Anneke van Tol - 22 maart 2007
KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Gerard Hogerwerf Wout en Anneke van Tol uit. Wout is net als Anneke 53 jaar oud en een echte Kwakelaar. Anneke komt oorspronkelijk uit Roelofarendsveen. Ze zijn getrouwd en hebben drie kinderen. Wout is van jongs af aan kweker, maar na 25 jaar bedrijfsleider te zijn geweest bij een kwekerij heeft hij die overgenomen. In de kwekerij, Quakelplant, werken sinds enige tijd ook hun kinderen. Gerard wil Wout en Anneke vragen hoe zij de toekomst zien met betrekking tot het bedrijf en de kinderen. Daarnaast wil Gerard weten of het niet zinvol is om wel subsidie (afbraakpremie) aan kleine bedrijven te geven die de zaak willen opruimen.
Op de eerste vraag antwoordt:
"Om te beginnen zal ik eerst uitleggen hoe het bedrijf, zoals het nu is, ontstaan is. Hoewel ik van jongs af aan kweker ben is het niet altijd mijn bedrijf geweest. Ik heb er wel bijna 25 jaar als bedrijfsleider gewerkt. Het is gestart toen Ruud Hoogenboom destijds een kwekerij begon en ik als bedrijfsleider de kwekerij van toen duizend vierkante meter ging runnen. Het bedrijf groeide snel en ik werkte hard om er een succes van te maken. Ruud wilde na verloop van tijd iets anders gaan doen en is toen het Vakantieparkbedrijf gestart. Vanaf dat moment hield hij zich niet al teveel meer bezig met de kwekerij. In 2001 hebben we toen het besluit genomen de kwekerij, die altijd onder de naam Ruud Hoogenboom Kwekerijen gerund werd, over te nemen. Toen is de naam veranderd in Quakelplant. In de loop der jaren hadden de dochters van Ruud al aangegeven niet in de kwekerij te willen gaan werken, maar inmiddels waren mijn twee zoons Martijn en Peter wel al werkzaam in de kwekerij.
" Anneke: "Dat was al voor de overname het geval en nu werkt ook onze dochter Linda in de kwekerij. Ze doet administratie voor het bedrijf en leidt nu een afdeling. De kinderen zijn nu 28, 26 en 23 jaar oud en de toekomst moet uitwijzen of ze het bedrijf straks echt kunnen runnen. Je moet het namelijk wel willen; het zijn vaak zware dagen die je maakt.
" Wout: "Mijn zoons hebben nu de dagelijkse leiding over het bedrijf en zitten sinds januari van dit jaar ook in de directie. Uiteraard zijn er toen goede afspraken gemaakt met hen. Het plan is dat ik de komende jaren een stapje terug ga doen en dan kunnen zij misschien in de toekomst het bedrijf van ons overnemen. Wat betreft de subsidie is er wel één en ander veranderd. Vanwege de Europese Gemeenschap is het allemaal lastiger geworden en heeft men flink gesnoeid als het gaat om subsidies. Er is nog wel een regeling, maar die is iets anders dan voorheen.
Eenvoudig gezegd: voor elke vijfduizend vierkante meter die een kweker sloopt, kan er een woning neergezet worden. De regelingen zijn moeizaam, maar in het Westland en Zuid Holland komt het nu wel goed van de grond. De ene provincie is wat sneller dan de ander. Het deed me goed dat de bus van het CDA onlangs in de buurt was en de politici met kwekers in gesprek gingen. De ontwikkelingen binnen de sector gaan snel, maar wat betreft de politiek gaat het langzaam. Bovendien tikt Brussel ons op de vingers. Regelingen moeten er komen omdat er kwekers zijn die best willen stoppen, maar daar moet iets tegenover staan."
De kwekerij is groot, kunt u daar iets over vertellen?
Wout: "Inmiddels hebben we niet alleen de locatie in De Kwakel meer, maar hebben we een kwekerij in Tsjechië en een locatie in Utrecht. Wekelijks ga ik naar Utrecht en met regelmaat gaan Anneke en ik samen een dagje naar Tsjechië. Daar hebben we ongeveer 1,5 tot 2 hectare met Hedera's die naar Nederland worden geïmporteerd. Het belangrijkste bij een dergelijk bedrijf is om de kosten in de hand te houden. Ondanks dat we al 25 jaar bezig zijn, krijgen we voor de planten nog steeds een goede prijs. De kosten om te zorgen voor goede planten zijn enkel gestegen.
In De Kwakel hebben we nu een kwekerij van ruim twee hectare en daarnaast nog eens een locatie van vierduizend vierkante meter. Door de huidige ontwikkelingen kunnen we op de kosten, met name de arbeid, besparen en daardoor is het nog rendabel. Nu hebben wij binnen de sector een middelgrote kwekerij. Om te kunnen blijven bestaan moeten we in de toekomst wel verder uitbreiden. We hebben 23 vaste medewerkers verdeeld over achttien fulltime banen. Verder hebben we in de vakantie en op zaterdag scholieren die komen werken en zij zijn vanaf hun vijftiende bij ons welkom.
" Anneke: "Ik werk overigens pas in de kwekerij sinds het bedrijf van ons is; voor die tijd deed ik iets anders. Nu houd ik me vooral bezig met het klaarmaken van orders voor de veiling en werk dus veel op kantoor. Daarnaast werk ik ook wel met de planten zelf en dat verveelt nooit. Het is levend materiaal waardoor het heerlijk is om mee te werken. Eigenlijk is elke dag anders en die afwisseling vind ik heel leuk. Ons product heeft zeker toekomst en zolang wij het goed doen, zal er voldoende afzet blijven."
Zijn er plannen voor de nabije toekomst?
Wout: "We gaan de komende tijd aan de slag om afdekschermen te plaatsen, want vanaf 2013 mag er geen licht meer naar buiten schijnen. Het is een grote operatie en daarom beginnen we er nu vast mee. Daarnaast gaan we net als veel andere kwekerijen energie terugleveren aan het Net en daardoor worden de productiekosten weer iets minder."
Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?
Wout: "We willen graag Bob de Jong uitnodigen. Hij is een jonge ondernemer, hovenier en ondanks dat hij keihard werkt, heeft hij toch nog tijd voor een sociaal leven. Ik wil hem vragen hoe hij dat voor elkaar krijgt. Daarnaast is hij bezig met een project in het buitenland en we willen van hem weten wat dat nu precies is.
Bron: Witte Weekblad tekst Samira Fiesler Foto: Jaap Maars