Albert Blommestijn - 04 oktober 2012
DE KWAKEL - Het is een gezellige drukte op het erf van Albert Blommestijn. Zorgboeren vegen de stal schoon, een groep kinderen arriveert op de fiets, instructeurs bereiden zich voor op de ochtend. Het is meteen duidelijk waarom Tineke de Wit haar vraag heeft gesteld.
Kettinggesprekken - Albert Blommestijn - 04-10-2012,,Hoe is het voor het gezin Blommestijn om altijd zoveel mensen op hun erf te hebben? Hebben ze nog wel een privéleven?"
,,We vinden de bezoekers niet lastig. Ze komen niet in ons huis of in onze tuin. Ze zijn er hooguit een dag. Ook het personeel komt gewoonlijk niet binnen. Na tien uur 's avonds is er niemand meer. Als je een camping zou hebben, dan kan er om drie uur 's nachts nog een beroep op je gedaan worden of dan komt een groep jongeren 's avonds laat thuis. Dat beperkt je vrijheid. Maar wij hebben deze keuze gemaakt. Poldersport is klein begonnen. Mijn kinderen van 15, 14 en 11 jaar zijn ermee opgegroeid. Ze maken zelf gebruik van de speeltoestellen en hun vriendjes ook. Tussen de middag eet ik binnen. Alleen de jongste komt nu nog thuis eten. Ik ben opgegroeid op deze boerderij en dat vond ik leuk. Een boer woont bij zijn werk."
Blijft de boerderij nog bestaan?
,,Sinds ik van de landbouwschool ben, is deze boerderij niet groter geworden. We hebben zo'n 35 melkkoeien. We konden niet mee met de schaalvergroting, dan zouden we 100 koeien moeten hebben, dus nu onderscheiden we ons door biologisch te werken. De melk is nog steeds wit en smaakt hetzelfde, maar we werken zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica en de melk gaat naar een andere fabriek. We hebben het type koe erop moeten aanpassen. We zijn bezig onze huidige koeien te kruisen met Blaarkoppen, een ras dat van oudsher in dit veenweidegebied past. Ze geven minder melk, maar we hopen dat ze ouder worden. De laatste stap is een nieuwe stal. In deze vrijloopstal lopen de koeien los. Het wordt een ronde stal, waarbij jong en oud door elkaar loopt en een stabiele kudde vormt. Het zijn allemaal nieuwe dingen die we moeten uitproberen. Ik geloof in de werking op lange termijn. Er ontstaat een natuurlijke kringloop op het bedrijf."
U hebt hulp van zorgboeren gekregen?
,,Sinds oktober 2011 zijn we een zorgboerderij geworden. De groep is nog in opbouw en bestaat nu uit acht of negen zorgboeren. Zij worden begeleid door mensen van Ons Tweede Thuis. De oude boerderij van mijn ouders is hun basis. Ze hebben vaste taken. Ze doen terugkerende werkzaamheden. Ze onderhouden het huis, maken zelf de lunch klaar en doen de was van Poldersport. Buiten vegen ze het erf, plukken ze appels en peren, maken takkenbossen na het snoeien en helpen ze met het vee. Een keer in de week drinken we met z'n allen koffie. Verder is de zorgboerderij gescheiden van Poldersport."
Is Poldersport nog steeds populair?
,,Twintig jaar geleden is het idee geboren. Na twee jaar voorbereidingen zijn we in 1994 begonnen. Het eerste jaar kwamen er nog geen 1500 bezoekers. Nu hebben we meer dan 20.000 bezoekers per jaar. Sommige dagen komen er 600 mensen op een dag. Ze komen uit een cirkel van een uur rijden. Veel scholen en bedrijven, maar ook voor familiedagen en vrijgezellenfeestjes. We zijn een gecertificeerd buitensportbedrijf. We zijn lid van de brancheorganisatie en hebben een keurmerk. Jaarlijks worden we getoetst om het keurmerk te mogen behouden. We hebben instructeurs die goed opgeleid zijn. Af en toe neem ik zelf een groep om feeling te houden. Verder observeer ik goed. Ik houd het weerbericht nauwlettend bij en maak schema's. Het is gewoon belangrijk dat ik er ben."
U zit in het oranjecomité?
,,Ik ben voorzitter van het feestcomité in De Kwakel. We doen meer dan alleen Koninginnedag. We organiseren ook het Polderfeest, de kermis en de optocht. Het comité bestaat uit vijftig vrijwilligers. We hebben net de optocht achter de rug. Daar waren 700 deelnemers met 43 praalwagens. Het was de zestigste keer, dus we wilden wat extra's doen. 's Ochtends was een ontbijt georganiseerd voor de deelnemers. Dat werd enorm gewaardeerd. Middenin het dorp was een overdekte tribune neergezet voor honderd VIP's, waarvoor de karren zich een voor een presenteerden. Het was het mooiste wat we in jaren gedaan hebben. Iedereen was tevreden. Het geeft een enorme boost. Vrijwilligerswerk heeft af en toe een injectie nodig. Ik doe dit nu 27 jaar, vier jaar als voorzitter. Een mens moet niet alleen geld verdienen en zijn leven leiden. Ik ben trots op mijn dorp en wil iets voor het dorp doen."
Hebt u nog andere hobby's?
,,Ik volleybal bij KDO. Het is het kleinste onderdeel van de vereniging. Volleybal in Nederland krimpt. Ik train alleen nog maar en speel geen wedstrijden, want er is geen herenteam meer."
Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?
,,Wim van Zwol. Hij is in De Kwakel komen wonen en heeft echt moeite gedaan om te integreren. Ik wil hem vragen waarom hij dat doet, want veel mensen wonen alleen maar in De Kwakel, terwijl hun sociale leven daarbuiten ligt."
Bron: Witte Weekblad - Conny Vos Foto: Jaap Maars