Theo Vlasman

(De Kwakel, 23-04-1926 - † 20-03-2012)

Theo is de tweede zoon van Anton Vlasman en Cornelia van der Zwet en is geboren aan de Drechtdijk 2. In 1927 verhuisde het gezin naar een nieuw huis aan de Boterdijk en nog weer later naar de boerderij aan de Noorddammerweg.

Zijn vader wilde altijd al akkerbouwer worden en heeft de boerderij gepacht tot aan 1949, het jaar waarin het gezin emigreerde. Na de oorlog had het hele gezin Vlasman het idee om te gaan emigreren naar Canada. Het was in Nederland een moeilijke tijd vlak na de 2e Wereldoorlog en het gezin zag nieuwe kansen overzee.

In 1949 emigreerden zijn ouders, broers en zussen naar Canada, maar Theo bleef achter, hij koos voor zijn vriendin Tiny. Theo werkte bij zijn oom Martien en tante Jo Vlasman op de kwekerij aan de Drechtdijk. De kwekerij stond op de plek achter het huis, waar hij nu nog woont. In 1954 trouwde Theo met Tiny Plasmeijer en in 1955 betrokken zij één van de nieuwe huizen in de Mgr. Noordmanlaan. Zij kregen twee zoons en een dochter.

Toen oom en tante de zaak aan hem over deden, kreeg hij de kans om het bedrijf naar eigen inzicht te leiden. Naast de teelt van chrysanten en rozen, kwamen de potplanten in beeld. Hij specialiseerde zich in de kweek van Saintpaulia's (Kaapse Viooltjes). Na een druk leven met Tiny op de kwekerij werd het tijd om het rustiger aan te doen. Zoon Anton nam het bedrijf over. Hij moderniseerde de kwekerij en verhuisde later naar Mijdrecht, waar hij met zijn vrouw een nieuwe kwekerij opstartte.

Theo kreeg dus wat meer vrije tijd. Zijn creativiteit kon hij nu kwijt in zijn hobby's. Zijn passie ligt bij houtbewerking en houtsnijden.

Het bouwen van een molen op schaal was een van zijn eerste bouwwerken. De molen is in 2010 naar de kerktuin verhuisd en staat daar nu bij de vijver te draaien. Er werd voor deze gelegenheid zelfs een speciale koppeling achter zijn scootmobiel uitgevonden om de molen te verplaatsen (zie foto). Zijn mooiste houtcreaties zijn o.m. de dierenriem, een poes, een paard en Lowieke de Vos.

Theo is altijd vrolijk en opgewekt en geniet van zijn familie en zijn hobby's, iets waar hij vroeger niet aan toe kwam. En zo af en toe gaat hij weer eens overzee naar zijn broers en zussen in Canada of zijn familie komt naar Holland.