Desiré van Zaal - 15 Septemer 2010

De straten vertonen de laatste sporen van de optocht die door het dorp trok. Desiré van Zaal klinkt er nog schor van. Met dertien meiden stond ze op de kar ‘Een schot in de roos'. ,,Ik houd wel van een feestje", bekent ze, terwijl ze in rap tempo haar hobby's en passies deelt. Vorige kandidaat Inge Schaeffers wil van haar weten hoe ze het vindt dat ze van haar hobby ‘muurschilderingen maken', haar werk heeft kunnen maken.

,,Het is leuk dat het zo goed gaat. Het begon met een eenmalige opdracht en via mond tot mond reclame is het uitgebreid. Maar ik doe het ernaast hoor. Mijn man Mark heeft een autobedrijf in Nieuwveen. Een dag in de week doe ik de boekhouding. Verder ben ik invalkracht op school. We hebben twee kinderen Bram (8 jaar) en Eef (6 jaar). Ik ben druk met halen en brengen van en naar school, vriendjes en clubjes."

Hoe ben je begonnen met muurschilderen?

,,Een vriendin zei: ‘Jij bent zo handig. Wil jij dit niet op de muur schilderen, maar dan drie keer zo groot.' Het waren gezichten met een vlak eromheen. Als beloning kreeg ik een Hortensiaplant. Daarna zag je het steeds vaker terugkomen in huis- en tuinprogramma's. Toen ben ik cursussen gaan doen en heb ik leren marmeren, houtnerven verven, trompe l'oeile en kalligraferen. Mensen zijn trots op je, maar zelf ben ik het nog meer. Als ik nu mijn eerste muurschilderingen terugzie, dan denk ik:
‘Hoe hebben mensen dat mooi kunnen vinden.' Er zit echt vooruitgang in. Ik ben behoorlijk perfectionistisch geworden. Er bestaan geen twee dezelfde exemplaren. "

Noem eens wat muurschilderingen die je hebt gedaan.
,,Mijn zoontje heeft een muurschildering van een karretje met dieren die over de savanne rijden.
Het is de voorkant van een prentenboek. Mijn dochter heeft een kikker op een waterlelieblad die je met ondeugende oogjes zit aan te kijken. Bij een kapsalon heb ik achterin de zaak een leuk hoekje gemaakt voor kinderen. Tussen de spiegels danste een koorddanser. Om de tv had ik een circustent geschilderd. Bij de dierenbescherming in Aalsmeer heb ik een muur van het nieuwe clubgebouw beschilderd met een hand met alle dieren erin waar ze mee werken. De hond en de kat waren nageschilderd van bestaande huisdieren. Toen de eigenaar het zag, had ze tranen in haar ogen.
Voor iemand die wat met Canada had, heb ik met sneeuwbedekte bergen en grizzlyberen geschilderd. Bijpassende vloerbedekking erbij en je hebt iets unieks. Kijk maar op www.muuridee.nl."

Hoe ga je te werk?

,,Ik werk vooral hier in de buurt, omdat anders de kosten te hoog worden. Ik werk op uurbasis. Het is moeilijk in te schatten hoe lang een klus gaat duren. Ik maak de tekening eerst op schaal, zodat mensen kunnen zien hoe het gaat worden. Sommige nemen een snipperdag om me aan het werk te zien. Maar als er na een uur nog geen verf op de muur zit, worden ze ongeduldig. De meeste opdrachten zijn voor een woonkamer, gang, slaapkamer of kinderkamer, waar mensen een opvallend item willen. Ik werk in de meest vreemde houdingen, op een plafond, in een trapgat of in een glad bad. Het voor- en najaar zijn de drukste periode. Als het bij de Gamma druk is, is het bij mij ook zo."

Voorheen was je kleuterjuf?

,,Na mijn scholing ben ik bij ‘de Vosseschans' in Ter Aar gaan werken. Ik vond het ontzettend leuk, maar ik wilde het niet blijven doen tot ik een oude dame met een grijs knotje was. Op een gegeven moment ben ik gewoon gestopt. Nu ben ik invaljuf op de school van mijn kinderen. Voor Eef was het wel vreemd dat ik juf en moeder tegelijk was, maar ze was vooral ook trots. Groep 1 en 2 vind ik geweldig. Het blijft aan me trekken. Ik zit vol ideeën. Kinderen zijn op die leeftijd zo spontaan. Dan komen ze met een wiebeltand of hun haar mooi gevlochten. Ze bieden de onderwerpen zelf aan. Dan weet ik in mijn achterhoofd al een liedje en een werkje erbij. Als invaljuf probeer je de dag zo soepel mogelijk te laten verlopen. En ik vind het heerlijk dat ik de vrijheid heb om ja of nee te zeggen."

Wonen jullie al lang in De Kwakel?

,,Acht jaar geleden hebben we dit huis laten bouwen. We woonden in een klein huisje aan een drukke weg. Toen we kinderen kregen, vonden we dat niet meer zo geschikt. We woonden naast het autobedrijf. Voor klanten had dat voordelen. Mark ging vaak 's avonds nog door met werken. Nu laat je het werk achter en is het 's avonds klaar. Hij komt elke dag tussen de middag thuis eten."

Heb je nog andere hobby's?

,,Motor- en scooterrijden. Ik heb een Heinkel. Mijn vader heeft de Heinkelclub opgericht, waar ik ook lid van ben. We hebben dit jaar ons eerste voorzichtige ritje gemaakt met de kinderen achterop. We zijn naar de Eifel geweest. Dat is heuvelachtig gebied en het was leuk om te zien dat ze al een beetje gaan meehangen in de bochten. Als motor heb ik een Harley, knaloranje met retroblokjes. Ik ben geen typische Harleyrijder. Mark rijdt op een racemotor, dus we gaan niet samen rijden. Vorig jaar heeft hij meegedaan met Parijs-Dakar en hij vond het geweldig. Nu is hij in Turkije om een rally te rijden."

Wie wil je als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Marga Westerbos. Zij is enthousiast en staat altijd voor iedereen klaar. Ze is actief bij KDO, bij het toneel, op school. Ik vraag me af of het haar nooit teveel wordt. Zit er wel een rem op?"

(Bron: Conny Vos voor het Witte Weekblad, Jaap Maars - fotograaf)