstwerken
Hoe we verbaasd worden door de nalatenschap van onze erven
laat het ons nooit in onze creativiteit en beleving beperken

Laat u verrassen, door de zorg en liefde van de gekozen collectie
Verlaat de dagelijkse beslommering en absorbeer het getoond palet
Betreed dit rijdende museum en voel de getoonde wereld van perfectie
Voor u samengesteld door vrijwilligers, met een niet aflatende inzet