Bram Hartman - 17 januari 2013

DE KWAKEL - Niet veel mensen weten van zijn bestaan, toch komen ze zijn werk bijna dagelijks tegen. In Studio Bram Bam werkt Bram Hartman onder andere aan logo's, advertenties, commercials, spellen, kaarten en plafondposters. Bram is een opvallende verschijning met zijn paarse haar.

Vorige kandidaat Lenneke Heijjer wil van hem weten wat de kleur van zijn haar bepaalt. Daarnaast vindt ze het bijzonder dat in deze economisch moeilijke tijd Bram het druk heeft. Hoe komt dat?

Ketting gesprekken - Bram Hartman - 17-01-2013,,Ik ga gewoon net als ieder ander één keer in de zes tot acht weken naar de kapper. Ik laat het al ruim vijftien jaar kleuren. Mijn favoriete kleuren zijn paars, groen en blauw. Vroeger had ik ook strepen of stippen, maar nu word ik wat ouder, dus wat rustiger en is het vaak één kleur. Ik had heel lang haar en was het zat. Tegen mijn vriendin, die nu mijn vrouw is, zei ik: ik knip het af en maak het blauw. Zij verwachtte een vleugje blauw, maar het was echt knalblauw. Ik houd van knalkleuren. Het is niet om op te vallen. De meeste mensen zijn er inmiddels aan gewend. Ik ben er niet op uit om aandacht te krijgen. Ik wil gewoon meer kleur in het leven brengen."

Wat doet Studio Bram Bam allemaal?

,,Ik doe van alles door elkaar en dat vind ik heerlijk. Vanmorgen heb ik een logo gemaakt en vanmiddag moet ik een poster bedenken. Bij de Kamer van Koophandel sta ik ingeschreven als illustrator en ontwerper. Dat loopt door alle opdrachten heen. Ik heb acht verschillende tekenstijlen. Van heel grappig tot realistisch. Per klus bekijk ik welke stijl erbij past. De cartoonstijl is wel typisch Bram, daarin onderscheid ik me echt van anderen. Op de grafische school vroegen ze om te kiezen wat ik wilde gaan doen: tekenaar, fotograaf, ontwerper. Ik wilde niet kiezen, dus begon ik in 1994 voor mezelf. Ik moest nog eindexamen doen, maar ik had al zoveel werk."

Je hebt het nog steeds heel druk ondanks de crisis?

,,Sommige bedrijven gaan failliet, maar anderen komen juist op. Iemand die voor zichzelf gaat beginnen zoekt een eigen huisstijl. Of er is bijna geen werk meer en ze willen meer gaan adverteren, of laten we een website gaan bouwen. Ik vind het niet leuk om een standaard website te maken. Ik werk niet met kant-en-klare templates. Ik pak een wit vel en vandaar uit gaan we beginnen. Zo heb ik de bespreekkamer van een therapeut getekend als startpagina en zelfs een keer een ronde website gemaakt. Door de jaren heen heb ik een vaste klantenkring opgebouwd. Ik barst van het werk."

Vertel eens iets over de plafondposters. ,,Ik werd door een tandarts gebeld. Hij vroeg of ik een plafondposter wilde maken voor mensen die in de stoel liggen. Het kost natuurlijk veel geld om één exemplaar te maken, dus probeer ik het aan meer tandartsen te verkopen. Ik heb nu drie verschillende soorten posters. Op één poster staan allemaal klokken en moeten de mensen raden hoeveel klokken er op 10 over 10 staan. Op een ander staat een doolhof. Er is veel op te zien en dat leidt de aandacht even af van de behandeling. Het moet leuk zijn voor kleine kinderen en voor iemand van tachtig."

Je maakt ook spellen?

,,Twee jaar geleden heb ik een spel gemaakt voor de zomeractie van Nestlé met al hun ijsjes erop. Ook maak ik spellen voor bedrijven waarbij de spelers dan langs alle werkzaamheden van het bedrijf komen. Dan loop ik een dagje mee en krijg ik uitleg over het bedrijf, dat vind ik heerlijk om te doen. Ik maak eerst een schets en zet het dan via een tekentablet in de computer om het verder uit te werken."


Mensen kunnen je ook inhuren als karikatuurtekenaar?

,,Ik ben geen tekenaar die overdreven grote neuzen of flaporen tekent. Ik vind het leuker als iemand precies lijkt dan dat iemand voor gek wordt gezet. Ik teken er meestal iets persoonlijks bij. Kinderen teken ik vaak met hun lievelingsdier. Ik ga helemaal mee in hun fantasie en zie het voor me. Voorheen rolde ik het papier op en deed ik er een elastiekje omheen. Nu heb ik een houdertje bedacht met twee gaten en een handvat."

Vraag je daarvoor octrooi aan?

,,Als je weet wat ik op een dag bedenk, daar is geen beginnen aan. Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken voor problemen. Problemen die ik vaak zelf veroorzaak. Een bedrijf wil een kalender. Maar dat vind ik zo saai. Waarom zouden we de kalender niet staand maken en dan met elementen die er bovenuit steken? Of een kerstkaart als een staande Friese klok, maar dan wel met een klein luikje met een koekoek erachter."

Is je gezin ook zo creatief?

,,Mijn vrouw Kim heeft twee eigen bedrijven: Idee Presentaties en Kerst in Stijl. Ik heb drie kinderen: Fee van 11, Thor van 10 en Storm van 6 jaar. Twee van hen zitten ook op tekenles. Ik woon bij mijn werk. Het voordeel daarvan is dat ik thuis kan zijn als ze uit school komen. Maar 's avonds ga ik vaak nog even door. Mijn werk is mijn hobby. Het is een feestje. Ik zie een ontwerp onder mijn handen groeien."

Wie wil je als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Ellen en Sieto Heemskerk van Huis ter Lucht. Zij hebben een boerderij en doen er allerlei activiteiten bij. Ik wil hen vragen hoe dat loopt?"Cartoonstijl is typisch Bram

Bron: Witte Weekblad - Tekst:Conny Vos - Foto:Jaap Maars