Lies de Bok - Maas

(De Kwakel, 04-11-1944 - † 24-09-2019)

Lies Maas is een dochter van Piet en Cecilia Maas en is geboren op 4-11-1944 aan de Boterdijk in De Kwakel. In 1968 is Lies getrouwd met Frans de Bok. Zij zijn in Aalsmeer gaan wonen, waar zij 3 kinderen hebben gekregen. In 1977 zijn zij verhuisd naar Rijsenhout, waar zij een andere kwekerij kregen. Lies was in die tijd pedicure en hielp daarnaast in de kwekerij.
In 1993 werd de kwekerij verkocht en waarna zij wat meer vrije tijd kreeg.

Zij volgde een cursus fimo kleien en maakte veel bosfiguurtjes van fimo klei. Toen zij ook een beeldje maakte dat sprekend leek op vader Piet Maas, zette haar dat aan om haar creatieve talenten nog meer te ontwikkelen en in 1996 is zij met schilderen begonnen. Eerst op aquarel les gegaan, en later ook cursussen gevolgd met olie- en acrylverf. Zij wist ook niet dat ze dit allemaal in zich had. Lies heeft geen aparte stijl en schildert wat zij mooi vindt en waar zij zin in heeft, zoals abstract, figuratief en realistisch.

Na het schilderen ging zij op beeldhouwles. De beelden zijn van speksteen, albast, serpentijnsteen en brons. Om met ceramiek aan de gang te gaan was weer een nieuwe uitdaging. En dat werd weer een verslaving. Er zitten dan ook veel nachtelijke uurtjes in. Zo maakte zij beelden van de eerdere bosfiguurtjes en deze vormen nu een kerstgroep die met de kerst in de huiskamer staat. Het woonhuis staat binnen en buiten vol met zelfgemaakte beelden. Lies exposeerde een paar keer in het dorpshuis in Rijsenhout en bij de Meerlanden. Ook in het dorpshuis in Aalsmeer en in de RABO bank in De Kwakel. In 2004 en in 2010 is er een expositie gehouden in de kas achter het huis en de opbrengst ging naar een project in Sri-Lanka.