Hans Bouma

Hans werd in 1956 geboren in Velsen, groeide op in Amstelveen, woonde in Uithoorn en nu in De Kwakel op de Boterdijk in de oude fietsenwinkel van Sitvast.
Als tiener had Hans samen met een vriend een eigen discotheek in kerkgebouw de Hoeksteen in Uithoorn. Hij ontwierp en tekende er ook de posters. Als bestuurslid van jeugdsociëteit De Basis in Amstelveen (Bankraskerk) maakte hij ook posters en deed dat ook wel op verzoek voor feesten. Hans ging steeds meer andere dingen maken, zoals sterk uitvergrote objecten van karton (scheerapparaat, gitaar, gehoorapparaat), maquettes, meubels, sculpturen. Woninginterieurs boeiden mij enorm. Hij heeft daar later een cursus voor gevolgd en succesvol afgerond.
In zijn diensttijd verzorgde hij al het tekenwerk in een informatiebulletin voor technisch specialisten. Na zijn diensttijd ging Hans bij de UBA aan de slag als bouwkundig tekenaar, maar bleef ook andere tekeningen maken, zoals een stripverhaal over zijn collega. Toen braken er jaren aan van creatieve rust: werk en gezinsleven eisten alle aandacht op.

Van de UBA stapte Hans over naar Heddes Bouw en daarna naar Dura Vermeer, eerst als adjunct-directeur en daarna als directeur. Door de crisis verloor hij zijn baan, startte een eigen bedrijf op en pakte ook het tekenen en (nu ook) het schilderen weer op. De afgelopen vier jaar was Hans werkzaam als wethouder van Uithoorn.
“Ik ben constant op zoek naar nieuwe uitdagingen, zowel in mijn werk als bij het tekenen en schilderen en probeer dan ook verschillende stijlen uit met verschillende materialen. Wel houd ik ervan dat mensen kunnen herkennen waar het schilderij over gaat of wat er wordt afgebeeld. Het schilderen gaat in periodes, zo kan ik er een hele tijd niet naar omkijken en dan opeens maak ik er een paar tegelijk. En tussendoor verbouw ik mijn huis, maak ik hertenkoppen voor de verkoop op de kerstmarkt of verzamel ik lp-platen, boeken en cd’s.”
De Kwakel, 6 april 2018